Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiáda pár dnů poté, vlastně díl 9

Seriál reportáží uzavřu dnes hodnocením sportovním i televizním. Také vyhlásím výsledek soutěže o krásku her, v níž jsem navrhovatelem i porotcem. Demokratické to moc není, ale aspoň to jde rychle od ruky.

   Předně něco ke královně. Z atletiky má Česká republika pouze jednu bronzovou, přesto se nám lidé od atletiky podporováni v tom televizními komentátory snaží namluvit, že naše atletika je stále na vysoké úrovni. Já to považuji za lhaní si do kapsy při vší úctě k jednotlivým sportovcům a už mě to dost míchá. Výsledky atletů jsou na této olympiádě jedním z historicky největších propadáků.

   Odejde Špotáková, ke konci se blíží Hejnová, a když pak má takzvaná naděje podat výkon, vidíme fiasko, viz tyč a oštěp. Série nezdarů a pak jen výmluvy. Kdy jste slyšeli, že by někdo řekl, byl jsem mizerný, omlouvám se. K čemu je dobré posílat někam sportovce, kteří ani nepřekročí základní kvalifikaci. Kdo tu věří na zázraky? Na tyhle experimenty máme peníze? Máme je pak na podporu mládeže? Smiřme se s tím, že naše atletika je podprůměrná a jen občas má výtečné jednotlivce. Jinak to nebude a žádné řečičky to nezmění.

      Česká televize dělala, co mohla a zaplnila olympiádou dva programy a internetový prostor. Nikdo nemůže říci, že by o něco přišel. Já mám ještě výhodu, že mohu přepnout na slovenskou televizi, která občas vysílala jiný program z her. Musím též poznamenat na svou adresu, že jsem udělal chybu, nepřipraviv si dopředu časový program a plán sledování. V Tokiu bude horší časový posun a tam tohle už nezanedbám, aby se mi dění sledovalo lépe a mohl jsem podat podrobnější reportáž.

   Olympijské parky jsou výtečný nápad, ale občas odváděly pozornost. Televize však vysílala jen z Lipna, škoda, že nepamatovala více na ostatní parky, které se mohou cítit trochu zapomenuté. Někdy byly rozhovory se sportovci a takzvanými experty docela únavné. Přes vcelku dobrou práci mnozí komentátoři opět prokázali, že vedení televize soustavně podceňuje výběr dobře jazykově a znalostně vybavených lidí. Budu o prznění českého jazyka v České televizi a o jejím chování vůbec psát v jiné essayi.

   Jedním z nejstrašnějších televizních zážitků jsou asi nejpitomější reklamy poslední doby. Sponzor přenosů Česká spořitelna si nechala vyrobit rádoby brazilsky karnevalový uřvaný šot, v němž se nesrozumitelné vykřikuje jakýsi portugalský text končící zřetelným republika čéka. Dodnes jsem nepochopil a ani o to nestojím. K tomu druhému se propůjčil Ivan Trojan, který v šotu hraje lékaře vyšetřujícího tvrdohlavého chlapečka, kterému musí přehrát vzpěračský výkřik, aby otevřel pusu. Nato ženský hlas nesmyslně zařve ááá a upozorní nás, že sponzorem pořadu je nová T mobile televize. Ani toto jsem nepochopil. Jsem jenom prostý divák, tohle je na mě moc.

   Za tohle si odpovídá zadavatel, to televize neovlivní. Co si o obou mám myslet, když dokáží předložit národu takovou hloupost. Jaké hlupáky si to platí v oddělení reklamy. Samozřejmě televizi je to jedno, hlavně že má prachy za reklamu.

     Jak ještě dlouho budeme veřejnoprávním médiím trpět reklamu a především chování, které mi dávno vadí u soukromých stanic, že program nezačíná v uvedeném čase, ale o 5-10 minut později, neb musíme být nakrmeni podobnými skvosty. Docela bych veřejnoprávním médiím reklamu zakázal zákonem. Anebo povinnost uvést v programu, že se v určitém čase vysílá reklama. Tohle i těm soukromým. To by bylo ústavně korektní. A samozřejmě to vše dělá problém při nahrávání. Ale to jsem se rozohnil mimo olympiádu.

   Pokud jde o pořadatele, náročnou akci zvládli dle mého spíše výtečně než jen dobře. Občasné organizační potíže překonávali s úsměvem a odpustíme jim i to, že velmi málo pořadatelů umělo anglicky a občas vypadl proud. Žádné splašky v moři, žádní narušitelé běhů a žádní teroristé. Jen občas ve vyspělém světě nevídaná intolerance a šovinismus diváků, avšak věděli jsme, jací jsou a že se to těžko za pár dnů změní. Možná mnozí teď půjdou do sebe. Ale proti tomu stojí nadšení a neodolatelná srdečnost a setrvalá radostná nálada Brazilců, kteří přišli na sportoviště.

   Tato veliká země si první jihoamerickou olympiádu užila (a hlavně se dočkala fotbalové zlaté) a nyní už jen můžeme čekat, že to Argentinci nevydrží a budou ji chtít do Buenos Aires. Jedno z největších měst světa, Riu konkurující dvacetimiliónové Sao Paulo (stejný antagonismus jako Melbourne-Sydney v Austrálii) to také dlouho nevydrží. Ale já si nejvíc přeju, aby znovu kandidovalo a poprvé vyhrálo Chicago. Seznam měst, která by se o olympiádu mohla pokusit a mnohá to určitě udělají, pokud k tomu už nedošlo, by byl opravdu zajímavý. Podruhé Tokio za 4 roky bude úplně jiné, avšak organizačně jistě perfektní, stejně jako Londýn 2012, který asi ještě dlouho zůstane nepřekonaný.

Do soutěže o krásku her jsem nominoval: dráhová cyklistka Laura Trott, Velká Británie, tenistka Eugenie Bouchard, Kanada, golfistka Klára Spilková, Česká republika, plážová volejbalistka Anouk Verge-Depre, Švýcarsko, plavkyně Simona Baumrtová, Česká republika, lukostřelkyně Ki Po-pe, Korea, atletka Dafne Schippers, Nizozemsko, atletka Elaine Thompson, Jamajka, volejbalistka Jaqueline Carvalho, Brazílie, atletka Eliza McCartney, Austrálie, triatlonistka Gwen Jorgensen, USA, golfistka Maria Verčenova, Rusko. A dalších mnoha desítek krásek jsem si nevšiml, neb je systematicky nevyhledávají režiséři, odpovědní za snímání a výběr záběrů.

Porota vyhlašuje pořadí na prvních pěti místech: 1. Jaqueline Carvalho

                                                                               2. Maria Verčenova

                                                                               3. Eliza McCartney

                                                                               4. Laura Trott

                                                                               5. Eugenie Bouchard

Jejich fotky si jistě snadno najdete, neb ženské krásy nikdy není dosti.

 

 

 

Autor: Richard Mandelík | středa 24.8.2016 7:00 | karma článku: 15,24 | přečteno: 328x
  • Další články autora

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

  • Počet článků 743
  • Celková karma 3,46
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.