Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Olympiáda den po dni díl 3

Musím přiznat, že sledovat dění a vybírat z něj pro tuto minireportáž není lehké a dvoudenní rytmus poruším jen dvakrát, a to přes tento a příští víkend, V pondělí obdržíte třídenní díl a stejně tak i za týden.

   Den šestý, středa 10. srpna

   Plavání: Phelpsův návrat - přidá další dvě zlata do své sbírky, na supertěžkých 200 m motýlek a s prestižní štafetou 4x 200 m volný způsob, má jich už 22 a další ještě zřejmě získá. Někdy příroda marnotratně plýtvá fyzickými přednostmi a ještě k tomu přidá hlavu, která pochopí, že má tvrdě pracovat a musí bojovat a nic nevzdat. Totéž za pár dnů, doufám, potvrdí v lehké atletice další výjimečný sportovec i člověk Usain Bolt. A Katinka získá další zlato na 200 m polohový závod.

   Silniční časovku žen, kam nepustili naši úžasnou Martinu, ukořistí další výjimečná osobnost, Američanka Kristin Armstrong, je získá ve svých 43 letech třetí olympijské vítezství v této disciplíně za sebou. Ona je ten případ, kdy se člověk jen tiše sklání v úctě.

   Vavřinec Hradilek, který v Londýně bral stříbro, se sice nekvalifikuje, ale televize ho přibere jako experta. Vezme kajak, na přilbu nasadí kameru a sjede olympijskou trať a my s ním. Docela jízda… Na tom kanálu nakonec první medaile, Prskavec, který Hradilka v nominaci vystřídal, jede na výhru a před cílem mírně chybuje, což ho odsune na třetí místo. Leč kopec smůly přijde až zítra.

   Mužský gymnastický šestiboj je přehlídkou toho nejlepšího, co v tomto sportu lze vidět. Další z olympijských hrdinů, Japonec Uchimura, který už osm let vyhrává všechny světové šestiboje, jak na olympiádě, tak i na mistrovstvích světa, což nemá o obdobu, opět vyhraje díky malé chybě oceněné bodovou srážkou svého největšího konkurenta Ukrajince Verňajeva. Oba skvělí a sympatičtí a bronzovou medaili bere překvapivě výtečný a nadmíru přesný a spolehlivý Brit Whitlock.

   Nejlepší Rus až čtvrtý a až za ním Číňané. Některé sestavy nejlepších závodníků jsou až na hranici chápání. Sportovní svět se opravdu mění. Vzpomeňte, jak kdysi vládl v gymnastice zejména mužské Sovětský svaz. A v noci oslava vrcholného mužského basketbalu v podání dnes zřejmě nejlepších týmů  USA a Austrálie. Australané po celý zápas vyrovnaným soupeřem a prohrají díky poklesu efektivity střelby v poslední čtvrtině jen o 10 bodů. Jeden z nejlepších zápasů v posledních letech díky oběma týmům.

    Den sedmý, čtvrtek 11. srpna

   Ženská kraulová štafeta USA v čele s Katie jako včera muži vyhraje 4 x 200 m volný způsob. Začne mužský golfový turnaj. Komentátor o jednom hráči klidně řekne, že je dvousettřicátý na světě a ani nemrkne. Já bych z něj učinil nezaměstnaného.

   Brazilští fotbalisté si postup dál zajistí na úkor Dánů, jež pokoří 4:0. A silná Argentina, která vyhrála olympiádu v letech 2004 a 2008, jede domů, nemá to daleko, jen do sousedství.

   Nyní je čas zavítat k divoké vodě, jak jsem již avizoval. Náš dvojkajak jede jasně nejrychleji, ale tři branky před koncem udělá neuvěřitelnou chybu, která se na této úrovni nevidí, převrhnou se a ještě šťouchnou do branky a skončí ve finále poslední. Kajakářka Kudějová, poslední mistryně světa, udělá také v konci trati dotyk branky za trestné 2 vteřiny a navíc se zamotá do vodního válce a okrade se možná o 4 vteřiny, jinak by také vyhrála.

    Náladu zlepší medailové dámy, zejména španělská vítězka Chourraut, jejíž jméno vyslovuje komentátor jako čurátová. Vzpomeňte, v Londýně jsme narazili na Rusku Čurakóvu, Kazachstánku Rypakóvu a Nizozemce Churandy Martinu. Ten je v Riu také a další uvidíme, nebojte, cokoli zajímavého i na tomto poli vám nezatajím.

   Po vodních nezdarech všechno napraví judista ve váze do 100 kg Lukáš Krpálek, zlato mu každý přeje. Kouzelný je komentátor, který komentuje jeden ze zápasů v judu, že jeden zápasník dobře šmrdlá nohou mezi nohama druhého a že by bylo dobré vytáhnout nohu z francouzského rozkroku.

   Neodpustím si pohledný a zcela od včerejška stylem odlišný basketbal Brazílie-Chorvatsko, který v konci po celý zápas o pár bodů vedoucí Chorvaté vyhrají.       

   Začíná dráhová cyklistika a v ní již léta dominují Britové a mezi nimi Markéta Janoušková světové cyklistiky Laura Trott (1992), jež před čtyřmi lety vyhrála dvě zlata a nadchla mě tím, jak vždycky vyňala zpod přilby dva zlaté copy a neustále se usmívala, jako ta naše holka houslová. Na Lauru se těším už od loňského dráhového mistrovství světa, kde se opět vyznamenala. Hlavně však proto, že je zatraceně hezká a milá. Britové se uvedou vyhraným týmovým sprintem a v sestavě mají Jasona Kennyho, který má tu čest být Lauřiným chlapcem. Koukám po velodromu, ale Lauru tu nevidím, aby se radovala z Kennyho čtvrtého zlata.

A v sedmičkovém ragby, světe div se, vítězí ve finále Fidži nad Velkou Británií. Skvělý zápas a skvělí Fidžijci, kteří to oslaví nádherně znějícím zpěvem jakési tichomořské písně. Ale kdo se o ragby trochu zajímá, ví, že v tichomořské oblasti se hraje i patnáctkové ragby na špičkové úrovni. Nejen dvojnásobní mistři světa Austrálie a trojnásobní Nový Zéland, ale také ostrovní státy spolu s Fidži Samoa, Americká Samoa, nebo Tonga.

A na závěr si trochu shrneme seznam krásek: Bouchard, Verge-Depre, Baumrtová, Fox a další jistě přidám a soutěž vyhlásím a také kolektivní, nejhezčího týmu.

   Ženský gymnastický čtyřboj je v režii dvou Američanek. Vítězí Simone Biles, stříbro bere Aly Raisman. Jsou tak skvělé, že ostatní svět zůstává jaksi stranou. Obě si pamatujte, zachovají-li si zdraví a chuť soutěžit, hodně o nich ještě uslyšíme.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | sobota 13.8.2016 7:00 | karma článku: 12,18 | přečteno: 176x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.