Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cukernatost v hroznech - co ji ovlivňuje ?

Právě skončilo letošní vinobraní. A pokud sledujete Facebook, určitě vám neušlo, že se tam občas od nějakého vinaře objeví obrázek s takovým “divným teploměrem”, který ukazuje hodnotu kolem 20°.

Ti zkušenější milovníci vína určitě už tuší, že se jedná o normalizovaný moštoměr a tedy stupně cukernatosti hroznů. Ale myslím, že opakování nikumu neuškodí. Jak to tedy je?

Pokud se vinař rozhodne, že bude vyrábět kvalitní přívlastková vína, je pro něj hodnota na moštoměru nesmírně důležitá. Ta totiž určuje, do které přívlastkové kategorie bude jeho víno spadat.

A pozor, jedná se opravdu o přirozený cukr v hroznech, žádné přislazování není dovoleno.

Jednak by si to ani poctivý vinaři nedovolili a také nad nimi bdí státní orgán v podobě inspektora SZPI.

A jaké přívlastky tedy máme?

Přívlastek°NM
Kabinet19
21
24
27
32
27
27

 

O tom, jaká bude finální cukernatost, rozhoduje počasí v období zrání hroznů. Optimální jsou teplé, slunečné dny. Pokud je na vinici i dostatek vláhy, cukernatost hroznů může rychle narůstat.

Problémem však může být to, že hrozny již sice budou mít dostatek cukru, nicméně budou chybět aromatické látky, které se vytváří až v období září / říjen a to především díky chladným nocím.

Cílem vinaře je proto zpomalit vzestup cukernatosti. Cukry se tvoří v listech procesem fotosyntézy a z listů se transportují do bobulí.

Dynamiku vzestupu cukernatosti proto ovlivní zelené práce s listovou plochou. Klíčem k úspěchu může být odlistění. Jen je potřeba určit, ve které partii listové stěny je tento zásah nejvhodnější. Zkušení vinaři nebo vinohradníci doporučují, provést jej v polovině listové stěny. 

Jde o listy na vrcholu fotosyntetické výkonnosti nebo s její klesající tendencí. Jejich odstraněním dojde ke snížení asimilační plochy keře a tedy i fotosyntetické aktivity listové plochy.

V případě příznivých klimatických podmínek proto bude docházet k pomalejšímu vzestupu cukernatosti. Zrání hroznů se tak posune do období, které je pro tvorbu aromatických látek příznivější.

Tento problém museli vinaři řešit například v roce 2011, kdy u odrůd jako Sauvignon, Pálava nebo Tramín červený byla vysoká cukernatost již na začátku září. Jenže víno vyrobené z takto brzy posbíraných hroznů vykazovalo spíše travnaté nebo bylinné tóny, typické ovocné tóny se vyskytovaly spíše vyjímečně.

Jak tedy sami vidíte, vyrobit opravdu dobré přívlastkové víno, to chce obrovské množství znalostí a zkušeností. Naštěstí je většina našich moravských vinařů má a tak se jejich vína v poslední době čím dál častěji chlubí medailemi z významných mezinárodních soutěží.

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Maloňová | úterý 1.11.2016 8:00 | karma článku: 15,81 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Lenka Maloňová

Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?

Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?

14.3.2017 v 9:31 | Karma: 12,71 | Přečteno: 398x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína

„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.

23.2.2017 v 9:30 | Karma: 12,14 | Přečteno: 442x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Lidé stále neví, co je ledové víno.

Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.

18.2.2017 v 8:23 | Karma: 14,14 | Přečteno: 311x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka

"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.

1.2.2017 v 8:00 | Karma: 18,85 | Přečteno: 832x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky

Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).

27.1.2017 v 7:45 | Karma: 10,22 | Přečteno: 288x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem redaktorkou, milovnicí vína a začínající sommelierkou v eDegustace.tv. Moje motto: „Ani milovat, ani pít víno není možno bez lásky a hlubokého citu.“

Seznam rubrik