Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec parodie na penzijní reformu

V návrhu programového prohlášení nové vlády je mimo jiné naplánováno ustavení odborné komise  k ukončení II. pilíře důchodového systému. Považuji tento bod programu za zcela nadbytečný, protože II. pilíř se již fakticky „ukončil“ sám.

1) Penzijní (ne)reforma – Kalouskův kostlivec

Minulá vláda (tím nemyslím úřednickou vládu J.Rusnoka) měla na svém začátku ambiciózní program reforem všeho druhu. Nakonec se ukázalo, že všechny tzv. reformy byly pouze dalším pokusem „privatizace“ veřejných financí a získání kontroly nad finančními toky státu privátními podnikatelskými subjekty, které fakticky ovlivňovaly rozhodování vlády a vysokých státních úředníků. Stačí připomenout ostatní projekty z dílny tehdejšího ministerstva práce a sociálních věcí, až po „slavnou“  sKartu. Vzhledm k tomu, že většina národní ekonomiky byla již zprivatizována minulými vládami různých „barev“, přesněji na základě korupce obvykle „převedena“ za symbolickou cenu na nové majitele, zbýval na „prodej“ pouze penzijní systém a zdravotní pojišťovny (především VZP). Naštěstí pro občany, se třetí garnitura politických „elit“, která se dostala do „Nečasovy“ vlády, ukázala totálně impotentní i z hlediska schopnosti rozkrádání, takže většina projektů zhavarovala dříve, než se mohla plně rozvinout. I tak zanechali po sobě „kostlivce“ v řádu stovek milionů, když už se nepodařilo „odklonit“ miliardy. V možný úspěch II.pilíře přestali věřit i členové vlády již v době před jeho zavedením, ale ani to jim nezabránilo utratit další desitky milionů korun na propagační kampaň. Pro ty, kteří nad tím mávnou rukou s poukazem na to, že jinde utíkají miliardy uvádím, že „velké“ peníze se skládají z „malých“ a pokud by politici měli kampaň platit ze svého, určitě by stála méně, ale spíše by vůbec žádná nebyla. Za občany, kteří přesto vstoupili  do II.pilíře by tento problém měly řešit soukromé penzijní společnosti, které II.pilíř nabízejí a spravují, když už nemůžeme pohnat k odpovědnosti a náhradě případné škody minulé politiky. Proto považuji za nadbytečné, aby vláda do II.pilíře jakkoliv zasahovala a riskovala případné arbitráže za „poškození investic“ soukromých finančních skupin a spíše se zaměřila na posílení stávajícího tzv. III. pilíře.

 

2) Posílit „třetí“ pilíř  

Za nejvhodnější penzijní systém pro naši zemi považuji kombinaci povinného průběžného systému s dobrovolným fondovým systémem v podobě stávajících penzijních fondů nabízejících tzv. penzijní připojištění, nyní taky nazývané jako “doplňkové penzijní spoření” nebo tzv. třetí pilíř. Proto by jedním z vládních opatření, které určitě získá podporu napříč politickým spektrem mělo být posílení tzv. třetího pilíře. Ten byl současnou (ne)reformou částečne modifikován. Na jedné straně “zakonzervoval” dosavadní penzijní fondy (dřívější penzijní připojištění), jejichž účastníci jsou chráněni před “záporným” zhodnocením  a současně umožnil vznik nových dobrovolných fondů v podobě “doplňkového penzijního spoření”, které na jedné straně ztratily garanci kladného nominálního zhodnocení, na druhou stranu ale umožní více variant investičních strategií uplatňovaných při správě fondu. Příspěvky státu odpovědným občanům na jejich zabezpečení ve stáří považuji, na rozdíl od stavebního spoření, za smysluplné a motivující k odpovědnému přístupu občanů ke své  budoucnosti. Současný systém penzijního připojištění spíše plnil funkci “krátkodobého spoření se státním příspěvkem, vhodného pro důchodce”,  a proto jeho zdokonalení směrem ke skutečnému dlouhodobému penzijnímu spoření, by měla být věnováno  hlavní úsilí vlády. Pro zařazení do souvislostí uvádím link na můj starší blog:

http://makovecpavel.blog.idnes.cz/c/383966/Penzijni-reforma-nebo-vyplaceni-penzi.html

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 13.2.2014 13:35 | karma článku: 14,69 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 16,03 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 16,25
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik