O vaření meruňkového džemu, ale hlavně o něčem jiném
Výroba džemu mně zabrala chvilku. Meruňky rozpůlím, vypeckuju a prosypu želírovacím cukrem, a to v množství jen 30 gramů cukru na 100 gramů ovoce. Za stálého míchání přivedu ve velkém kastrolu do varu, povařím jen 50 vteřin, opravdu ne víc, a za horka naleju do starodávných skleniček se širokými zavařovacími gumičkami a umně zakrouceným drátěným pantovým uzávěrem, které jsou tak praktické, ale hlavně: postavené na prostřeném stole jsou estetickým zážitkem.
Pro šetřílky tu mám finanční přehled: meruňky za 24.- Kč / kilo, celkem 53.- Kč. Želírovací cukr z místní Billy 39.90 Kč, zaokrouhleně 40.- Kč. Elektřina je teď drahá, tak nadsadím za tu chvilku odhad: 5.- Kč. Skleničky mám snad od nepaměti a gumičky jsem neměnil nejméně dvacet let, ale řekněme nějaká ta amortizace: 2.- Kč na skleničku, tedy celkem 14.- Kč. Svoji práci nepočítám, neboť jsem džem vyráběl namísto lelkování.
Summa summarum: 112.- Kč ( slovy: jedno sto dvanáct korun) za 2200 gramů skvostného meruňkového džemu. Něco přes pět korun za sto gramů.
V Bille jsem pak viděl následující konkurenci: cosi nedefinovatelného z jablečné a meruňkové dřeně za 19.90 Kč, ovocnou pomazánkovou směs Format s 10% meruněk v ceně 19.90 Kč za 340 gramů, polský meruňkový džem Lubawa se 40 gramy ovoce ve 100 gramech džemu, 280 gramová sklenička za 19.90 a meruňkový džem Schwartau s 50 gramy ovoce na 100 gramů džemu, 340 gramová sklenička za bratru 54.90 Kč.
Jak vidíte, ten můj se velmi vyplatil, nemluvě o porovnání vzhledu, vůni, chuti a kvality vůbec.
Pro ty ostatní pak tu mám přehled zisku nehmotného, nespočitatelného, ovšem mnohem a mnohem důležitějšího! Radost z dobře vykonané práce a úsměv na tváři při pohledu na nádherný tmavooranžový džem s kusy meruněk v hezounkých, vyrovnaných skleničkách. Kuchyň, provoněná sladkokyselou meruňkovou vůni, která mne bude provázet celý večer, ba přivítá mne ještě i ráno. A hlavně: pohlazení po duši vždy, když si někdo ten můj džem nabere, slastně olízne lžičku a určitě se na mne usměje.
A uznejte, že tohle vše vám žádný džem z Billy či z jiného obchodu nikdy dát nemůže!
Váš Miroslav Macek
P.S. pro šetřílky:
Můj moudrý otec mně vždy kladl na srdce: Nikdy nepřemýšlej, kde ušetřit, vždy přemýšlej, kde vydělat! mm
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála
Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...
Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce
Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...
Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo
Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...
Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka
Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...