Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Princip předběžné hysterie

Minulý týden v Londýně tragicky zemřel cyklista, kterého srazil autobus vezoucí novináře z Olympijské vesnice. Skon člověka je vždy smutnou událostí, i tentokrát ji však zneužil princip předběžné hysterie, který meritum zprávy zcela zakryl k prosazení vlastních zájmů. Bezprostředně po této lidské tragédii se ozvaly 2 tábory. Jedni tuto situaci zneužili k potvrzení "jejich pravdy" o nesmyslnosti olympiády jako takové, druzí, reprezentování trojnásobným olympijským vítězem Bradley Wigginsem, k potvrzení "jejich pravdy" o nutnosti nošení cyklistické helmy. První tábor začal okamžitě organizovat bojkot olympiády, druhý prosazovat uzákonění nošení helem. Společným prvkem těchto reakcí se stala ignorace smrti člověka, konstruování nesouvisejících souvislostí, parazitování za prosazení vlastních zájmů a princip předběžné hysterie, především.

Princip předběžné opatrnosti je přístupem, kterým vyvolení chrání nevolené před všemi byť jen teoretickými riziky a v tom důsledku před jejich svobodou, především. Tento princip uplatňuje každá totalita, v posledních letech si ho ale přisvojili ekologičtí aktivisté, aby nás ochránili před námi samotnými. Vzhledem k tomu, že život skýtá nepřeberné množství potenciálu, obsahuje i nekonečné množství rizik. Život je nebezpečný a občas zabíjí, jak zpívají Chinaski. Zastánci teorie předběžné opatrnosti se tato všechna rizika snaží předběžně eliminovat, což je však téměř sisyfovský úkol, neboť jich je stejně jako příležitostí -nekonečno. Čím více budeme rizika eliminovat, tím více omezujeme svobodu, to jsou spojené nádoby. Jinak proč jezdit na dovolenou, když Vám žralok může ukousnout nohu, proč vycházet z domu, když na Vás může spadnout cihla, proč žít, když můžete zemřít?

Podle Benjamina Franklina ten, kdo se vzdá svobody, aby získal bezpečnost, ztratí nakonec obojí. Tento výrok je historicky ověřenou pravdou a úhlavním nepřítelem paternalistů. Paternalisté věří, že dokáží lépe zhodnotit rizika, potřeby a přání ostatních a musí proto regulovat jejich chování. Legislativní normotvorbou tak vznikají předpisy, které nám předepisují již téměř vše. Tento postup je hlavní výsadou Evropské unie, naši zákonodárci však někdy nezůstávají pozadu, čehož výsledkem je např. sněmovní návrh zákona o bezpečnosti pohybu při lyžování, snowboardingu a jízdě na kole, který nošení helem také předepisuje. Že paternalismus vede k diametrálně odlišným výstupům, než paternalista plánoval, a že způsobuje tzv. Peltzmanův efekt, je na jiný článek. Rizika by si měl každý vyhodnotit sám a přizpůsobit jim podle vlastního rozhodnutí svoje chování. Eliminace rizik prováděná státem totiž vede k jediné jistotě, kterou opětovně vystihl Benjamin Franklin. Jedinou jistotou jsou daně a smrt aneb znovu, kdo se vzdá svobody kvůli bezpečnosti, ztratí nakonec obojí.

Londýnský příklad nemá věcně nic společného ani s olympiádou, ani s helmami. Zkrátka se stala nehoda se smutným koncem. Kdyby autobus přejel chodce na přechodu, asi by nikdo po chodcích nežádal povinné nošení helmy (doufám!). Místo tiché piety opětovně zafungovala masová hysterie. Nechci ani domýšlet, co by se dělo, kdyby karavan zelinářů srazil indiánský pochod. Prinicp předběžné hysterie v dnešní době totiž nahrazuje původní princip předběžné opatrnosti, který je obdobně nebezpečný,alespoň však respektuje věcnou tématiku.

Autor: Jan Lupoměský | středa 8.8.2012 11:55 | karma článku: 14,44 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik