Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní a jiné dluhopisy – kdy a kdo je splatí ?

Po roce 1989 se v souvislosti s přechodem na tržní ekonomiku a budováním (obnovováním) trhů všeho druhu, začínají  u nás znovu používat dluhopisy, specifické dlužné cenné papíry, se kterými se obchoduje na kapitálových trzích...

Zákon o dluhopisech, který vydávání  dluhopisů umožňuje, byl několikrát novelizován a přepracován, ale otázka je, jestli každá změna byla krokem správným směrem.  

 

1) Splatnost dluhopisů

Pokud někdo investuje do dluhopisů, tak by se měl důkladně seznámit s dokumentem, který se jmenuje “emisní podmínky”,  a pokud se jedná o dluhopisy, které jsou určeny nejširší veřejnosti, tak ještě s tzv. prospektem emitenta. V emisních podmínkách najde i odpověď na otázku z nadpisu, tedy kdy (datum splatnosti emise) a kdo (název emitenta, případně ručitele) dluhopisy splatí. S emisemi dluhopisů se na našem kapitálovém trhu v poslední letech doslova “roztrhl pytel”. Přispěl k tomu i výklad daňových předpisů, který u některých emisí umožňoval vyhnout se placení daně z příjmu u úrokového výnosu z dluhopisů. Takovému výkladu podlehlo i samo ministerstvo financí v čele s tehdejším “nejlepším ministrem financí rozvojových zemí”, které místo aby dbalo na řádný výběr daní, tak samo u emisí státních dluhopisů využívalo “mezer” a nejasností v zákoně. Největším emitentem dluhopisů u nás je Česká republika, která je i největším dlužníkem a dluhopisy vydává prostřednictvím ministerstva financí a obvykle s pomocí České národní banky (ČNB). Vzhledem k aktuálnímu ratingu (úvěrové důvěryhodnosti) České republiky by investoři do českých státních dluhopisů mohli klidně spát a neobávat se o návratnost svých investic, ale i z (nedávné) historie víme, že problém s dodržením závazků mohou mít i dlužníci, kteří se dříve chlubili nejvyšším stupněm ratingu  (důvěryhodnosti), kterým je AAA („triple A”). Česká republika patří k těm mála zemím světa, která vydala (a prodala na kapitálovém trhu) dluhopisy se splatností 50 let. Obecně platí, že čím delší je splatnost dluhopisů, tím vyšší je riziko takového dluhopisu , a proto mají takové dluhopisy i vyšší výnos.

 

2) Anarchie nebo přeregulováno?

Zatímco ještě do poloviny roku 2012 zákon o dluhopisech vyžadoval, aby emisní podmínky všech vydávaných dluhopisů schvalovala ČNB, tak od poloviny roku 2012 je vydávání dluhopisů maximálně liberalizováno a dluhopisy si může vydávat prakticky “kdo chce” (včetně fyzických osob) a dokonce “jak chce”. Schvalování emisních podmínek dluhopisů Českou národní bankou v minulosti, včetně tzv. privátně nebo soukromě nabízených a prodávaných emisí dluhopisů bylo stejně absurdní, jako kdyby ČNB povinně schvalovala veškeré bankami poskytované úvěry, včetně hypoték, kreditních karet a spotřebitelských úvěrů na nákup televize nebo pračky. Přesto se celé roky odborně zdatní a dobře placení úředníci v ČNB touto (zákonem vyžadovanou, ale naprosto nesmyslnou) činností zabývali. Z důvodů, o nichž můžeme různě spekulovat, novela zákona o dluhopisech z roku 2012 povinnost schvalovat emisní podmínky dluhopisů ČNB zrušila. Dokonce emitent dluhopisů nemá dnes žádnou povinnost někde někomu oznámit, kdy a s jakými podmínkami nějakou emisi dluhopisů vydal (pominu některé obecné povinnosti vyplývající z jiných právních norem). Opět tedy zvítězil v českých zemích oblíbený princip fungování “ode zdi ke zdi”a nesmyslná regulace byla nahrazena (možná nebezpečnou) anarchií.  Zrušením (nesmyslné)  povinnosti schvalování emisních podmínek se ale ČNB nezbavila zákonné povinnosti dohledu nad kapitálovým trhem, a nedovedu si představit efektivní dohled, když ani nevím kdo a jaké investiční instrumenty na kapitálovém trhu nabízí a prodává. Přitom by stačila jednoduchá právní úprava, která by nařizovala i neveřejné emise cenných papírů opatřovat příslušným označením ISIN, což je mezinárodně uznávané registrační číslo přidělované cenným papírům. U nás má agendu přidělování ISIN ve správě Centrální depozitář cenných papírů, a.s. což je instituce s licencí od ČNB.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Makovec | pátek 7.2.2014 14:33 | karma článku: 11,54 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,78 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 653x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudní dvůr EU potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

29. května 2024  11:46

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve...

Koho volit do Evropského parlamentu? Poradí volební kalkulačka iDNES.cz

29. května 2024  11:44

Už za pár dní odstartují napříč celou Evropskou unií volby do Evropského parlamentu. V Česku máte...

Pacienti uvidí dostupnost omezených léků v lékárnách, slibuje novela

29. května 2024  10:37,  aktualizováno  11:37

Lékaři a pacienti si budou nově moci zkontrolovat, zda má jejich lékárna omezeně dostupné léky....

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik