Dva recepty na příjemné posezení s houbami
Tady máte dva recepty na úpravu mých dvou nejoblíbenějších hub, klouzků a muchomůrek růžovek, někde zvaných masáci.
Takže začněme předkrmem: nejraději zpracovávám malé, ještě nerozevřené klouzky, ze kterých není zapotřebí stahovat lepivou slupku kloboučku, ale použít se, pochopitelně, dají všechny, nejraději ovšem ty nejsušší. Nakrájejte je na cca 3 – 4 mm plátky, vložte do kastrolku, posolte, přidejte jen pár kapek vody na dno a pomalu začněte dusit. Pustí dost šťávy na to, aby se při občasném míchání nepřismahly. Dusím je pomalu jen čtyři, pět minut, až šťáva téměř zmizí, pak je opepřím čerstvě namletým BÍLÝM pepřem a naservíruji na předehřátý talíř.
Vynikající vůně a chuť takto krátce připravených klouzků, podtržená bílým pepřem, je fantastická a nenahraditelná.
Kousek tmavého pečiva a hodně vychlazené neuburgské nebo zelený veltlín jsou těmi nejlepšími společníky.
A hlavní chod: tradiční řízky z růžovky, ovšem prozradím Vám několik „fíglů“ při přípravě.
Vyberte pevné hlavičky růžovek, větší rozkrojte na polovinu či čtvrtiny, obalte v hladké mouce a pak ve vajíčku, do něhož jste ovšem přidali smetanu (jednu lžíci na jedno použité vajíčko) a důkladně rozšlehali: touto hmotou se obalují houby mnohem lehčeji a necháte-li je před obalením strouhankou řádně okapat, vznikne neuvěřitelně tenká a chutná panýrovací vrstva. Netřeba snad podotýkat, že je mnohem lepší použít doma čerstvě nastrouhanou strouhanku z rohlíků, neboť tak máte záruku, že nebude žluklá.
Růžovky pak prudce po obou stranách opeču na rozpáleném pokrmovém tuku a po vyndání z pánve odsaju přebytečný tuk kuchyňským papírem či bílými papírovými ubrousky.Podivíte se, jak netučné a netěžké takové řízečky jsou – a dá se jich sníst spousta a spousta, aniž by Vás pak tlačil žaludek.
Přílohu k nim nepotřebujete, zato velmi studené bílé víno ano. Opět velmi doporučuji zcela suchý neuburg nebo veltlín.
Přeju dobrou chuť, ale před tím ještě dobrý houbový lov.
Váš Miroslav Macek
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny
Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...
Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové
Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...
Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní
Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...
Opatření jsou po atentátu přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel na výjezdu
V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...
Prodej byt 3+kk, 65m2, Jaroměř, Semonice
Jaroměř - Semonice, okres Náchod
2 490 000 Kč