Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium, chudinka malá, v červnu 2016

 Červen pěkný a pestrý a dík budiž vzdán paní provozní Drakselové, jež se svým týmem zvládla jarní dramaturgii bezvadně a zaplašila obavy, že Atriu hrozí umělecký úpadek.

  Červen zahajuji v sobotu čtvrtého, kdy se po třech letech vrací Duo Teres skládající se z houslistky orchestru PKF Lucie Fulky Kopsové a kytaristy Tomáše Hoňka. Kombinace spíše neobvyklá, ale i tak podnítila některé autory skládat hudbu jmenovitě pro toto duo. Vychází z toho velmi zajímavá a hudebně pestrá směs soudobé hudby, jíž se mnozí bojí, a přesto má zřejmě dost posluchačů. Možná víc než konvenční a nenápaditý komorní orchestr Archioni Plus, jak zakrátko uvidíte.

   Oba si přivedou mladé hostky, flétnistku Karolínu Sokupovou a kytaristku Janu Shugaovou. Hrají se skladby autorů Truhláře, Brunnera, Freidlina, Kukala, Lukáše Hurníka, který je dokonce přítomen, Růžičky a Benky. Já jsem si zejména vysoce oznámkoval Kukalovo Kytaroviolino, op. 41, Benkovu Strangers a s velikou radostí hranou Brunnerovu Quiet Talk. A taky u Kukala poznamenal, že by se to líbilo Danielu Hopeovi, který také rád sahá do soudobé literatury. Hle, jak se nevyplatí podceňovat soudobou hudbu a jaké příjemnosti se v ní mohou skrývat.

     8. června jdeme opět s Janem Vackem na komorní orchestr Archioni Plus. Přiznám se, že já jdu především na Mozartův flétnový koncert.  Dnešní Mozartovy skladby opět nejsou označeny katalogovým číslem. Úvodem utrpí duše má zklamání, neb je ohlášeno, že sopranistka Časarová štíhlé postavy, dlouhých vlasů a jiskrných zraků onemocněla. Jistě si vzpomínáte, že to je ta dáma, na níž jsem loni na podzim testoval s nebývalým úspěchem šeptání Bravo spolu s upřeným pohledem a byl odměněn zářivým děkovným úsměvem. Naštěstí nechybí pohledná dirigentova manželka Kateřina Macourková s flétnou a hlavní důvod mé přítomnosti Mozartův Koncert pro flétnu a orchestr G-dur se hrát bude.

    Zahajovací předehra k Figarově svatbě nijak neurazí, leč je hrána příliš často. Malá noční hudba je pro mě vždy přivětivou připomínkou svých začátků s klasickou hudbou a nedá se jí nic zkazit, leč orchestr hraje se stále stejnou dynamikou, což se nepříznivě projeví právě v čísle večera, kde v obou krajních rychlých větách flétna poněkud mizí a dá práci ji uchem zachytit. Jsem poněkud zklamán a možná i dirigent Macourek, který výpadek sopranistky nenahradí a ani nepřidá a koncert uzavře, patrně otráven tím, že počet diváků rovná se počtu členů jeho orchestru.

   Kde je asi chyba? Možná ve mně, neb jsem se právě rozhodl, že na ně už nepůjdu a získat mě může pouze nějaký flétnový koncert na programu. Pan Vacek ke všemu ještě tvrdí, že některé housle hrají falešně.

   Jsme zde znovu na druhý den 9. června na Zemlinského kvartetu a budeme mít zvláštní příležitost slyšet premiéru. I přes její unikátnost je dnes program spíše konzervativní. Dnes zní ZK díky jiné akustice v odlišných barvách než v Maiselově synagoze a violoncello i viola tu mají opět ten známý temnější tón. Tak trochu jako doma.

  Beethovenův smyčcový kvartet F dur, op. 18, č. 1 je navýsost vhodným číslem k zahájení, neb božsky otevře a téměř smutečně pokračuje a spěchá k cíli, aby rezolutně uzavřel. Alban Berg Quartett je toho důkazem: https://www.youtube.com/watch?v=gGMTe61vCvs.

   Očekávaná chvíle nastává nyní a k úvodnímu slovu je vyzván skladatel Kryštof Mařatka. Vysvětlí, jak a proč se zrodila jeho úprava Janáčkova dechového sextetu Mládí pro smyčcové kvarteto, již zahráli poprvé v Nizozemsku. Skladbu neznám, ale dle mnoha náznaků bych na přímou otázku dal odpověď, že jde dle mého o Janáčka. Zejména třetí větu bych označil za ukvalskou pod dojmem nádherného koncertu Martiny Jankové na Pražském jaru a ještě bych přičinil, že my zde jdeme po chodníčku pěkně posekaném. A čtvrtá věta je plna melodické vynalézavosti toho rozcuchaného a zarostlého staříka podobně jako jsem já dnes, neb má kadeřnice mi nezvedá telefon. Ještě v Maiselově synagoze měl stejný účes violoncellista Fortin, leč ten se od té doby patrně dovolal.

   A druhý houslista Střížek dnes nešetřící úsměvy mi, nikoli vlastnostmi, nýbrž úsměvem připomíná vrchního velitele armády Unie George McClellana, jenž proslul váhavostí a být na jeho místě v roce 1862 Grant, vyhrála Unie občanskou válku dřív. Dodnes je Lincolnova politika ohledně vrchního velení obtížně pochopitelná. Jiný slavný váhavec, Quintus Fabius Maximus Verrucosus, jemuž jeho strategie vynesla přízvisko Cunctator, naopak zvolil po katastrofě u Kann proti Hannibalovi správnou taktiku a unavil jej manévrováním a odřezáváním od zdrojů.

