Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražské jaro 2016, díl druhý, komorní řada

 Koncerty komorní řady bývají soustředěny do několika dnů okolo jednoho z víkendů. V jediném dni tak lze absolvovat i čtyři koncerty na zajímavých místech a ukojit své neodolatelné touhy po komorní hudbě.

   Letos oko mé padlo na koncert Martiny Jankové, jež si zaslouží samostatnou essay, neb byl jednou z událostí festivalu. Další koncerty III. části řady se konají v neděli 22. května, počínaje 11. hodinou v Anežském klášteře. Zde hraje trio ve složení Jana Lahodná klarinet a Karel Untermüller viola a Petr Jiříkovský klavír. Zahájí Saint-Saënsovou Sonátou pro klarinet a klavír, op. 167. Po větách melodicky vděčné a optimistické další zní téměř pohřebně, uzavírací věta až virtuózně a uklidněně. Pět krátkých kousků Witolda Lutoslawského zvaných Taneční preludia pro klarinet a klavír vyzní jako hledání vhodných kroků k hudbě.

   Náladu hezkého dne v Moulin de la galette má Canzonetta, op. 19, pro klarinet a klavír Gabriela Pierného a Bernsteinova závěrečná sonáta pro klarinet a klavír chutná ostře a výrazně. Na závěr si nechali skutečný vrchol. Výběr tří z Osmi kusů pro klarinet, violu a klavír, op. 83, Maxe Brucha. Zdá se mi, že poslední dva kusy přehodili, neb předposlední byl rychlý Allegro vivace a poslední v poklidném tempu Moderato, jak uvedeno v programu. Jediný přídavek byl jiskřivý.

   Další dnešní koncert se hraje od 14 hodin v Sukově síni, kam dojdu pěšky a zbývající čas strávím na nábřežní lavičce, vychutnávaje pohled na loděmi přeplněnou Vltavu a nad ní Sobotkovo hájemství a ještě výše nezapomenutelného dua Zeman-Ovčáček.

   Nadchází koncert Klavírního kvarteta Josefa Suka (na paměť velkého českého houslisty). Právě jeho dědem zahajujeme, a to Klavírním kvartetem a moll, op. 1, oním slavným domácím úkolem, nad jehož pomalou větou jeho učitel Dvořák zjihl a posléze i vídeňská ministerská komise rozhodující o podpoře, stejně jako u Dvořáka, neb Brahms a Hanslick se znovu jednoznačně shodli na tom, že tu je další Dvořákův talentovaný krajan.

   Následuje podivuhodně náročná jediná zachovalá část Mahlerova zamýšleného kvartetu a moll, také školní práce. A koncert plný barev uzavře skvělý klavírní kvartet c moll, op. 15, Gabriela Faurého s poněkud spletitou první větou a veselou a taneční prvou částí věty druhé, jež se překlopí do optimistické živosti následována zvláštně zadumanou třetí, která jako kdyby byla z jiné skladby. K tématu první věty se vrátíme ve větě poslední. V přídavku zazní úprava Sukovy Písně lásky.

   Na další odpolední koncert nejdu, vrátím se domů a pak jdu na osmou na koncert našeho zřejmě prvního houslisty Ivana Ženatého, jehož doprovodí jeho dvorní klavíristka Sandra Shapiro. Od počátku jsem potěšen, neb mám zkušenost, že Ivan začíná poněkud opatrně a k uvolnění dochází postupně a v přídavcích pak bývá rozverný. Dnes je však od počátku přívětivý a otevřený. Možná je to vlivem Sandřiným, neb ona vyloženě září, jsouc oděna do nádherných přiléhavých šatů stříbrošedé barvy jako americké válečné lodě plující k Midwayi. Ivanův dokonalý frak je už samozřejmostí.

   Manželka Roberta Schumanna byla zřejmě nejen výtečná klavíristka, ale dnes i uznáváme, že talentovaná skladatelka, jež svou kariéru obětovala ve prospěch manželova úspěchu. Hrají se její Tři romance pro housle a klavír, op. 22. Andante molto je plno zvláštní něhy, Allegretto přináší chvíle zářivé a Leidenschaftlich schnell se mi zdá známé a sladké jak v houslích, tak i v klavíru, kde mi začíná docházet, že dnes má asi Sandra den, kdy nebude jen doprovodem a to je možná ten impuls, který Ivana přivede do správného rozpoložení.

   Nedivím se tomu zejména v další skladbě, mém oblíbeném Martinů a jeho Sonátě pro housle a klavír č.3, H 303. V první větě je Sandra vyloženě drzá a housle před ní kličkují. Jeden před druhým se skrývají ve druhé větě a vyrostou do krásy a ve větě třetí to vypadá jako klavírní sonáta s doprovodem houslí a Sandra se usmívá, jak na nás vyzrála. Ve čtvrté větě se housle prosadí až zuřivě a zpívají krásnou melodií.

   Po přestávce je na programu jen Beethovenova Sonáta pro housle a klavír č. 9 a dur, op. 47, „Kreutzerova“, k níž nic ani nedodám, neb tato klasika všech klasik je dokonale zahrána oběma. Přídavky jsou dva, Dvořák a Schumann. Zdá se mi, že největší radost z koncertu má krásná dáma Sandra, pohazující hlavou jako kladrubský vraník vedoucí spřežení.

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 13.6.2016 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 39x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2024

Navštíveny všechny tři koncerty, přičemž u prvního a druhého zaznamenávám jako loni značné obtíže vinou doslova příšerného povrchu. Uvidíme, co řekne zdraví v další sezóně.

26.6.2024 v 23:08 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

ČF a ČSKH na jaře 2024

Zašel jsem na šest koncertů a užil si některých slavných jmen a věhlasných krásek (Fischer, Uchida, Wang, Esfahani, Perl, Rattle, Brabcová, Vokáčová).

19.6.2024 v 13:50 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2024

Navštíveno pět komorních koncertů konaných v matfyzu na Malostranském náměstí, ten pátý popsán zvlášť, a jeden orchestrální.

18.6.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

První kolo íránských prezidentských voleb nikdo nevyhrál, rozhodne druhé

29. června 2024  7:23,  aktualizováno  11:47

V Íránu se bude 5. července konat druhé kolo prezidentských voleb. V prvním kole tento pátek se...

Ceny ještě jdou, shodují se návštěvníci festivalu. Kartou ale všude nezaplatí

29. června 2024  8:39,  aktualizováno  10:09

Začal největší filmový svátek v Česku a lidé se houfně sjeli do Karlových Varů. Co letos říkají na...

Hasiči zasahovali u hořící roubenky, po jejich příjezdu vybuchl propan butan

29. června 2024  9:44

Moravskoslezští hasiči v pátek zasahovali u rozsáhlého požáru stodoly a roubenky v místní části...

Ať Biden odstoupí z voleb, poslouží zemi, vyzvaly přední americké noviny

29. června 2024  9:35

Americký prezident Joe Biden by měl odstoupit z prezidentských voleb, aby posloužil své zemi,...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 747
  • Celková karma 0,59
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.