Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Superministr“ Andrej Babiš?

  Ministerstvo financí je z hlediska kompetencí skutečným „superministerstvem“, které se vyrovná minimálně čtyřem „normálním“ ministerstvům. Politická strana, které toto ministerstvo získá se stává prakticky lídrem vládní koalice a ministr financí se stává faktickým předsedou vlády. Toto postavení může být ještě posíleno podle toho, zda je funkce premiéra obsazena slabou nebo silnou osobností.

1) Ministerstvo financí a jeho šéf – kdo je víc?

Kompetenční zákon, který určuje náplň a pravomoci jednotlivých ministerstev, při svém schválení přepokládal, že vládu bude vždy sestavovat nejsilnější politik, osobnost, která bude svou politickou vizí, vzděláním a životními zkušenostmi, schopností přesvědčit spolustraníky a voliče, že je tou jedinou a pravou osobností, která může, v dané historické době a čase, vést český stát a celou společnost. A pokud byly předsedou vlády osobnosti formátu Václava Klause nebo Miloše Zemana (aniž bych hodnotil jejich skutečný přínos české společnosti a jejím občanům), tak byl post ministra financí vnímán jako jedno z mnoha ministerstev a u ministra financí se hlavně posuzovaly jeho odborné kvality a nikdo si ani nedovolil spekulovat o tom, že by díky kompetencím mohl ministr financí svému premiérovi „přerůst přes hlavu“. Zcela jiná situace nastává v období „slabých“ vůdců a vrcholem byla vláda za předsednictví Petra Nečase, která byla fakticky vládou „pouhého“ ministra financí Miroslava Kalouska. Pozornost politických komentátorů, ale i běžných občanů bude určitě zaměřena na skutečnost, kdo bude „skutečným“ premiérem a zda vláda vstoupí do historie jako vláda Bohuslava Sobotky nebo jiného politického lídra.  

 

2) Změna kompetenčního zákona – racionální řešení, nebo z nouze ctnost?

Diskuse o změnách kompetenčního zákona se na politické scéně čas od času objevují, ale jejich iniciace obvykle nevychází z nějakého racionálního poznání o špatné funkčnosti současného uspořádání, ale spíše s potřebou vytvoření dostatečného množství vládních křesel, které by vyhovovaly vítězným politickým stranám a jejich „odborníkům“. Věřím, že se časem opět dočkáme silných politických vůdců s přitažlivou vizí budoucnosti pro Českou republiku a většinu (když ne pro všechny) jejich občanů. Potom určitě bude prostor i pro úvahy o reformě státní správy, včetně kompetencí jejich ministerstev. Za silně nepodařenou reformu považuji zrušení historických okresů a vytvoření krajů, které byly vytvořeny naprosto uměle, bez respektování potřeb občanů a historických zkušeností. Vzhledem k tomu, jak se politické reprezentace „zakopaly“ na svých krajských „vládách“ a kolik příležitostí pro korupci krajské uspořádání přináší (a často jsou tyto příležitosti bohatou měrou využívány), tak změna uspořádání bude vyžadovat velký kus politické a občanské odvahy. U ministerstva financí si rovněž dovedu představit racionálnější uspořádání, bez ohledu na to, kdo právě vládne na Letenské 15. Takové změně by ale měla předcházet věcná diskuse kompetentních odborníků a politiků napříč politickým spektrem. Jenom pár námětů: musí být součástí MF ČR často démonizovaný finanční analytický útvar (zaměřený proti praní špinavých peněz)?, správa a financování státního dluhu?, výkon akcionářských práv u podniků se státní účastí?, výběr a správa daní a cel?, atd. Dovedu si představit ministerstvo financí jako úplně jiný úřad, než jaký známe dnes, ale hlavním kritériem by měla být efektivní služba státu a hlavně občanům.

 

Autor: Pavel Makovec | neděle 22.12.2013 20:30 | karma článku: 16,19 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 16,03 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Kreml pokračuje v jaderných manévrech. Zapojil Bělorusy, cvičí v Atlantiku

11. června 2024  15:04

Ruští a běloruští vojáci zahájili druhou etapu manévrů, které zahrnují cvičení týkající se použití...

Viník požáru obchoďáku v Benešově se nenašel, škoda stoupla na 230 milionů

11. června 2024  14:59

Policie odložila případ požáru benešovského obchodního domu Hvězda z listopadu 2022. Nepodařilo se...

Snížíme daně a omezíme migraci. Sunak představil poslední zbraň konzervativců

11. června 2024  14:59

Britský premiér Rishi Sunak představil program své Konzervativní strany ve snaze zvrátit vývoj...

Nevydával jsem rozkazy, hájí se náčelník pohraniční stráže za smrt několika lidí

11. června 2024  14:57

Bývalý zástupce náčelníka pohraniční stráže Jan Muzikář v úterý odmítl spoluzodpovědnost za smrt a...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 16,25
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik