Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem chodila s igelitkou

Mám doma asi osmdesát použitých ovšem dokonale vymytých mikrotenových sáčků a dvě stě dvacet úhledně složených igelitek. Suším hadry na podlahu obtočené jako užovka přes vodovodní sifon pod umyvadlem a na stolku u počítače mi stojí kalíšek s osmadvaceti propiskami, ze kterých píšou jen tři. Jojo, člověk si tahá ze svých původních domovů do těch nových lecjaké zvyky.

V naší rodině se nevyhazovaly a tudíž skladovaly mikrotenové sáčky odnepaměti. Lépe řečeno od doby, kdy se začaly prodávat. Byla to vzácnost, tenoučká průhledná hmota místo tuhého béžového papíru, do kterého se strkalo všechno od bochníků po sandály. Kdo měl mikroten, byl cool…

Maminka použité pytlíky vždycky obrátila, důkladně vymyla, položila na odkapávač na nádobí a nechala vyschnout.

S téměř posvátnou úctou jsme se doma starali i o igelitové tašky. Hlavně o ty s cizími nápisy. Měla jsem jednu v osobním vlastnictví. S nápisem Martini, pěkně šustivou a nosila jsem v ní úplně všechno, cvičky na kroužek atletiky, panenky na návštěvu ke kamarádce i jen tak prázdnou krabici (aby v ní něco jako bylo, když jsem si ji brala jako doplněk na cestu mezi lidi). Nosila jsem ji takhle asi rok a půl, než se úplně sedřela písmena a rozpadla se. To bylo pláče. Maminka hrábla do bezedné skrýše a nabídla mi pěkně složenou náhražku z tuhého igelitu s nápisem Ovoce-Zelenina. Tu jsem fakt nechtěla. Ale protože byly v šuplíku složených igelitek desítky, nakonec jsem vybrala.. Bylo na ní něco jako cheap quality. Znělo to světácky.

Kromě sáčků a igelitek, byly rodinným stříbrem i hadříky na nádobí. Než se na trhu objevily houbičky, používaly se všemožné ústřižky. Stříhaly se i spodní kalhotky. Obvykle hodně špatně sály, zvlášť pokud byly ušité z takzvaného trikotinu, asexuální a tělu nepříjemné umělé tkaniny (není divu, že i to nádobí se s nimi blbě mylo.) Když jste s nimi chtěli utřít odkládací plochu dřezu, vytvořili jste tečkovaný obraz, za který by se nemusel stydět ani impresionista Renoir. Dokonale šmudlaly. Zato pánské nátělníky sály dobře. Když se v kuchyni objevily místo kalhotek, byl to svátek. Ze všeho nejhorší byl ale model hadřík-košile. Umýt nádobí s kusem polyesterové látky, k tomu navrch v límci vyztužené umělou hmotou, bylo stejně nemožné jako uspořádat světový pohár ve slalomu u Kolína.

Některé rodinné zvyky byly dokonce nebezpečné až zdraví škodlivé. Třeba čištění uší sponkou do vlasů. „Stejně to s ní jde nejlíp,“ argumentovala maminka, když došly sirky a vata (namotáním vaty na sirku vznikla dnes běžně nabízená vatová tyčinka, jejíž zjevení se v socialistické koupelně rovnalo četnosti přeletu UFO nad Letnou). Pamatuju si, že jsem jednou v rámci nepozornosti namířila pod boltec ostrý konec. Jsem moc ráda, že dnes slyším.

Ani nevinné hadříky nebyly bez rizika. Když visely přes dřezovou baterii, fungovaly jako filtr. Občas cedily vodu, která přes ně protékala. Malinová šťáva tak získala zajímavou příchuť sekané, guláše, čočkové polévky, zkrátka toho, co se zrovna před tím hadříkem mylo.

Tohle všechno a ještě další zlozvyky jsem dostala věnem do své vlastní domácnosti. Když jsem o nich onehdy trochu dotčeně – tónem to jste se na mně ale podepsali – vykládala svým rodičům, můj táta se smál, až se probíhal v pase. Pak na mě mrknul, naklonil se blíž a pošeptal: „Víš, že mámě všechny ty mikrotenový sáčky vyhazuju? Ona je totiž taky pořád vymývá. Sotva je položí na odkapávač, vezmu je a šoupnu do koše. Tajně samozřejmě. A stejně likviduju i igelitky.“

„Hraničí to s úchylkou, co“ mrkla jsem pro změnu na tátu já. Taky je budu vyhazovat, dala jsem si závazek. A zbavím se všech nefunkčních propisek. A nebudu si psát po okrajích novin telefonní čísla, to jsem se totiž taky naučila doma. A nebudu okna leštit novinami, když existuje sprej, co je vyčistí skoro sám. A koupím si na podlahu mop. A… Napsala jsem si seznam všech věcí, které dělám jaksi přes ruku. Byla jich celá stránka.

Ovšem čistit WC mísu a kapky na podlaze koupelny toaletním papírem budu dál, toho se nevzdám! Škrtla jsem razantně položku na seznamu. (Mám totiž pocit, že cokoli se dotkne záchodu a jeho okolí, je nutné ihned vyhodit. A toaletní papír se vyhazuje opravdu snadno.) Můj vynález!

Že je ale naprosto báječný, je jisté, přestože maminka šílí „kolik utratíš měsíčně v drogérii?!“, má dcera už totiž dělá přesně to samé.

napsáno pro Ona Dnes

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Mandausová | pátek 5.11.2010 9:59 | karma článku: 35,68 | přečteno: 3919x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:02

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky