Dva recepty na příjemné posezení s houbami

Možná, že je to pro Vás zastaralá zpráva a tam, kde trávíte volný čas, už houby rostou drahnou chvíli. U nás, v podhůří Jeseníků, však vyrazily před pár dny a pokud záhy nezaprší,m obávám se, že zase rychle přestanou. Nicméně po dvouhodinovém procházení lesa se můžete v těchto dnech vrátit domů s košíkem plným lišek, hřibů, suchohřibů, klouzků, holubinek i muchomůrek. A uspořádat si houbové hody.

Tady máte dva recepty na úpravu mých dvou nejoblíbenějších hub, klouzků a muchomůrek růžovek, někde zvaných masáci.

Takže začněme předkrmem: nejraději zpracovávám  malé, ještě nerozevřené klouzky, ze kterých není zapotřebí stahovat lepivou slupku kloboučku, ale použít se, pochopitelně, dají všechny, nejraději ovšem ty nejsušší. Nakrájejte je na cca 3 – 4 mm plátky, vložte do kastrolku, posolte, přidejte jen pár kapek vody na dno a pomalu začněte dusit. Pustí dost šťávy na to, aby se při občasném míchání nepřismahly. Dusím je pomalu jen čtyři, pět minut, až šťáva téměř zmizí, pak je opepřím čerstvě namletým BÍLÝM pepřem a naservíruji na předehřátý talíř.

Vynikající vůně a chuť takto krátce připravených klouzků, podtržená bílým pepřem, je fantastická a nenahraditelná.

Kousek tmavého pečiva a hodně vychlazené neuburgské nebo zelený veltlín jsou těmi nejlepšími společníky.

A hlavní chod: tradiční řízky z růžovky, ovšem prozradím Vám několik „fíglů“ při přípravě.

Vyberte pevné hlavičky růžovek, větší rozkrojte na polovinu či čtvrtiny, obalte v hladké mouce a pak ve vajíčku, do něhož jste ovšem přidali smetanu (jednu lžíci na jedno použité vajíčko) a důkladně rozšlehali: touto hmotou se obalují houby mnohem lehčeji a necháte-li je před obalením strouhankou  řádně okapat, vznikne neuvěřitelně tenká a chutná panýrovací vrstva.  Netřeba snad podotýkat, že je mnohem lepší použít doma čerstvě nastrouhanou strouhanku z rohlíků, neboť tak máte záruku, že nebude žluklá.

Růžovky pak prudce po obou stranách opeču na rozpáleném pokrmovém tuku a po vyndání z pánve odsaju přebytečný tuk kuchyňským papírem či bílými papírovými ubrousky.Podivíte se, jak netučné a netěžké takové řízečky jsou – a dá se jich sníst spousta a spousta, aniž by Vás pak tlačil žaludek.

Přílohu k nim nepotřebujete, zato velmi studené bílé víno ano. Opět velmi doporučuji zcela suchý neuburg nebo veltlín.

Přeju dobrou chuť, ale před tím ještě dobrý houbový lov.

 

Váš    Miroslav Macek   

Autor: Miroslav Macek | středa 20.6.2007 7:37 | karma článku: 29,70 | přečteno: 4072x