Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atrium, chudinka malá, v březnu 2016

Z tohoto dvoudílného přehledu vidíte, že jsem se po 50 dnech v nemocnici vrátil, maje pánev srostlou a levou nohu způsobilou s jistými rezervami chodit. Na Atrium jsem se těšil ze všeho nejvíc.

      Stíhám až 30. března další pokračování výjimečného seriálu klavíristy Pavla Voráčka, který pokračuje v našem zušlechťování Beethovenovými klavírními sonátami.

  V prvé půli zahraje Sonátu G dur, op. 14, č. 2, která by ještě měla být značena jako v pořadí desátá, protože existuje ještě sonáta stejné tóniny, opusového čísla 49, ale v pořadí klavírních sonát dvacátá. Také věty nejsou v programu uvedeny, a to ani u žádné dnešní sonáty, ale já tuto poměrně značnou chybu napravím. Allegro mi napovídá, že se mladý Ludwig rozešel s dívkou, v Andante celý svět ujišťuje, že to zvládne a ukončí větu rázným akordem a ve Scherzo. Allegro assai už jde vstříc novým dívkám.

   Nato se hraje hojně provozovaná, zejména svou neorganicky vyjímanou druhou větou, Sonáta c moll, op. 13, „Patetická“, v pořadí sonát osmá. Začíná větou Grave, která po slavnostním zahájení někam pospíchá a má podmanivý rytmus. Druhá věta Adagio cantabile zpívá krásnou píseň, proto se tak často používá samostatně a třetí věta Rondo, allegro je strhující rytmicky a důrazem, avšak rozjímavější než první a Pavel si ji užívá.

  Po přestávce je na pořadu jen Sonáta Es dur, op. 31, č. 3, zvaná „Lov“, jež je osmnáctou v řadě celkem a třetí, poslední ze sonát pod opusovým označením 31. První z „jedenatřicítky“ a šestnáctá v pořadí, je v tónině G dur a druhá, sedmnáctá v pořadí je v d moll a zove se „Bouře“. Nyní jsou informace úplné.

   Prvé allegro je plné optimismu, že se dnešní lov podaří, druhé Scherzo. Allegretto vivace běží smířlivě a vyrovnaně, jako kdyby byl už jelen v dohledu, a připomíná Schubertovu melodiku, ale ten bude psát až o hodně později a Beethovenův vliv nezapře. Závěrečné Menuetto. Moderato e grazioso, kdy je zvíře uloveno, je mistrovskou ukázkou sólového uplatnění klavíru a ještě ke všemu ta vznosná tónina, v níž je později napsán 5. klavírní koncert, ten nejkrásnější na celičkém světě.

   Pavel Voráček jako vždy velmi soustředěný a patřičně dynamický a důrazný jako býval sám autor a udivoval tak posluchače, kteří takové skladby a takový styl hraní plný emocí, dosud neslyšeli. Pusťte si tu třetí dnešní sonátu v podání Daniela Barenboima: https://www.youtube.com/watch?v=P-Q5aBAw-T4 a bude vám líp.

    Dva přídavky neobyčejné jemnosti nepoznávám a pan Vacek navrhne Janáčka, jehož bez přemýšlení zamítnu, ale připustím 20. století a myslím na Debussyho. Jdu se tedy Pavla Voráčka zeptat a ten pocit, když řekne, že to bylo z Janáčkových V mlhách, nikomu nepřeju. I suveréni, jako já, mají své dny. Doma si pak skladbu pustím na Youtube a opět jsem Janáčkem pěkně pohlazen. Pohlaďte se taky, je to krásné v podání Rudolfa Firkušného: https://www.youtube.com/watch?v=oWWAXFCk4m4. Ani nemusí být mlha.

   Na druhý den se oko mé potěší krásnou houslistkou Lucií Sedlákovou, jež tu za souhry s manželem Martinem, hrajícím na violoncello a varhanicí Jiřinou Dvořákovou Marešovou tvoří netypické trio, kde Jiřina Dvořáková supluje klavír a střídá vhodně varhanní pozitiv s velkým nástrojem. Pan Vacek ze zkušenosti usedá dál od varhanní klaviatury, neb mu vadí hluk od pedálů. Mně nikoliv, ve druhé řadě to beru jako nutnou zvukovou součást podobnu drnčení kytarových strun při přehmatávání akordů.

