Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žádný zázrak. Odpracovaný zápas s Nizozemskem

Vítězství Česka nad Nizozemskem 2:0 a postup do čtvrtfinále fotbalového Eura – jakkoli je pro mnohé nečekané – není dílem zázraku, ale výsledkem poctivě odmakaného zápasu a chvilkového selhání nizozemského stopera de Ligta.

Připomeňme si, že průběh utkání se lámal na začátku druhého poločasu. Když se nikým neatakovaný Malen řítil na Vaclíka, říkal jsem si: „A už je to tady.“ Jenomže vyběhnuvší český gólman taktickým pohybem navedl nepříliš zkušeného nizozemského útočníka ke kličce po své levé ruce, kterou očekával a tudíž bravurně zneškodnil. Je pravděpodobné, ale nikoli jisté (!), že by VAR případný gól odvolal, neboť Malen předtím způsobil pád stopera Kalase lehkým brnknutím o jeho nohu. Podstatné je to, že při následném protiútoku de Ligt v souboji se Schickem podklouzl a úmyslně zahrál rukou, protože jinak by šel český útočník sám na branku. Ruský rozhodčí Karasev mu nejdřív ukázal žlutou kartu, což vyprovokovalo oprávněné protesty českých hráčů, ale vzápětí zapracoval VAR. Anglický videorozhodčí v nyonské centrále vyzval Karaseva na stadionu v Budapešti, aby si prohlédl videozáznam. Po jeho zhlédnutí musel sudí sáhnout do kapsičky pro červenou kartu, a tím rozhodnout o osudu střetnutí.

Nová situace s oranjes zatřásla jako s mladým stromem ve vichru, ztratili půdu pod nohama a znervózněli. Jako by jim ten nahoře svázal nohy připomenutím, že temný osud jejich předchůdců se naplnil vždy proto, že se nechali v boji proti soupeři se lvem na prsou vyloučit: Neeskens a van Hanagem na Euru 1976 a Heitinga na Euru 2004. Síly postupně převážily na stranu českých fotbalistů, a když Šilhavého tým o 13 minut později využil své silné zbraně, standardní situace, ve vedoucí Holešův gól, Nizozemci podklesli v kolenou a inkasovali ještě jednou.

V naší rodinné tipovací soutěži jsem měl výsledek 2:1 pro Čechy. Proč, když jsem minule na tomto místě kritizoval jejich hru? Protože vím, že čistě herní kvality, které mají Nizozemci o dost větší, nemusejí být vždy rozhodující. Protože vím, že jestli někdo umí soupeři znechutit hru a využít jeho chyb, pak jsou v tom mistry právě Češi. A protože jsem věřil, že příchod Baráka do středové řady místo uběhaného, ale neefektivního Daridy vnese klid do herních kombinací a zlepší přechod do útoku. Všechny tyto mé naděje se splnily.

Jistě, kdyby se de Ligt nenechal vyloučit, všechno mohlo být jinak, neboť oranjes byli do té doby podle očekávání lepší na míči i v pohybu. Ale nikoli důraznější. Od začátku naráželi na skvěle organizovanou obranu, v níž tentokrát dominoval obětavý stoper Kalas. Kolik ten svým tělem zblokoval střel! Přesto to dlouho vypadalo, že je jen otázkou času, kdy soupeř vstřelí gól. Ale vyznamenával se i Kadeřábek na levém kraji obrany, kde nastoupil místo vykartovaného Bořila a dokonce ho svým výkonem předčil. A že to neměl s Dumfriesem snadné, to musel vidět každý.

Klíč k úspěchu jsem našel ve vyztuženém středu zálohy (Souček, Holeš, Barák a Ševčík), který si poradil i s hvězdnými Blindem, Wijnaldumem, de Jongem a Depayem. Spolu s pracovitým a kousavým Masopustem na kraji narušoval plynulost soupeřových kombinací a Nizozemci si s tímhle neustálým napadáním nedokázali poradit. Díky Barákově schopnosti udržet míč na kopačce a přesně ho rozehrát se dařilo líp než v předchozích zápasech přecházet do útoku. Poskládání sestavy se zkrátka trenéru Šilhavému povedlo skvěle, stejně jako stanovení taktiky. Na hráčích pak bylo, aby plán dodrželi, a to se rovněž podařilo.

Jenomže to by na výhru nestačilo. A tak z útrob mužstva vyletěla hvězda jménem Holeš. Nejdefenzivnější hráč středové řady jeden gól vstřelil a na jeden přihrál, přičemž akci na 2:0 zahájil raketovým výpadem, když všichni už měli tuhé nohy, a zakončil přesnou přihrávkou na Schicka, který opět prokázal čich na góly. Holeš prožil fantastickou sezonu ve Slavii, za niž může poděkovat trenéru Trpišovskému, který po odchodu Součka, v nouzi, našel původně pravému bekovi místo štítového záložníka. Přiznávám, že zpočátku jsem nevěřil, že tam bude tak dobrý. A vida, na Euru se po Králově zaváhání vnutil do základní sestavy a teď se o něm hovoří jako o hrobaři nizozemského fotbalu.

Autor: Milan Macho | pondělí 28.6.2021 15:22 | karma článku: 16,07 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik