Sudy a víno - jak to funguje?
Na sudy se však nezanevřelo, právě naopak. V dnešní době se používají především při výrobě vína, protože mnohým vínům dodávají jedinečný charakter.
Co dokáží dubové sudy ve výrobě vína?
- dodávají komponenty do celkového chuťové profilu - jedná se především o tóny vanilky, hřebíčku, kokosu a spáleného dřeva
- umožňují pomalou oxidaci vína - proces, při kterém se víno stává jemnější a ztrácí část nepříjemné svíravosti
- poskytují vhodné podmínky pro určité chemické reakce - především malolaktickou fermentaci - díky které chutná víno více smetanově
Jaké konkrétní látky k chuti přispívají?
Na rozdíl od piva, kdy ho výrobce může díky aditivům udělat třeba i hruškové či zázvorové, tohle u vína není dovoleno. Vinař vždy musí vycházet z charakteru dané odrůdy. A právě použití dubových sudů je jedna z dovolených metod, jak o určité látky víno obohatit.
Jsou jich samozřejmě spousty, mezi nejčastější však patří:
furfural - sušené ovoce, pražené mandle a karamel
guaiacol - všechny tóny spáleného dřeva
dubové laktony - dřevěné, koprové a kokosové tóny
eugenol - koření, hřebíček a spálený charakter
vanillin - vanilka
syringaldehyd - tóny podobné vanilce
Vždy je na rozhodnutí vinaře, jaký dubový sud použije.
Stejně jako čerstvý pytlík čaje, tak i čerstvě vypálený dubový sud, bude do vína přidávat daleko více látek, než sud již několikrát použitý.
Co se týče objemu, tak klasické barrique sudy mají 225 litrů. Používají se ale sudy i daleko větší - až o objemu 20 000 litrů, tam je opět množství vyluhovných látek daleko menší a třeba naopak probíhá rychlejší oxidace.
Různé druhy dřeva
Nejčastěji se používají dva druhy dubů - Quercus alba známý jako americký dub a Quercus petra známý jako evropský dub.
Každý z těchto dubů poskytuje vínu trošku jiný charakter. Důležité je také klima oblasti, ve které se duby vyskytují.
Evropské duby se pěstují především ve Francii, Maďarsku a Chorvatsku. A americké pak v oblasti Missouri a středozápadu.
Hlavním rozdílem mezi evropským a americkým dubem je hustota jejich buněk.
Evropký dub má strukturu dřeva o dost hustší než dub americký, což znamená, že propustí méně kyslíku a dodává i méně laktonů. Proto se sudy z evropských dubů hodí spíše pro jemnější vína typu Chardonnay nebo Rulandské modré a americké duby pak pro robustnější vína jako Cabernet Sauvignon.
Mezi další stromy, které se na výrobu sudů používají, patří třeba akáty nebo jedlé kaštany.
Ty ale nedodávají takové množství látek a přispívají tak k chuťovému profilu daleko méně. V minulosti se však používali i jiné exotičtější stromy - dovedete si třeba představit víno, které zrálo v sudu z borovice?
Z každého dubu lze vyrobit pouze dva sudy. To znamená rozsáhlé dubové lesy a dekády a dekády jejich růstu.
Navíc výroba sudů je nesmírně náročná a moc lidí se jí už nevěnuje.
Pak se není čemu divit, že cena nového sudu se pohybuje řádově v hodnotách 15 - 30 000 Kč. A tím pádem už nás asi nezarazí i vyšší cena vín, která v sudech zrála.
Ale určitě to stojí za to, doporučuji se zaměřit spíše na zahraniční vína, jak mezi červenými tak i bílými víny lze nalézt opravdové skvosty, které by tak nikdy bez zrání v sudech nechutnaly.
Lenka Maloňová
Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?
Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?
Lenka Maloňová
5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína
„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.
Lenka Maloňová
Lidé stále neví, co je ledové víno.
Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.
Lenka Maloňová
Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka
"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.
Lenka Maloňová
Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky
Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste
Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva
Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...
Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt
Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x