Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inflace na 15% a hypotéky za 7%

Když už i guvernér centrální banky (ČNB) předpokládá letošní celoroční inflaci dvoucifernou a březnovou inflaci nevylučuje ve výši 14%, tak to začíná být vážné. Posun v rétorice členů bankovní rady od loňského léta je značný...

Většinu ekonomů, bankéřů, politiků a analytiků zajímají z produkce Českého statistického úřadu především základní makroekonomické veličiny jako je růst hrubého domácího produktu (HDP), nezaměstnanost a vývoj cenové hladiny. Zatímco čísla o míře nezaměstnanosti dělají všem radost, protože patříme v Evropě mezi premianty s nejnižší mírou nezaměstnanosti (260 tisíc registrovaných nezaměstnaných představuje míru nezaměstnanosti 3,5%)  a relativně nejvyšším počtem volných pracovních míst, který přesahuje 360 tisíc. Z tohoto pohledu ani současný příliv běženců z válčící Ukrajiny nepředstavuje vážný problém. Vzhledem k tomu, že ekonomický výkon ekonomiky měřený výší HDP ještě nedosáhl předkovidové úrovně, tak můžeme počítat i s mírným růstem HDP. Co ale dělá vrásky všem, jsou zveřejňovaná čísla o vývoji míry inflace a zvláště ta, která vyjadřují meziroční změnu cenové hladiny spotřebitelských cen. Díky vysoké inflaci se dá očekávat, že i růst HDP měřený v běžných cenách bude velmi solidní. Nás ale obvykle zajímá vývoj HDP v tzv. stálých cenách (tedy očištěný od inflace), který vyjadřuje o kolik zboží a služeb jsme vytvořili více. Může nastat i situace, kdy nám HDP v běžných cenách (díky inflaci) poroste a přitom HDP ve stálých cenách bude stagnovat nebo dokonce klesat. Takže se stále více hovoří o stagflaci, i když se asi bude jednat o jiný typ stagflace než kterou jsme poznali v 70. letech minulého století, kdy vysoká inflace a stagnace ekonomiky byla současně provázena vysokou nezaměstnaností.

Dvouciferná inflace bývá v ekonomické teorii označována jako tzv. pádivá inflace. Do tzv. hyperinflace (inflace je vyšší než 1000%) máme hodně daleko a s největší pravděpodobností k ní u nás ani nedojde. Když se podíváme na údaje o inflaci v loňském roce (2021), tak s velmi vysokou pravděpodobností můžeme předpokládat, že dvouciferná inflace nás bude provázet až do září. Odhaduji , že rekordní čísla o letošní inflaci bude Český statistický úřad reportovat v květnu za měsíc duben. Dá se tedy očekávat, že březnové zasedání bankovní rady ČNB opět zvýší úrokové sazby a dovoluji si tipovat i výsledek hlasování členů bankovní rady ( 5:2), dokonce jmenovitě…

Zvyšování úrokových sazeb již naráží na různé bariéry, především úrokový diferenciál ve vztahu k euru nebo k US dolaru, a tak se otvírá prostor pro měnové intervence, které mohou přes posilování koruny tlumit vnější inflační tlaky. Zatímco oslabování koruny jde ČNB velmi dobře, protože má nekonečné množství „munice“, snaha o posilování koruny pomocí intervencí (především prodejem eur z devizových rezerv) může i přes rekordní výši devizových rezerv (cca 4 biliony korun) poměrně rychle „narazit“, zvláště s ohledem na relativně mělký trh s českou korunou. 

Na zvýšení základních úrokových sazeb (stanovených ČNB) nejrychleji reagují úrokové sazby u hypotečních úvěrů, takže odhaduji, že hypotéka s 7% sazbou nebude nic mimořádného. Při dvouciferné inflaci  je 7% sazba  u hypotečního úvěru stále záporná (v reálném vyjádření). Po odeznění inflace se úrokové sazby začnou poměrně rychle vracet k hodnotám na které jsme byli zvyklí v posledních letech, ale období poměrně vysoké inflace neskončí tak brzy, jak bychom si přáli. Dle mého názoru tady s námi bude vysoká inflace 2-3 roky. 

Autor: Pavel Makovec | pondělí 21.3.2022 9:04 | karma článku: 19,21 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Kdo roztáčí inflační spirálu aneb český Klondajk

Všichni (nejen) vládní ekonomové varují před roztáčením mzdově inflační spirály. Ale jsou hlavní příčinou vysoké inflace „nehorázné“ požadavky odborů na růst mezd? Nebo jsou to naopak firmy, které si navyšují své ziskové marže?

15.9.2022 v 14:42 | Karma: 44,02 | Přečteno: 12072x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Úsporný tarif, paskvil z díly pana ministra

Takzvaný úsporný tarif je asi jen další nepovedený nástroj z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) kterému v současnosti šéfuje „bankéř“ Síkela, který považuje majitele elektromobilů za největší boháče, bez nároku na podporu

5.9.2022 v 9:23 | Karma: 20,11 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

"Otázky Vaška Moravce", nový "zábavný" pořad ČT

Místo seriózní debaty na aktuální témata se nedělní publicistický pořad postupně změnil na (ne)zábavnou estrádu. Včerejší pořad a zvláště jeho část, která měla být věnována ekonomickým tématům, připomínal nepovedeného Silvestra.

29.8.2022 v 11:00 | Karma: 41,99 | Přečteno: 2441x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Windfall Tax aneb nové daně přicházejí

Současná vláda slíbila, že nebude zvyšovat daně a problém deficitu veřejných financí bude řešit úsporami, ale neslíbila, že nezavede nové daně. První vlaštovka se již objevila v podobě (zatím jen diskutované) tzv. windfall tax.

29.6.2022 v 18:05 | Karma: 20,03 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nadhodnocené nemovitosti? Klesnou ceny?

Podle odhadů ČNB jsou nemovitosti u nás nadhodnoceny zhruba o 40 %. Znamená to, že až praskne bublina na nemovitostním trhu, zlevní ceny bytů o 40%? A nebo tam žádná cenová bublina není a ceny nemovitostí už nikdy neklesnou?

22.6.2022 v 16:02 | Karma: 17,36 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik