Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blb fotkový

Míň fotogenický než já je už jen princ Charles. Pochopila jsem to už před mnoha a mnoha lety. Na rodinné fotografii stojí maminka, tatínek, babička a dědeček. Všichni vypadají jako lidé. A já. Vypadám jako vyděšená činčila.

Pocit, že není něco v pořádku, se prohloubil na lyžařské dovolené ve Špindlerově Mlýně. Bylo mi, tuším, devět. Nějaký zákeřný člověk fotil lidi na lanovce, za jízdy vrážel dotyčnému nebožákovi papírek s číslem a nahoře to jeho komplic nějak zúřadoval. Výsledkem byla fotografie spokojeného turisty, který se kochá panoramaty. Výsledkem stejného aktu v mém případě byla fotografie bytosti s obličejem utonulého vorvaně v obleku kosmonauta. Tehdy na trhu totiž nebyly oteplovačky, které by slušely. Tehdy nebyly na trhu žádné oteplovačky, a tak mi je babička ušila. A aby nemusela šít každý rok nové, ušila je na několik let dopředu. V momentě focení byly fungl nové. (Ale jednu obrovskou výhodu měly, nikdo nepoznal, jestli na lyžích padám, vypadala jsem ze všech stran stejně). Zkrátím to, fotku vorvaně-kosmonauta neukazuju ani po silvestru ve dvě ráno.
A na všech školních fotografiích připomínám školníka. Měli jsme podobné brýle. Jen tam, kde je vidět sukně do áčka, jsem podobná spíš jeho manželce.
Po tom všem jsem se na prahu dospělosti rozhodla k zásadnímu kroku. Došla jsem si k holiči, vybrakovala mamince kosmetickou skříňku, ověsila se všemi zlatými řetízky, co jsem doma našla (dodnes nevím proč, asi v naději, že mi odlesky překryjí obličej), a vyrazila pro průkazové foto. „Promiň,“ vykulil oči můj tehdejší kluk, když jsem mu výsledek strčila pod nos, „vypadáš tu jako, ehm, jako děvka.“
Příprava na další průkazovou fotku, tentokrát na vysokoškolský index, vypadala úplně jinak. Vlasy na kluka, bez malby a nátěru. „Ty vole,“ vykřikl v hospodě čtvrté cenové skupiny spolužák Jiří, když můj index sbíral z podlahy z rozsypaného batohu. „Si děláš pr…, ne? Proboha, a já vždycky myslel, škyt, že nejsi úplně vošklivá holka, škyt.“ Vyrvala jsem mu modrý sešitek z ruky. „Noooo, tak jsem no. Ještě jednu dvanáctku, prosím.“
Nastalo bezfotkové období. Kromě několika momentek. Musím přiznat, že když jsem nevěděla, že někdo mačká spoušť, vypadala jsem občas jako já.
Mé posílené sebevědomí mi vnuklo čertovskou myšlenku. Ještě jednou to zkusím. Namaluju se a budu na fotce konečně vypadat jako člověk. Konec tvorů, kteři chybějí v encyklopediích. Už se ale nebudu malovat sama (konec s prostitucí), svěřím se odbornici.
Tehdy v polovině devadesátých let jsem začínala pracovat v největším deníku. A paní vizážistka, které jsem vložila do ruky osud fotkového blba, zřejmě taky začínala. Jako vizážistka. „Paní redaktorko, udělám z vás vílu a vyblejsknu před a po. Uvidíte ten rozdíl!“ Viděla jsem. Bohužel ho tehdy viděl i můj šéf. A to vůbec nebyl opilý jako tenkrát spolužák Jiří. Musel tam asi s námi v té hospodě s rozsypaným batohem být, převlečený za půllitr. Řekl totiž v podstatě to samé. Jen ještě ostřeji a víc se chechtal.
Dost. Dost!!! Už ze mě nebudeš dělat pitomce, ty nechutný přístroji s jedním okem. Když podobiznu, tak nakreslit, i na občanku. (Popravdě, současné občankové fotce – kresba neprošla – se zase smála má kamarádka. Tak, že se málem udusila slanými brambůrky. „Ježišmarjá, vypadáš jako tři dny vytažená z vody a navrch ogrilovaná.“)
Před pár měsíci mě přesvědčila kolegyně v redakci, že úžasné fotky existují. „Neboj, Markéta udělá krasavici z úplně každýho.“ Věta mi sice příliš sebevědomí nepřihodila, avšak přiměla mě k (zatím) poslednímu zoufalému pokusu.
„Pááni,“ hvízdla jsem uznale nad retušovaným výsledkem. A zachvěla se blahem.
Chvět jsem se přestala, když jsem potkala po letech svého spolužáka Jiřího. „Viděl jsem tvoji fotku na internetu.“ (Ano, přesně tu dobrou, retušovanou.) „Hmmmm. Jo, seš si TROCHU podobná.“ Díval se na mě zblízka jako na kobylu, co potřebují prodat. V očích naléhavé otázky: ale proč na ní nejsou vidět ty vrásky, ty kruhy pod očima, ty pupínky, ty ty…?
„Ale stejně si nejlíp vypadala na tý z indexu,“ přátelsky na mě mrknul.
Jo, vypadala. Byla jsem to totiž celá já.
Ať žijí (ne)retušované fotky!

psáno pro www.marianne.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Mandausová | pátek 29.7.2011 11:07 | karma článku: 32,64 | přečteno: 4078x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:25

Přímý přenos Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky