Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Olympiáda den po dni díl 8

Dnes tedy ten svátek sportu skončil a zbývá jen říci, co se poslední den dělo. Svůj názor na naši účast a roli televize vydám v dalším povídání v týdnu.

Den sedmnáctý, neděle 22. srpna

   Atletika budiž zase na začátku. V poslední den má tradičně na pořadu jen běh nejslavnější, maratónský mužů. Vzpomeneme dvou nezapomenutelných postav Emila Zátopka zvítězivšího v Helsinkách 1952 a šestého v Melbourne 1956. Etiopan Abebe Bikila vyhraje v Římě 1960 naboso. Symbolické, Italové v roce 1936 Etiopii přepadli a obsadili za ohavných okolností a násilností a říkalo se po Mnichovu, že bosí Habešané se bránili kopími a luky, a Čechoslováci s moderně vyzbrojenou armádou odevzdali pohraničí bez boje. Nyní bosý etiopský voják v hlavním městě někdejšího agresora o 24 let později vítězí v běhu maratónském, který je také symbolem statečnosti a svobody malého národa. A jako jediný zopakuje vítězství už obutý v Mexiku o 4 roky později. Přestože je dopoledne, dávám si na jejich památku sklenku vína a prohlížím si po trati Rio. Mám takovou slavnostní sportovní neděli.

   Běh maratónský vyhraje Keňan Kipčoge na závěr bohaté kariéry, druhý je Etiopan Lilesa a africkou nadvládu narušil bronzem Američan Rupp. Pěkná byla cesta pobřežím a starou čtvrtí a lesknoucí se asfalt po ranním dešti a chladněji než obvykle a malebné mraky nad malebným městem.

   Z nočního programu musím něco říci ještě k mužské štafetě na 4 x 400 m. Američané oplatí Jamajčanům londýnskou porážku a přidají se k děvčatům. Nejpřekvapivější je však štafeta Botswany, která se drží na druhém místě na všech úsecích až po cílovou rovinku, kde jejich finišmana předstihnou Jamajčané, Bahamané i Belgičané.

Kolektivní sporty. Výtečné volejbalové finále Číňanek se Srbkami potvrzuje, že Srbsko je mimořádný jev v kolektivních sportech a že také přijde čas, kdy můžeme čekat čínskou nadvládu téměř všude na palubovkách. Mužský volejbal vyvrcholí nejprve bojem o bronz, v němž poslední vítězové Rusové nad Američany vedou 2:0 na sety a pak se zcela sesypou a bronz patří USA. Ve finále Brazilci nečekaně hladce vyřídí jindy skvělé Italy a zase se bude všude slavit.

   Mužská házená se dočká překvapujícího vítezství vynikajících, efektivních a méně chybujících Dánů s několika skvělými osobnostmi nad dvojnásobnými olympijskými vítězi a mistry světa Francouzi. Dnes potečou v Dánsku Carlsberg a Tuborg proudem. Na tribuně fandí skupina chlapců v námořnických tričkách, silně podporovaných sladkými severskými blondýnkami s dánskými vlaječkami namalovanými na líbezných tvářičkách. Strhnou v hale i Brazilce, pro něž je ta přehlídka červenobílé severské bělostnosti exotickým zážitkem.

   A jistě už čekáte na mužský basketbal. Boj o bronz prohrají Australané se Španěly o pouhý bod. Ve finále Američané dokáží díky přesné střelbě, dokonalé obraně a Kevinu Durantovi zdolat nebezpečné Srby, kteří jsou dnes překvapivě poloviční, nedaří se jim a odejdou s třicetibodovou prohrou.

   V závodě horských kol mužů Kulhavý se suverénem posledních let a svým soupeřem v Londýně, Švýcarem Schurterem ujedou všem a dvě kola před koncem Schurter ujede i Kulhavému, leč skvělé stříbro je doma. Zase můj klobouk jde až k zemi.

   Moderní pětiboj se příliš neraduje, Kuf ztratí všechny šance nulovým parkúrem a Svoboda je nakonec devátý. Oba lvově bojují, jaký rozdíl oproti oštěpařům, leč nestačí to.

   Závěrečný ceremoniál mám rád, neb od Mexika se vždy na konci výpravy promíchají a je tu nesmírně přátelská atmosféra. A bývá pěkný program. Taky trochu smutku se přimíchá, jako při každém loučení. A už příště neuvidíme ani Usaina a ani Allyson.

   Česká televize dělala, co mohla a zaplnila olympiádou dva programy a internetový prostor. Nikdo nemůže říci, že by o něco přišel. Já mám ještě výhodu, že mohu přepnout na slovenskou televizi, která občas vysílala jiný program z her. Musím též poznamenat na svou adresu, že jsem udělal chybu, nepřipraviv si dopředu časový program a plán sledování. V Tokiu bude horší časový posun a tam tohle už nezanedbám, aby se mi dění sledovalo lépe a mohl jsem podat podrobnější reportáž.

   Olympijské parky jsou výtečný nápad, ale občas odváděly pozornost. Televize však vysílala jen z Lipna, škoda, že nepamatovala více na ostatní parky, které se mohou cítit trochu zapomenuté. Někdy byly rozhovory se sportovci a takzvanými experty docela únavné, včetně několikerého opakování. Přes vcelku dobrou práci mnozí komentátoři opět prokázali, že vedení televize soustavně podceňuje výběr dobře jazykově a znalostně vybavených lidí. O prznění českého jazyka a o reklamě v České televizi budu brzy psát v jiné essayi.

   Na shledanou tedy za pár dnů zde na blogu a za necelé 4 roky v Tokiu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | úterý 23.8.2016 7:00 | karma článku: 9,51 | přečteno: 112x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.