Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Snový vzkaz

Sny k našemu bytí neodmyslitelně patří. Zajímají lidi racionální, snílky i mystiky. Jejich význam se snaží najít psychologové a psychiatři. A kdo z nás nikdy něměl třeba i bdělý sen? Kdo z nás by si na žádný z něch nočních nepamatoval třeba i dlouhé roky?

http://files.chces-penize.cz/system_preview_200000454-8272f836c8

Může za to Honza Pražák a jeho blog o "tyčovém snu".  Hladce mi vkouzl do myšlenek a vytáhl z nich příběh, který byl součástí jednoho loučení. Klikla jsem si na okýnko v diskusi a přemýšlela, jak ho vtěsnat do několika slov. Nevtěsnala jsem. A tak jsme tady.

Měla jsem úžasnou babičku. Pohádkovou. Takovou, co zůstává zdrojem rozumu, klidu a síly i dlouhé roky poté, co už není. Pohádková babička slábla. A protože pohádkám se špatně daří v nemocnicích, trávila poslední měsíce s námi u mne doma. Byla jsem zrovna na mateřské, tak jsme to dokázali zorganizovat. Měla kolem sebe děti a byla tak šťastná, jak to jen bylo možné. Občas si její zdravotní stav vyžádal krátkou hospitalizaci. Tak to bylo i tenkrát. 

Babi byla v nemocnici, kromě jakési léčby se kolem ní rojily fyzioterapeutky, které s ní vždycky našly cestu k tomu, aby se mohla trošku lépe hýbat. Počítala jsem, že za týden-dva je doma a tělo regulérně selhalo. Tedy moje tělo. Padla jsem únavou a bacil mne první bacil, který šel kolem. Nijak smrtelně, ale dost na to, abych se do nemocnice raději nehnala. Až do noci "prvního snu". Šla jsem v něm za bábinkou do nemocnice. Seděla v pokoji na posteli, vlasy měla načesané do ruliček a nabarvené na oříškovo jako před mnoha lety. Z papíru baštila svůj oblíbený hodonínský salám, pěkně jak se patří, s čerstvým rohlíčkem. Nejvíc mě ale překvapila návštěva, která mě předběhla. Děda. Její muž, kterého jsem nikdy neviděla. Umřel těsně po čtyřicítce. Usmál se na mě a řekl, že s Maruškou pobude, že mám jít za dětmi. Byla jsem tak ráda, že je babi spokojená, že jsem neprotestovala a z pokoje odešla. Zavřela jsem dveře a chodbou ke mě běžely dcery. Chtěla jsem, ať jdou dát bábince pusu, ale dveře za mnou zmizely.

Ráno mi sen vrtal hlavou a volala jsem mámě a strejdovi. Oběma se babi zdála divná. Tichá, vzdálená, skoro nevnímající. Věřili, že je to přechodný stav. Nevolali mi, chtěli, ať si odpočinu. Trochu jsem se na ně zlobila, ale ten den do nemocnice ještě nešla. Zavolala jsem si tam a domluvila, že se stavím ráno, až bude starší z holek ve škole.

A pak přišla noc "druhého snu". V něm jsem se probudila a posadila na vlastní posteli, v naší ložnici. Vedle mne naprosto klidně spal můj manžel. A v křesle pod oknem seděl zase děda Josef. Vypadal tak, jak jsem ho znala ze starých fotek. Modré oči, vlasy zčesané z čela, límeček srovnaný ve výstřihu "véčkového" svetru. Klidně mi vysvětlil, že už si tu Marušku odvede. Že už to tady pro ni není, že si sama nic neobstará a ani na ten dvoreček už nedokáže dojít. A že ji to opravdu takhle nebaví. Přišel to říci  mě, protože Pepa (syn) by to nepochopila a Marušku (dceru a moji mámu, už tehdy nemocnou) by hrozně vylekal. A že se tím nemám trápit, bude dobře. Popřál mi dobrou noc a já si zas lehla a v naprostém klidu usnula. Ráno jsem seděla na posteli, rozpačitě se dívala na křeslo a nevěděla, co si o tom všem myslet. 

Stáhla jsem vlasy do ohonu, dvouletou dcerku nechala u sousedů a mazala do nemocnice. Bábinka v noci upadla do bezvědomí a když jsem se s ní loučila, měla jsem pocit, jakoby tam už ani nebyla. Seděla jsem na židli, drobnou, nehybnou ručku ve svých a vzpomínala na všechny ty koláče, které pro nás pekla. 

Zemřela týž den večer. Pro mne, které částečně nahrazovala mámu, to bylo jako náraz do zdi. Ale celou tu nejnáročnější dobu se mi před vnitřním zrakem objevoval děda Josef sedící v křesle naší ložnice a jeho slib, že bude dobře. Jí i nám.

Byla to báječná ženská a kus z ní tady s námi zůstal. Vlastně každé moje důležité rozhodnutí je poměřováno tím, jak by to udělala bábinka. Pořád je autorita. Klidná síla. Strážný anděl.

A jak je to s těmi sny? Nevím.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | neděle 27.4.2014 19:38 | karma článku: 12,82 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.