   Má obvyklá odbočka snad neurazila a teď vám chci ukázat, jak ten sextet vypadá v originálu v podání českých mistrů dechových nástrojů: https://www.youtube.com/watch?v=uToWYHLsZd4. Možná by bylo vtipné do programu napsat České překvapení a nechat obecenstvo hádat, co se vlastně hrálo a skladbu odkrýt až poté.

   Zato žádným překvapením není popřestávkový skvost v podobě Sukova Smyčcového kvartetu č. 1 B dur, op. 11, kde se vtírá otázka blízkosti s generačně mladším Martinů. Výrazová vichřice a melodické nápady i závěrečná rozverná věta by tomu nasvědčovaly. Přídavkem je Sukova Barkarola. A nejlepší zprávou je, že si členové ZK zajistili otevření baru i po představení. Červené víno v teplém večeru po takovém koncertu chutná výtečně.

   Jak dál v Atriu s těmi světovými kvartety? Možná by bylo skvělé, kdyby se nechali přesvědčit k nějaké tematické řadě, jako před dvěma lety dvořákovské a Bennewitzovci loni k Bartókovi. Co tak udělat průřez českým 20. stoletím a dokořenit to světovými autory s nějakou souvislostí? Koncerty s dvěma českými skladbami a jednou světového autora.

  Po mezinárodně uznávaném kvartetu, což je většina českých, zde 14. června pořádá velvyslanectví Spojených států mexických koncert, tentokrát kytaristy a skladatele Omara Rojase, absolventa JAMU. Tyto každoroční mexické kulturní produkce jsou zajímavým zpestřením a my slyšíme povětšinou skladby Omarovy, z nichž mě nejvíce zaujalo Adagio para un recuerdo z Iberian Variations a v přídavku Omar dokonce zazpívá přetklivou píseň.

  Hned druhý den tu hraje dvojice z těch sousedních spojených států. Cvrček a Šnek je manželské duo Češky Lucie a Američana Jamese Carlsonových, kteří tu obvykle hrají v červnu při své cestě do Evropy.

  Spolu s Janem vyslechneme dovedná aranžmá z klasické hudby, dokonce i celých vět symfonií jako Dvořákovy Novosvětské, Mozartovy 39. a 40., Mahlerovy 1. a Beethovenovy 7. Doplněno osvědčenou směsí francouzské pouliční hudby a klezmeru a člověk si až říká, že by to bylo skvělé venku s láhví vína.

  Na Voráčkovo pokračování Beethovenových klavírních sonát tu bohužel nemohu být, neb jdeme s dceruškou v Jihlavě na koncert festivalu Hudba tisíců - Mahler 2016, se Straussem a Mahlerem.

  Leč ještě jednou před dlouhou letní přestávkou musím do Atria zajít, aby abstinenční příznaky nebyly tak silné. 27. tu koncertuje zajímavé saxofonové kvarteto, jež si říká KvarKet. Zajímavější o to víc, že jde o dámský soubor a o dámy velmi pohledné a příjemné. K tomu směs jazzových standardů i jiných známých melodií, vtipný moderátor, zpěvačka ke dvěma skladbám a šikovný hostující kytarista David Wurtzel ve dvou číslech. Příjemná radost na konci sezóny, již kalí pouze má, jak se o den později ukáže, pod ramenním kloubem zlomená pažní kost levé ruky v důsledku mé nepozornosti a pádu na schodech v metru cestou sem. Ještě si po představení s Janem a Hankou dám pivo a rychle s tou rukou domů.  

       Jako vždy končíme aktuálně upraveným závěrečným zvoláním: „Zachovej nám Hospodine, Atrium a jeho ducha a konečně dej, ať se v programech uvádí přesná určení skladeb a ať to tu nikdo na podzim nezkazí.“ Každý hudebník přece má k danému programu noty, kde je zcela jasná identifikace.

Autor: Richard Mandelík | středa 13.7.2016 7:00 | karma článku: 10,90 | přečteno: 126x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2024

Navštíveny všechny tři koncerty, přičemž u prvního a druhého zaznamenávám jako loni značné obtíže vinou doslova příšerného povrchu. Uvidíme, co řekne zdraví v další sezóně.

26.6.2024 v 23:08 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

ČF a ČSKH na jaře 2024

Zašel jsem na šest koncertů a užil si některých slavných jmen a věhlasných krásek (Fischer, Uchida, Wang, Esfahani, Perl, Rattle, Brabcová, Vokáčová).

19.6.2024 v 13:50 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2024

Navštíveno pět komorních koncertů konaných v matfyzu na Malostranském náměstí, ten pátý popsán zvlášť, a jeden orchestrální.

18.6.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09

V sobotu dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5. Vůz začal hořet na...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

KOMENTÁŘ: Macron volby nevyhraje. Nezbývá mu než doufat v menší zlo

29. června 2024

Premium Ve Francii v neděli startuje první kolo předčasných parlamentních voleb (druhé následuje 7....

KVÍZ: Sedm kulí jako v Sarajevu. Od atentátu uplynulo 110 let. Co o něm víte?

29. června 2024  11:58

Před sto deseti lety, 28. června 1914, zazněly osudné výstřely na nábřeží v centru bosenského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 747
  • Celková karma 0,59
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.