O vaření meruňkového džemu, ale hlavně o něčem jiném

Dnes jsem cestou domů zakoupil u cesty něco přes kilo a půl nádherně vyzrálých meruněk, a to za účelem výroby domácího džemu.  V zimních měsících je ho totiž při snídaních  docela velká spotřeba: voňavý a lehce nakyslý na teplém toastu s máslem na závěr snídaně, to prostě nejde odolat…

Výroba džemu mně zabrala chvilku. Meruňky rozpůlím, vypeckuju a prosypu želírovacím cukrem, a to v množství jen 30 gramů cukru na 100 gramů ovoce. Za stálého míchání přivedu ve velkém kastrolu do varu, povařím jen 50 vteřin, opravdu ne víc, a za horka naleju do starodávných skleniček se širokými zavařovacími gumičkami a umně zakrouceným drátěným pantovým uzávěrem, které jsou tak praktické, ale hlavně: postavené na prostřeném stole jsou estetickým zážitkem.

Pro šetřílky tu mám finanční přehled: meruňky za 24.- Kč / kilo, celkem 53.- Kč. Želírovací cukr z místní Billy 39.90 Kč, zaokrouhleně 40.- Kč. Elektřina je teď drahá, tak nadsadím za tu chvilku odhad: 5.- Kč. Skleničky mám snad od nepaměti a gumičky jsem neměnil nejméně dvacet let, ale řekněme nějaká ta amortizace: 2.- Kč na skleničku, tedy celkem 14.- Kč. Svoji práci nepočítám, neboť jsem džem vyráběl namísto lelkování.

Summa summarum: 112.- Kč ( slovy: jedno sto dvanáct korun) za 2200 gramů skvostného meruňkového džemu. Něco přes pět korun za sto gramů.

V Bille jsem pak viděl následující konkurenci: cosi nedefinovatelného z jablečné a meruňkové dřeně za 19.90 Kč, ovocnou pomazánkovou směs Format s 10% meruněk v ceně   19.90 Kč za 340 gramů, polský meruňkový džem Lubawa se 40 gramy ovoce ve 100 gramech džemu, 280 gramová sklenička za 19.90 a meruňkový džem Schwartau s 50 gramy ovoce na 100 gramů džemu, 340 gramová sklenička za bratru 54.90 Kč.

Jak vidíte, ten můj se velmi  vyplatil, nemluvě o porovnání vzhledu, vůni, chuti a kvality vůbec.

Pro ty ostatní pak tu mám přehled zisku nehmotného, nespočitatelného, ovšem mnohem a mnohem důležitějšího! Radost z dobře vykonané práce a úsměv na tváři při pohledu na nádherný tmavooranžový džem s kusy meruněk v hezounkých, vyrovnaných skleničkách. Kuchyň, provoněná sladkokyselou meruňkovou vůni, která mne bude provázet celý večer, ba přivítá mne ještě i ráno. A hlavně: pohlazení po duši vždy, když si někdo ten můj džem nabere, slastně olízne lžičku a určitě se  na mne usměje.

A uznejte, že tohle vše vám žádný džem z Billy či z jiného obchodu nikdy dát nemůže!

 

Váš Miroslav Macek

 

P.S. pro šetřílky:

Můj moudrý otec mně vždy kladl na srdce: Nikdy nepřemýšlej, kde ušetřit, vždy přemýšlej, kde vydělat!  mm

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Macek | středa 11.7.2007 19:02 | karma článku: 42,13 | přečteno: 11919x