Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Olympiáda pár dnů poté, vlastně díl 9

Seriál reportáží uzavřu dnes hodnocením sportovním i televizním. Také vyhlásím výsledek soutěže o krásku her, v níž jsem navrhovatelem i porotcem. Demokratické to moc není, ale aspoň to jde rychle od ruky.

   Předně něco ke královně. Z atletiky má Česká republika pouze jednu bronzovou, přesto se nám lidé od atletiky podporováni v tom televizními komentátory snaží namluvit, že naše atletika je stále na vysoké úrovni. Já to považuji za lhaní si do kapsy při vší úctě k jednotlivým sportovcům a už mě to dost míchá. Výsledky atletů jsou na této olympiádě jedním z historicky největších propadáků.

   Odejde Špotáková, ke konci se blíží Hejnová, a když pak má takzvaná naděje podat výkon, vidíme fiasko, viz tyč a oštěp. Série nezdarů a pak jen výmluvy. Kdy jste slyšeli, že by někdo řekl, byl jsem mizerný, omlouvám se. K čemu je dobré posílat někam sportovce, kteří ani nepřekročí základní kvalifikaci. Kdo tu věří na zázraky? Na tyhle experimenty máme peníze? Máme je pak na podporu mládeže? Smiřme se s tím, že naše atletika je podprůměrná a jen občas má výtečné jednotlivce. Jinak to nebude a žádné řečičky to nezmění.

      Česká televize dělala, co mohla a zaplnila olympiádou dva programy a internetový prostor. Nikdo nemůže říci, že by o něco přišel. Já mám ještě výhodu, že mohu přepnout na slovenskou televizi, která občas vysílala jiný program z her. Musím též poznamenat na svou adresu, že jsem udělal chybu, nepřipraviv si dopředu časový program a plán sledování. V Tokiu bude horší časový posun a tam tohle už nezanedbám, aby se mi dění sledovalo lépe a mohl jsem podat podrobnější reportáž.

   Olympijské parky jsou výtečný nápad, ale občas odváděly pozornost. Televize však vysílala jen z Lipna, škoda, že nepamatovala více na ostatní parky, které se mohou cítit trochu zapomenuté. Někdy byly rozhovory se sportovci a takzvanými experty docela únavné. Přes vcelku dobrou práci mnozí komentátoři opět prokázali, že vedení televize soustavně podceňuje výběr dobře jazykově a znalostně vybavených lidí. Budu o prznění českého jazyka v České televizi a o jejím chování vůbec psát v jiné essayi.

   Jedním z nejstrašnějších televizních zážitků jsou asi nejpitomější reklamy poslední doby. Sponzor přenosů Česká spořitelna si nechala vyrobit rádoby brazilsky karnevalový uřvaný šot, v němž se nesrozumitelné vykřikuje jakýsi portugalský text končící zřetelným republika čéka. Dodnes jsem nepochopil a ani o to nestojím. K tomu druhému se propůjčil Ivan Trojan, který v šotu hraje lékaře vyšetřujícího tvrdohlavého chlapečka, kterému musí přehrát vzpěračský výkřik, aby otevřel pusu. Nato ženský hlas nesmyslně zařve ááá a upozorní nás, že sponzorem pořadu je nová T mobile televize. Ani toto jsem nepochopil. Jsem jenom prostý divák, tohle je na mě moc.

   Za tohle si odpovídá zadavatel, to televize neovlivní. Co si o obou mám myslet, když dokáží předložit národu takovou hloupost. Jaké hlupáky si to platí v oddělení reklamy. Samozřejmě televizi je to jedno, hlavně že má prachy za reklamu.

     Jak ještě dlouho budeme veřejnoprávním médiím trpět reklamu a především chování, které mi dávno vadí u soukromých stanic, že program nezačíná v uvedeném čase, ale o 5-10 minut později, neb musíme být nakrmeni podobnými skvosty. Docela bych veřejnoprávním médiím reklamu zakázal zákonem. Anebo povinnost uvést v programu, že se v určitém čase vysílá reklama. Tohle i těm soukromým. To by bylo ústavně korektní. A samozřejmě to vše dělá problém při nahrávání. Ale to jsem se rozohnil mimo olympiádu.

   Pokud jde o pořadatele, náročnou akci zvládli dle mého spíše výtečně než jen dobře. Občasné organizační potíže překonávali s úsměvem a odpustíme jim i to, že velmi málo pořadatelů umělo anglicky a občas vypadl proud. Žádné splašky v moři, žádní narušitelé běhů a žádní teroristé. Jen občas ve vyspělém světě nevídaná intolerance a šovinismus diváků, avšak věděli jsme, jací jsou a že se to těžko za pár dnů změní. Možná mnozí teď půjdou do sebe. Ale proti tomu stojí nadšení a neodolatelná srdečnost a setrvalá radostná nálada Brazilců, kteří přišli na sportoviště.

   Tato veliká země si první jihoamerickou olympiádu užila (a hlavně se dočkala fotbalové zlaté) a nyní už jen můžeme čekat, že to Argentinci nevydrží a budou ji chtít do Buenos Aires. Jedno z největších měst světa, Riu konkurující dvacetimiliónové Sao Paulo (stejný antagonismus jako Melbourne-Sydney v Austrálii) to také dlouho nevydrží. Ale já si nejvíc přeju, aby znovu kandidovalo a poprvé vyhrálo Chicago. Seznam měst, která by se o olympiádu mohla pokusit a mnohá to určitě udělají, pokud k tomu už nedošlo, by byl opravdu zajímavý. Podruhé Tokio za 4 roky bude úplně jiné, avšak organizačně jistě perfektní, stejně jako Londýn 2012, který asi ještě dlouho zůstane nepřekonaný.

Do soutěže o krásku her jsem nominoval: dráhová cyklistka Laura Trott, Velká Británie, tenistka Eugenie Bouchard, Kanada, golfistka Klára Spilková, Česká republika, plážová volejbalistka Anouk Verge-Depre, Švýcarsko, plavkyně Simona Baumrtová, Česká republika, lukostřelkyně Ki Po-pe, Korea, atletka Dafne Schippers, Nizozemsko, atletka Elaine Thompson, Jamajka, volejbalistka Jaqueline Carvalho, Brazílie, atletka Eliza McCartney, Austrálie, triatlonistka Gwen Jorgensen, USA, golfistka Maria Verčenova, Rusko. A dalších mnoha desítek krásek jsem si nevšiml, neb je systematicky nevyhledávají režiséři, odpovědní za snímání a výběr záběrů.

Porota vyhlašuje pořadí na prvních pěti místech: 1. Jaqueline Carvalho

                                                                               2. Maria Verčenova

                                                                               3. Eliza McCartney

                                                                               4. Laura Trott

                                                                               5. Eugenie Bouchard

Jejich fotky si jistě snadno najdete, neb ženské krásy nikdy není dosti.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | středa 24.8.2016 7:00 | karma článku: 15,24 | přečteno: 328x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Prodej rodinného domu v Rumburku - Dolní Křečany
Prodej rodinného domu v Rumburku - Dolní Křečany

Starokřečanská, Rumburk - Rumburk 3-Dolní Křečany, okres Děčín
3 630 000 Kč

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.