   Už pohled na program prozrazuje pečlivou práci a samotné provedení shledávám prvotřídním. Pěkně se střídají skladby pro různé sestavy nástrojů a pěkně jdeme v čase. Vychází nám z toho skvělý hudební večer. Zahájíme Triovou sonátou č. 3 A dur Františka Xavera Richtera (1709-1789), kde Andante affetuoso představuje vhodné vlídné rozcvičení, po němž následuje nadýchané Largetto a skladbu uzavře taneční a veselé Fugato.

  Na krajana naváží Mozartovými Adagiem E dur, K 261, sladkým kouskem čokoládové vůně a vlídným Adagiem C dur pro varhany, K 536 (617a), což je sice velmi příjemné, jako každý Mozart. Nocturno č. 2 pro violoncello a varhany Bohuslava Martinů začíná varovným Preludiem, po němž pokračuje tajuplné Andante moderato, po němž skladba neznatelně graduje Rondem a s Allegro von brio se ocitáme hluboce ponořeni do úpěnlivého volání violoncella, které celou skladbu vede.

   Po přestávce pokračujeme v předvádění rozličných stylů a autorů a druhů skladeb nejprve Improvizací na Regerovo téma, německý skladatel Max Reger (1873-1916) se hraje i dále, a to Romance G dur pro housle a varhany, sladká jako Sacherův dort a Caprice a Malá romance, op. 79, pro violoncello a varhany, rázný závěr tohoto bloku.

   Na téma lichtenštejnsko-německého skladatele a Dvořákova současníka Josepha Rheinbergera (1839-1901) se hraje přívětivá varhanní Improvizace na Rheinbergerovo téma a program končí Finale ze Suity pro varhany, housle a violoncello, op. 149, jež je melodicky nádherným kusem, jak sami zjistíte:  https://www.youtube.com/watch?v=5qbO9Q-ajWU . Přidává se milý kousek Ave Maris stella od Griega.

    Jako vždy končíme příznačným motivem, který by Wagner zhudebnil, tentokrát aktuálně upraveným: „Zachovej nám Hospodine, Atrium a jeho ducha a budiž chválen za zdárnou rekonvalescenci té pánve!“

Autor: Richard Mandelík | pátek 8.4.2016 7:00 | karma článku: 6,01 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2024

Navštíveny všechny tři koncerty, přičemž u prvního a druhého zaznamenávám jako loni značné obtíže vinou doslova příšerného povrchu. Uvidíme, co řekne zdraví v další sezóně.

26.6.2024 v 23:08 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

ČF a ČSKH na jaře 2024

Zašel jsem na šest koncertů a užil si některých slavných jmen a věhlasných krásek (Fischer, Uchida, Wang, Esfahani, Perl, Rattle, Brabcová, Vokáčová).

19.6.2024 v 13:50 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2024

Navštíveno pět komorních koncertů konaných v matfyzu na Malostranském náměstí, ten pátý popsán zvlášť, a jeden orchestrální.

18.6.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanovo trio uzavírá jarní komorní řadu PKF 2024

Tímto obci svých čtenářů potvrzuji, že členkou tohoto světoznámého tria se stala Markéta Janoušková, nejkrásnější světová houslistka.

12.6.2024 v 18:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

KOMENTÁŘ: Macron volby nevyhraje. Nezbývá mu než doufat v menší zlo

29. června 2024

Premium Ve Francii v neděli startuje první kolo předčasných parlamentních voleb (druhé následuje 7....

KVÍZ: Sedm kulí jako v Sarajevu. Od atentátu uplynulo 110 let. Co o něm víte?

29. června 2024  11:58

Před sto deseti lety, 28. června 1914, zazněly osudné výstřely na nábřeží v centru bosenského...

Každodenní konzumace multivitaminů život neprodlouží, může to být i naopak

29. června 2024  9:02,  aktualizováno  11:50

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza 400 000 zdravých...

První kolo íránských prezidentských voleb nikdo nevyhrál, rozhodne druhé

29. června 2024  7:23,  aktualizováno  11:47

V Íránu se bude 5. července konat druhé kolo prezidentských voleb. V prvním kole tento pátek se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 747
  • Celková karma 0,59
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.