Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O hostech, hostitelích a jako vždy také trošku o něčem jiném

Včera se sice na večer zatáhlo a začalo krápat, takže se posezení s přáteli nemohlo konat na zahradě, ale navzdory této drobné vadě na kráse to byly chvíle příjemné, nejpříjemnější. A to zdaleka nejen zásluhou dobrého jídla (zlatým hřebem večera byly na závěr podávané pečené banánky s domácí vanilkovou zmrzlinou a malinovým přelivem) a dobrého, předobrého pití. Vždyť už slavný francouzský vědec, kuchař a propagátor dobré kuchyně Edouarde de Pomiane říkával: „Připravit večeři pro přátele, to znamená položit na pánev veškerou svoji lásku, příchylnost, dobrou vůli, své úspory, veselost a radost a pak čekat, až se to všechno po třech hodinách vaření pod pokličkou rozvoní parami štěstí….“

Ihned k tomu ovšem dodával: „Pokud vás ovšem okolnosti donutí pozvat ke stolu někoho, koho nesnášíte, doporučuji servírovat falešný krabí salát a označit jej za humra á la Thermidore a grilovaná kuřata pokřtít Poulet á la Demidoff.“

Doufám ovšem, že  se Vám nikdy nic takového nepřihodilo a nepřihodí. Napomozte však tomu alespoň trošku tím, že se, pokud možno, vyhnete hodování „z donucení“ a tím samozřejmě myslím z donucení kalendářem, tedy máte-li Vy nebo někdo z Vašich blízkých narozeniny, jmeniny, nebo jsou Vánoce, Silvestr a podobně. Není totiž nic horšího než vymýšlet, připravovat a účastnit se hostiny bez slavnostní, povznesené nálady, bez vnitřní chuti k hodování, ale jen z důvodu, že je zrovna nějaké konkrétní datum v kalendáři či nějaká jiná „vynucená“ příležitost.

Prostě, s náladou na hodování je to jako s láskou – poručit si nedá, buď přijde nebo nepřijde. Zrovna tak jako v lásce ovšem platí, že příjemné a povzbudivé minulé výsledky zvyšují chuť na zážitky příští.

Nejhorší ovšem je, když namísto labužníka pozvete jedlíka až žrouta ( jeden z mých přátel trefně přirovnává rozdíl mezi labužníkem a jedlíkem k rozdílu mezi vášnivou ženou a prostitutkou) – a věřte, že je někdy nelehké je rozpoznat.

Obávám se, že spíše mezi žrouty patřil i slavný francouzský herec Jean Gabin, jinak by přece netvrdil následující: „Jsi-li na návštěvě u přítele, jez hodně, má radost. Jsi-li na návštěvě u nepřítele, jez hodně, má vztek. Jsi-li na návštěvě u někoho, kdo je ti lhostejný, jez hodně, je to jedno.“

Vždyť proč chodit na hostiny k nepřátelům a lidem lhostejným a nebo si je dokonce zvát ke stolu? Přece, ať chcete nebo nechcete, hostitelé (a hosté) jsou přece také nezanedbatelnou součástí hodování, součástí požitku z dobrého jídla a pití, součástí celkového dojmu a kvality!

Kvalita hostů a hostitelů by se prostě vždy měla nejméně rovnat kvalitě surovin, pokrmů z nich připravených a nápojů.

Bohužel sice stále platí slova herečky Gwyneth Paltrowové, že kdo dnes sedí u stolu rovně, žvýká se zavřenými ústy a má dobré vychování, je ihned označen za snoba, ale z toho si v žádném případě nic nedělejte: máte tak rozhodně nemalé předpoklady stát se dokonalými labužníky.

A být labužníkem, řečeno s Brillat – Savarinem, má jednu ohromnou výhodu: „Radost ze stolování lze přidružit ke všem jiným radostem života, navíc zůstává naší radostí poslední, která nás utěšuje nad ztrátou radostí ostatních…“

Přeju Vám krásný večer s dobrým jídlem, pitím a přáteli, hodnými toho jména,

 

Váš Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | neděle 29.7.2007 21:01 | karma článku: 39,47 | přečteno: 7219x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9357x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12623x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7640x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20663x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7194x
Miroslav Macek