Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Markéta domácí, aneb když to nejde jinak

   Vzavše na vědomí, že se plánovaný koncert 8. prosince nekoná, sešlo se několik členů Klubu přátel Markéty Janouškové k uctění dívčiny památky. Vězte, že jsme si to užili a potěšili svého ducha i oko.

      Klub se sešel v počtu pěti, jež nutno jmenovat, aby dívka, jíž bude tato esej zaslána, věděla, kdo jsou její nejvěrnější. Se mnou tu jsou Vackové Jan i Václav se svou milou dámou Markétou Zvonařovou a později dorazí i můj spolužák Lumír Pock. Vzhledem k programu a veskrze pochvalným řečem musí Markétě Janouškové zvonit v uších. Rovněž tu nesporně povětřím poletují duchové J. S. Bacha, Leopolda Stokowskiho a Leonarda Cohena.

   K povznesení tělesných pocitů se jako na bytové opeře podávají tradiční chlebíčky rybí a brynzové a lívanečky s tvarohem a javorovým sirupem a pánové přinesou moučníky, jež lze zapít Rooibosem.

  Na programu je především deska na níž smyčcové trio v čele s Markétinými houslemi nahrálo na Maltě Goldbergovy variace. K tomu božskému pokrmu, z něhož přímo čiší radost houslistčina, že něco takového může hrát, si pouštíme do televize soubor Markétiných fotografií nasbíraných na Google a Facebooku. Goldbergovky trvají hodinu, fotky projedeme třikrát a k některým poskytuji komentář. Děvče si tak užijeme, jak to jen jde. Kdyby nás tak slyšelo, samou pýchou by se dmulo.

   Vzhledem k vyčerpávající obrazové příloze dnešního koncertu si už nepouštíme montáž fotek z dubnového Atria, ale přikročíme rovnou k lívanečkům a poté se jde na další bachovskou kapitolu.

   V roce 1972 nahrála Česká filharmonie pod vedením tehdy devadesátiletého Leopolda Stokowskiho desku s Bachovou hudbou zpravidla napsanou pro varhany, či cembalo, anebo malý orchestr, jak bylo v Bachově době obvyklé. Stokowskiho nahrávka je klasickou ukázkou, jak se tehdy zacházelo s barokní hudbou, než se objevili lidé, kteří si uvědomili, že je třeba se pokusit o nové přiblížení ke způsobu, jak mohla být stará hudba hrána původně. Stokowski nahrál ty známé skladby tak, jako kdyby to byl Mahler. Zvuk je impozantní, mohutný a bez milosti krásný. Avšak původní podobě zřejmě na míle vzdálený a nikdo by to tak dnes už nehrál.

   My si pouštíme údajně nejhranější klasickou skladbu vůbec Toccatu a fugu d moll. Děláme to tak proto, že ji tu mám i v původní skladatelově verzi pro varhany a můžeme srovnávat. Hrát nám ji bude svým zřetelným a jasně artikulovaným způsobem naše varhanní kráska (a cembalistka a skladatelka) Kateřina Chroboková. Když už ji máme ve stroji, přehrajeme ještě její skladbu Slavkoff, aby každý viděl, jakou hudbu píše.

  Tu se ukáže, že všechny přitahuje má na knihovně opřená poslední deska, jíž uzavřel svůj hudební i pozemský život Leonard Cohen. Ten pán v nás má zřejmě také svůj Klub. Pouštíme nezapomenutelného Leonarda, který opět vydal soubor drahokamů, i když už prakticky jen brouká hlubokým hlasem. Nikdo tak temně a s citem nebroukal jako Leonard. K tomu všemu povídáme a plníme útroby a je nám dobře. Jen ta naše holka nám tu chybí. Někdo dokonce navrhne, že bychom ji mohli pozvat, aby nám zahrála doma.

   Desku jsem koupil jako výraz svého rozloučení se s gramodeskami, k čemuž se Cohen skvěle hodil. Přechodem k němu jsme ulevili Markétě od nepříjemného zvonění v uších. Tři lidé spěchají domů a já ještě Honzovi pustím na cestu Elinu Garanču jako Santuzzu ve sboru a árii Innegiam, či jinak zvanou Regina coeli ze Sedláka kavalíra a ještě Bizetovo Agnus dei a Gomezovu Ave Maria.

   Budiž tímto vysloven hlasitý dík Václavu Vackovi za velmi milý děkovný e-mail. A všem přítomným říkám, že největší radost mám z toho, jak měli radost. Budiž naše radostné setkání také pozvánkou pro ostatní členy Klubu, aby se nevymlouvali a přišli na bytovou operu. Příště by mohla být lahůdka v podobě sedm let starého vídeňského představení Donizettiho Anny Boleny, již zpívá jiná Anna, a to Netrebkovic. Jí konkuruje na pódiu i v ději její dvorní dáma, jež ji nahradí na anglickém trůnu, Jana Seymour v podání nádherné Eliny Garanči.

   Ale taky můžeme volit i jinak. Třeba Sedláka kavalíra a Komedianty s Domingem a Obrazcovovou, resp. Stratas, nebo filmovou Traviatu s Andulkou Moffo, vůbec nejkrásnější dámou, jež kdy působila v opeře, anebo Lucii di Lammermoor z Lyonu s Natalií Dessay, či opět film s již zmíněnou Andulkou. Nebo tu také mám Renée Fleming jako Rossiniho Armidu, či Massenetovu Thais, nebo Violettu v Traviatě.

   Nebo se taky můžeme domluvit na jiné podobné hudební produkci. A hlavně doufám, že se v hojném množství dostavíte do Atria na únorový Markétin koncert, jehož termín ještě neznám, ale včas oznámím. A víte, jak se člověk stane členem Klubu? Stačí, když se zúčastní dívčina koncertu živého, či bytového. Tak se stal členem Klubu i Lumír. Žádné příspěvky se neplatí a je jen jediná povinnost, všude Markétu velebit a vodit na její koncerty co nejvíce známých. A chválit prezidenta Klubu.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 11.12.2017 7:00 | karma článku: 7,91 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Richard Mandelík

ČF a ČSKH na jaře 2024

Zašel jsem na šest koncertů a užil si některých slavných jmen a věhlasných krásek (Fischer, Uchida, Wang, Esfahani, Perl, Rattle, Brabcová, Vokáčová).

19.6.2024 v 13:50 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2024

Navštíveno pět komorních koncertů konaných v matfyzu na Malostranském náměstí, ten pátý popsán zvlášť, a jeden orchestrální.

18.6.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Lepší životní podmínky psů a koček? ČR měla v Bruselu výhrady

26. června 2024  19:04

Zástupci členských států EU se ve středu shodli na společné pozici k vylepšení životních podmínek...

Severovýchod republiky zasáhnou silné bouřky. Rizikových míst přibývá

26. června 2024  8:35,  aktualizováno 

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřkami na východě Moravy a Slezska po...

Vláda schvaluje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  18:52

Přímý přenos Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schvaluje vláda. Zatímco u České televize má...

V Římě tekla červená. Do protestu proti vraždění žen zasáhla policie

26. června 2024  18:19

Feministky ve středu v centru Říma potřísnily červenou barvou Španělské schody. Protestovaly tak...

  • Počet článků 746
  • Celková karma 0,68
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.