Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odměny manažerů ČEZ a progresivní zdanění

  Zveřejnění výše odměn manažerům polostátního ČEZu vyvolalo hodně zlé krve, zvláště když si většina českých rodin musí „utahovat opasky“ a to nejhorší z hlediska celkové inflace, hypotečních splátek a cen energií  nás teprve čeká.

Osm manažerů ČEZu si rozdělí 135 milionů korun. Výše odměn není nic nového, v podobné výši si představenstvo ČEZu rozděluje odměny každoročně a nastavení odměn je z doby minulé vlády, takže za to skutečně současná vláda nemůže. Vyplacení vysokých odměn je naprosto v souladu se zákonem a platně uzavřenými smlouvami jednotlivých manažerů. Jestli jsou takto nastavené smlouvy v souladu s etikou nebo dobrými mravy je asi věcí názoru. Bývalá ministryně financí, která byla poslední 4 roky za spravování majoritního podílu státu v akciové společnosti ČEZ,a.s. a tedy i za odměňování představenstva a dozorčí rady odpovědná, vyzývá příjemce odměn, aby se vyplacených odměn vzdali. Bylo to určitě myšleno pouze jako vtip, ale ne všichni občané mají takový smysl pro humor, zvláště v těžkých časech…

Odměňování vysokých manažerů ČEZu dělá problém všem vládám v posledních 25 letech. ČEZ je natolik významná a silná společnost, že někdy byl i problém zjistit, kdo koho vlastní, zda stát vlastní (ovládá) ČEZ nebo ČEZ ovládá český stát. ČEZ umí nejen levně vyrábět a draze prodávat elektřinu a tím zvyšovat zisk a hodnotu firmy pro akcionáře (tedy hlavně pro český stát, který vlastní 70% akcií ČEZu), ale za posledních 25 let „vyrobil“ dlouhý zástup milionářů (často ze státních úředníků a politiků) a taky několik miliardářů. O skrytém financování politických stran a jednotlivých politiků by se daly psát romány (nebo trestní oznámení, kdyby byla politická vůle…). 

Když se zrušil v minulosti tolik kritizovaný akciový opční program pro klíčové manažery a zaměstnance ČEZu a byl nahrazen současně platným systémem  odměn, zdálo se být po problémech. Ale jak se dnes ukazuje, velká část občanů si to asi nemyslí. A přitom řešení by bylo velmi jednoduché: zavedení progresivního zdanění příjmů. Zrušení superhrubé mzdy bez zavedení progresivního zdanění, prospělo především těm bohatším naším spoluobčanům a zvýšilo roční deficit státního rozpočtu o téměř 100 miliard korun, které nám budou v současných a budoucích těžkých časech citelně chybět. Progresivní zdanění není přitom nic „extrémně levičáckého“ a je standardní prakticky ve všech fungujících západních demokraciích, ke kterým se (asi marně) snažíme posledních 33 let přiblížit. Zatím se úspěšně blížíme spíše pomyslnému „balkánu“. Určitou míru progrese zdanění máme již dnes, ale evidentně nedostatečnou. Měla by být bez prodlení zahájena odborná diskuse o nových parametrech progresivního zdanění a po dosažení politického konsensu její zavedení do praxe. Jiné řešení rostoucích deficitů státního rozpočtu než zvýšení daní dnes ani nemáme. Progresivní zdanění by jednou provždy ukončilo i každoroční diskuse o oprávněnosti vysokých odměn manažerů jak státní nebo polostátních, tak i soukromých firem. 

Samozřejmě otázka zdanění bude vždycky politickým tématem, které bude rozdělovat společnost a politiky (na levici a pravici?), ale v těžkých dobách by měla být i vyšší míra solidarity mezi jednotlivými skupinami obyvatel.

Autor: Pavel Makovec | středa 1.6.2022 9:20 | karma článku: 23,29 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,99 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 647x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik