Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kultura a životní prostředí ze zcela jiného úhlu pohledu

Námět této drobné, ale na mysl se neustále vracející úvahy, se mi připomněl během teplého, horkého, vedřinovitého víkendu v mém malém, domovském městě Zábřeze. Před polednem jsem zjistil, že mám-li si vychutnat lehké polední jídlo, sestávající z mozzarely, čerstvé bazalky, mořské soli utlučené s černým pepřem a z aceta baslamica, zbývá mi ke štěstí jen a jedině čerstvě upečená celozrnná kaiserka (o skleničce, dvou,  řádně vychlazeného zeleného veltlínského nemluvě).

I zašel  jsem k jednomu z místních hypermarketů, který mívá často výše zmíněné čerstvé pečivo. Měl….

Ovšem cestou jsem zažil (po kolikáté už?)  ranně letní šok: při pomalém putování městem bylo mi sledovat  děti obého pohlaví, mladice, mladíky,  ženy a muže středního věku, postarší dámy a pány, stařeny a starce….

A nestačil jsem zírat: tu fotřík zralého věku na kole, vzhledem k horku navlečen pouze do trenýrek a apartního kratičkého trika, všech šest břišních faldů  barvy moučného červa plápolajících po větru, tu mladice postavy na první pohled libé, ovšem s módním krátkým tričkem decimetr nad pásem kalhot, takže se do tohoto prostoru vecpala neskutečná bílá pneumatika, připomínající ( alespoň pro pamětníky) starou reklamu firmy Michelin.

Tu prošla mladá maminka s kočárkem, oblečená do „skvostného“ oděvu, který by nadchnul všechny české impresionisty, využívající, až zneužívající, strašáky do zelí k rozehrání barevných valérů v české krajině.

A tak jsem, když jsem nakoupil potřebné a postával ve frontě u jedné ze dvou otevřených pokladen ze šesti, jak je v době nákupních špiček obvyklé, meditoval nad tím, jak se nám pojmy kultura a životní prostředí v posledních letech dramaticky scvrkly na  počet divadelních představení, natočených filmů, výstav a jiných exhibicí, na počet udělených grantů těm “správným“ osobnostem, na počet vydaných knih, na dotace do podhorských oblastí, ochranu vymírajících  živočichů či  záchranu jednoho čápa nebo dvou čolků…..

A jak si nikdo, vůbec nikdo, už téměř neuvědomuje, že mnohem důležitější pro náš každodenní život je přívětivé životní prostředí naší rodiny, našeho okolí, náš byt, náš šatník, naše hygienické návyky, vzhled našeho pracoviště a našich spolupracovníků, kamarádů a sousedů, jejich oblečení, vůně či pach, jejich chování, vzhled a chuť základních potravin, které si kupujeme a které konsumujeme, vzhled a chování prodavaček, které nám je  nabízejí,  a tak bych mohl pokračovat donekonečna…

A také jsem meditoval nad tím, co je v životě jedince důležitější: zda dokonalá výstava o době a životě Karla IV. na Pražském hradě či jiné spektakulární akce, a nebo ráno, kdy vstaneme do přívětivě (což v žádném případě neznamená draze) zařízeného bytu, v poklidu posnídáme s osobou našemu srdci blízkou u dokonale naservírovaného stolu a pak odjedeme spolu dalšími přívětivě naladěnými a přátelskými, usměvavými, nepáchnoucími lidmi neposprejovaným dopravním  prostředkem do zaměstnání, která nás těší a baví.

A také jsem meditoval nad tím, jak zbytečné je chlubit se a chvástat zlepšováním životního prostředí a vyšší mírou kulturních statků  tam, kde ta „malá“ každodenní kultura, to „malé“, každodenní krášlení a vylepšování životního prostředí hyne na úbytě.

Jinak, brutálně, řečeno: hnusné, nezakryté, až na odiv překypující špeky nesoudného spoluobčana, páchnoucí spolucestující v autobusu, příšerný kravál z cirkulárky bezohledného souseda či mizerné jídlo v restauraci, je v rámci kultury a životního prostředí nejméně stejně důležité, ale vlastně mnohem, mnohem důležitější, než sebeskvostnější koncert Pražského jara či sebevychvalovanější výstava  velikána české kultury.

Jen peněz se tady rozdává méně a je to mediálně mnohem méně zajímavé….

Ale, jak jsem se zařekl, o politice na těchto stránkách psát nebudu!

Přeju krásný den.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Macek | pondělí 11.6.2007 23:43 | karma článku: 37,10 | přečteno: 3172x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9357x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12623x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7640x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20660x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Prodej byt 2+1 Týniště nad Orlicí
Prodej byt 2+1 Týniště nad Orlicí

Okružní, Týniště nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
2 800 000 Kč

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7194x
Miroslav Macek