Další recept s básní k víkendovému posezení na zahradě
Připravte si (mimo dobrou náladu):
1 kg bílého chřestu
sůl, citrónová šťáva
Omáčka:
30 g másla
25 g mouky
½ litru vody z chřestu
100 ml smetany
1 žloutek
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový ořech
Omeleta:
80 g mouky
2 vejce
150 ml mléka
sůl, pepř
40 g másla
8 plátků vařené šunky
Chřest ostrým nožem oloupeme a na dolním konci zkrátíme. Nakrájíme na 4 – 5 cm dlouhé kousky. V prudce vařící vodě se solí a trochou citrónové šťávy povaříme 10 – 15 minut. Vyndáme a ½ litru vody ponecháme k dalšímu použití.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání lehce (mouka nesmí změnit barvu) upražíme. Vlijeme chřestovou vodu a metličkou důkladně promícháme. Povaříme na mírném plameni asi 20 minut. Žloutek rozkvedláme ve mléce a svážeme jím za stálého míchání omáčku. Propasírujeme jemným sítem, vložíme kousky chřestu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.
Mouku, vejce a mléko na omeletu důkladně promícháme, osolíme, opepříme a necháme 15 minut odležet.
Rozpustíme na pánvi máslo, necháme rozpálit, vlijeme čtvrtinu těsta, vložíme do něho dva plátky šunky ( a teď pozor, hlavní fígl: předem lehce opečené na pánvi!) a po obou stranách opečeme omeletu do zlatova.
Omeletu umístíme na předehřátý talíř, navršíme chřest s omáčkou a ihned podáváme.
A co třeba zkusit zase jiné víno? Kupříkladu vynikající ryzlink?
Mně zachutnal jednou ke chřestu ryzlink Federspiel z Wachau, ze slavného kopce Loibenberg, natolik, že jsem na ně též složil rondeau.
Tady je:
Kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí
a vůní, které něžně nutí
hned do úst další doušek vzít.
To víno začnete-li pít,
vám duši svede k rozlétnutí,
kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí.
Jen radost chce to v sobě mít
a každé jiné mysli hnutí
hned čerstvým douškem zapudit…
Ach, křídla s větrem do perutí,
kéž uměl bych jen rozevřít.
Přeju krásné posezení, dobrou chuť a půvabnou, nejpůvabnější společnost…
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková
Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...
Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo
Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...
Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi
S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...
Požár v Národním divadle. Zásah hasičů protáhlo hledání ohnisek
Pražští hasiči zasahovali u požáru v historické budově Národního divadla. K likvidaci vyjely...
Vlak přejel nezletilou dívku v Černošicích u Prahy. Přišla o obě nohy
Vlak na železničním přejezdu v Černošicích ve čtvrtek večer přejel nezletilou dívku, která...
Den D pro Francii. Barnierova vláda bude bojovat v parlamentu o přežití
Francouzská vláda Michela Barniera bude odpoledne bojovat v Národním shromáždění o přežití. Opozice...
Hromadná nehoda uzavřela D7. U Kladna bouralo šest aut, dva lidé se zranili
Provoz na dálnici D7 u Brandýska na Kladensku zastavila ve středu ráno ve směru na Prahu hromadná...
Dostal jsem pokyn vystoupit, řekl Babiš. Psychopatický projev, reagoval Michálek
Přímý přenos Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ve Sněmovně pokusil oddálit schvalování novely energetického...
Do plíce jsem nebodl, řízl jsem ho do žeber, řekl muž viněný z pokusu o vraždu
Pokusem o vraždu z loňského února v Chomutově se ve středu začal zabývat Krajský soud v Ústí nad...
Rozdáváme 40 dárkových kosmetických kazet
Tento týden dostane 40 z vás možnost otestovat dárkové kosmetické kazety od značky Sanctuary Spa. Kosmetika spojuje luxusní ingredience a...