Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem pravěká žena

Je mi úplně jedno, že ve vládě nemá sedět ani jediná žena. No a co. Proč by mě to vlastně mělo štvát? Že nedostane zástupkyně mého pohlaví šanci? Je to přesně obráceně. Štvou mě lidi, kteří na nepřítomnost krasavic ve Strakovce ukazují prstem. Jako když přestarostlivá matka zvedá prst na bandu uličníků, "kluci, hrajte si taky s naším Pepíčkem" a hladí zamlklého kluka s ulíznutou ofinou v námořnickém oblečku.

Třeba se Pepovi mezi kluky s jednou kšandou vůbec nechce. Třeba chce doma trhat mouchám křidýlka a strkat je pod mikroskop. A jestli tam chce, tak ať svlíkne námořníka, vezme kraťasy, natržený triko, klacek a běží.. Jistě, asi by se našlo lepší přirovnání. Nic to nemění na skutečnosti, že kolegové novináři a ženy z feministických spolků, dělají ženám medvědí službu, když zdvihají prst, jako ta Pepíčkova matka, že někdo někde chybí. Někde chybí, jinde zase je..

Smýšlím jako pravěká žena, přiznávám. Možná i jako středověká, renesanční, barokní a kdo ví jaká ještě. Líbí se mi, když jsou ženy ženami a muži se chovají jako muži. Když ženy nosí nadýchané šaty, malují si pusy, umí si prohrábnout vlasy, že okolí vzdychne. Tedy, když začnu od toho, co je vidět.. Když umí vařit a péct tvarohové buchty a nestydí se za to. Když rodí děti a učí je básničky. Ony, ne najaté chůvy.  Když ví, jak na své muže a mají své malé lsti, které nikomu neublíží. Když umí propovídat večer až k ránu, vyprat v něm všechno špinavé a zastlat do voňavě povlečené postele. Když ví, že bez nich to nejde, stejně jako bez mužů a na nich stojí svět, stejně jako na mužích. Že neběží o kvóty, sto- i tisícikorunové rozdíly v platech, že v životě nejde o to vyhrát nad tím, kdo si „šaty“ může dovolit jen v podobě noční košile..

Líbí se mi muži, kteří mají velké ruce. Ne, nemyslím plochu vyjádřenou v centimetrech. Ruce, které umí chytit, když je zle a pod životem se otevírá propast jako v Mordoru. Muži, kteří umí svou ženu poslat spát, když si víčka chytá izolepou o čtvrté ráno nad řvoucím miminem, „teď zase já, lásko.“ Muži, kteří se umí naštvat a bouchnout doma do stolu, když hysterie dávno překonala antickou tragédii a důvody k ní se vypařily jako voda z bazénů, když je pětatřicet nad nulou.

Líbí se mi muži, kteří umí rozdělat oheň, opéct na něm špekáček do křupava a najít v lese studánku, kde se dá umýt mastná pusa. A pak z toho lesa vyjít ven. A položit milou do trávy.. A nenechat ji pochybovat, že zase bude špekáček, les a tráva.

Mám ráda ženy, co myslí jako ženy a muže, co myslí jako muži. A nepočítají křesla, hlasy, drobné..

Ale počítají jeden s druhým.

 

Autor: Klára Mandausová | úterý 13.7.2010 13:09 | karma článku: 48,20 | přečteno: 26457x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11922x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Stížností na agresivní čínské stíhačky přibývá, obtěžovaly nizozemskou loď

10. června 2024  21:44

Nizozemskou válečnou loď a její vrtulník ve Východočínském moři obtěžovala čínská vojenská letadla,...

Znevýhodněné žáky by mohl podpořit stát, ministerstvo financí je proti

10. června 2024  21:22

Novela ministerstva školství chce podpořit školy v chudých oblastech, znevýhodnění žáci by měli...

Bodali mačetou. V Británii odsoudili nejmladší vrahy za posledních 30 let

10. června 2024  20:24

Britský soud uznal dva dvanáctileté chlapce vinnými z vraždy o sedm let staršího mladíka. Tomu...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky