Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít barevnou duši

Komunisti šedou milovali.  Každý a všechno v ní vypadalo stejně blbě. Je to dvacet let, co komunisti zmizli, no, spíš se převlíkli. Teď barvy příštích sezón prý určuje jakási rada moudrých. Sejde se, poklábosí, možná i pohádá a vypadne z ní kartička s odstíny. Právě rozhodli, že kdo chce být „in“, musí na sebe příští měsíce věšet nevýrazné pastelové tóny. Barvy, co už od začátku vypadají opraně, takže když se operou, nikdo to nepozná. To víte, krize.

Napadlo mě, že se tentokrát přesně trefili do zdejší nátury, co se té šedé pořád ne a ne zbavit. Heslo dne stále někde zní: ať je to, co je to, hlavně ať to dlouho vydrží.  A hlavně, ať moc netrčím.  

Vzpomínám, jak jsem na lyžařský výcvik odjela v sedmé třídy s lyžáky o tři čísla většími. Aby vydržely, když mi pořád roste noha. Beskyd se jmenovaly a vypadaly jako z gumy. Každý měl tehdy lyžáky Beskyd nejmíň o tři čísla větší…

Poctivě jsem je boty zašněrovala až nad kotníky. Když jsem pak na kopci spadla, ouha ležela jsem vedle lyží bosá. Boty zůstaly zakleslé pevně ve vázání a já došla s brekem do chaty v ponožkách.

Taky jsem měla kabát. Nejdřív jsem v něm připomínala stan. Byl až na paty. Pak se stal paletkem pod zadek. Nesnášela jsem to slovo stejně jako onen kus oblečení.  

A před časem, když jsem se vracela z Moravy, mi došlo, že „ať to dlouho vydrží“ se netýká zdaleka jen toho, co nosíme na sobě. Vesnice, kterými jsem projížděla, vypadaly jako přes kopírák. Na omítkách všechny odstíny šedé. Ponuré, ošklivé, ošuntěle šedé. Protože ta přeci dlouho vydrží, je praktická, nebledne, netmavne, je pořád stejně hnusná…

Přiznávám, taky jsem odporně praktická. To ta minulost ve stanu a velkých botách. Nakupuju trika univerzálních barev, kalhoty univerzálních střihů a police univerzálních tvarů. Líbí se mi ale ujetá oranžová čepice s kšiltem a fialové semišové kozačky. Jenže k čemu, lomím sama nad sebou rukama. Kam bys proboha tyhle zbytečnosti nosila? Škoda peněz.   

Přesto, radost z nepraktického a přání ho mít, ve mně doutná jako Etna před výbuchem.

Nakukuju do drahých obchodů i ulítlých sekáčů, dívám se na romantické filmy, prohlížím babiččiny fotky z první republiky, chodím do galerií, kupuju si vstupné do zámeckých komnat a všude tam ji obdivuju. Chuť dělat a mít věci prostě pro radost.  

Vidím pelerínu, která se nedá skoro nikam nehodí a stojí hříšné peníze. Ale je nádherná. A která ji oblékne, bude víla.  

Vidím cukřenku, která stojí to, co celý obsah mého příborníku. Cukr z ní nejspíš bude sypat dost blbě, ale má tvar roztomilý jako mládě lemura.   

Vidím snídani v trávě. Těm dvěma zamilovaným muselo trvat hrozně dlouho, než tam všechno to jídlo nanosili a nejspíš jim do něj lezou mravenci. Ale ta láska! Ta láska.

Vidím babičku, jako batole, usazenou mezi polštáři s háčkovaným potahem a pod háčkovanými záclonami. Hrozně špatně se perou a musí složitě vypínat, aby držely tvar. Jenže díky nim vypadá doma jako doma.

Vidím obraz, na kterém je jediná tečka. Ta tečka má něco do sebe. I když si ten pán v šedém roláku, co stojí před obrazem vedle mě,  ťuká na čelo: Tečka? Jediná tečka?

Vidím látkové tapety s fialovými kvítky a stejně fialově rozkvetlé sofa v dámském salónu, kde se strop dotýká nebe. Tohle přeci nejde vytopit! Tak ať.

Šedá je smutek. Přežívání bez radosti. To když přeleze ze svetrů a omítek do duší.

I v přírodě se sem tam nějaká šedá najde. Kameny jsou šedé, kupříkladu. Mraky taky. A myši, myši bývají šedé.

Jenže na kamenech se milosrdně usazuje hebce zelený mech. Mraky vyprší a střídá je ale modro a slunce. A myši mají oči jako drahokamy.

Barvy jsou radost. Stejně jako zdánlivé nesmysly, které nepotřebuju.    

I šedá je dobrá, to ano. Třeba ve věznici.

Ale kdo by v ní chtěl být?

Křiklavá zbytečnost, pozor nemám na mysli nafoukanou okázalost, totiž nemusí být jen rozmar. Je to odvaha užívat si. Odvaha mít barevnou duši.     

Jdu si koupit tu lemuří cukřenku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Mandausová | pondělí 23.11.2009 13:19 | karma článku: 27,21 | přečteno: 2643x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Děti jsme nebily. Někdy nám ujelo nevhodné slovo, hájí se vychovatelky z jeslí

22. května 2024  13:41

Dvě vychovatelky, které se podle obžaloby nevhodně chovaly k dětem v žateckých jeslích, dnes před...

Radikální vizionář změní USA. Trumpův muž má plán, těží z něj i „křivák“ Biden

22. května 2024  13:40

Premium Spojené státy potřebují radikální ekonomickou léčbu, nulové překážky na trhu jsou nebezpečím pro...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u střední odborné školy Euroškola ve Strakonicích, kde podle jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky