Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapasy na cestě za Nizozemci

Češi postoupili do osmifinále fotbalového Eura, kde je čeká Nizozemsko. Většina z nás cítí, že výsledky jsou lepší než předvedená hra.

Vázne to především v přechodu do útoku. Pokud to nerozhýbe Coufal, sunou se k soupeřově brance jako stará lokálka. Jejich hra je nudná a to, co předvedli proti Anglii, byl trapas.

Češi se na Euru postarali ještě o další tři trapasy. Dva souvisely s vyrovnávacím gólem Chorvatů. Po faulu na půlce hřiště se nikdo z hráčů nepostavil před míč (nejspíš to měl být útočník Schick), aby soupeř nemohl bleskově rozehrát přímý kop, a vzápětí Coufal uklouzl, místo aby blokoval Perišičovu střelu, která skončila v síti. Přiznal se, že se špatně obul! To jsou věci... A do třetice v utkání s Anglií nebylo české lavičce jasné, že bude Bořil po druhé žluté kartě potrestán stopkou na jeden zápas. Jinak by přece musel přijít na hřiště Kadeřábek, nebo Matějů, aby se před osmifinále aspoň trochu zadaptoval. Co dělá vedoucí mužstva Pešír a co manažer Sionko, když tohle nevědí a před zápasem na to všechny neupozornili? 

O postupu Šilhavého týmu bylo jasno už po srdnaté výhře nad Skotskem 2:0 a remíze s Chorvatskem 1:1. Jen se nevědělo, ze které pozice ve skupině. Spekulovalo se, že když zápas s Anglií vyhraje nebo zremizuje a skončí první, může ho v osmifinále čekat teoreticky nejtěžší z možných soupeřů... Ve stejné pozici se ocitala i Anglie. Rozdílná byla jen filozofie: Angličané ve své nadutosti chtějí celé mistrovství vyhrát, tudíž musí dříve nebo později porazit každého soka, na kterého narazí. Proto jim mohlo být celkem jedno, koho potkají v osmifinále. Naproti tomu Češi berou každý dobytý stupínek za velký úspěch.

Angličané brzy vstřelili vedoucí gól a až do přestávky byli lepším, útočnějším mužstvem. Ale ve druhém poločase jsme je nepoznávali! Podstatným způsobem přispěli k tomu, že to, co se ve Wembley dělo, byla urážka fotbalu. Ztratili zájem na zvýšení jednobrankového náskoku, drželi míč, zpomalovali hru, dopředu se nehrnuli, a že by se pokusili ohrozit Vaclíkovu branku, to ani náhodou. Šilhavého tým vyrovnal hru v poli, ale k tomu, aby srovnal i skóre, chyběla kvalita. Kreativita v útočné fázi, zpracování míče, dribling, finální přihrávka – to jsou dlouhodobě velké slabiny nejen národního mužstva, ale celého českého fotbalu, které se musely projevit i proti Anglii. Není náhoda, že ze tří zatím dosažených gólů nepadl ani jeden po herní kombinaci; dva byly ze standardek, třetí dalekonosnou ránou odraženým míčem z půlky hřiště. Přesto jsem měl asi čtvrt hodiny před koncem duelu s Anglií pocit, že to skončí nerozhodně, protože takový nezájem reprezentantů Albionu o aktivní hru jsem ještě nezažil. Ale asi si byli jistí, že o vyrovnání skóre by se museli přičinit vlastním gólem...

Nakonec se ukázalo, že z prvního místa ve skupině by Češi nastoupili proti Německu, ze druhé příčky by zamířili na Španělsko, takže žádná selanka.

Teď už víme, že osmifinálovým soupeřem bude v Budapešti Nizozemsko. To je výhodné pro českého fanouška, ale ne tak docela pro mužstvo. Našli by se jistě hratelnější soupeři, například Švédsko, Švýcarsko, Rakousko, Dánsko, Ukrajina nebo Wales, ale soutěžní pavouk rozhodl jinak.

Nizozemci jsou technicky i rychlostně lepší než Češi, mají v mužstvu výrazné individuality, navíc hrají pohledný fotbal. Tým se lvíčkem na prsou jim může čelit svými tradičními zbraněmi: bojovností, chytrostí, organizací, taktikou a jejím bezpodmínečným dodržováním. To není pro diváka nijak atraktivní způsob hry, ale na Euru účel světí prostředky. Všichni Češi musí podat stoprocentní výkon, jen tak mají šanci. Trenér by měl sáhnout ke změnám v základní sestavě: nevýrazného Daridu nahradit Barákem a Hložka postavit od začátku místo Jankta. Zkazit se tím nic nedá, ale je otázka, zda si to myslí i konzervativní Jaroslav Šilhavý. Držme mu palce, ať zvolí to nejlepší.

Autor: Milan Macho | čtvrtek 24.6.2021 18:48 | karma článku: 14,70 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik