Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jezdíme po dálnicích protiprávně?

Podle zákona č. 13/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o pozemních komunikacích, podléhá užívání pozemních komunikací, které určí prováděcí právní předpis, zpoplatnění. Takovým prováděcím předpisem je pak vyhláška Ministerstva dopravy č. 527/2006 Sb., která stanovuje zpoplatněné úseky pozemních komunikací – většinu nám dobře známých dálnic a silnic pro motorová vozidla. Vozidla nad 3,5 tuny užívání těchto komunikací platí prostřednictvím elektronického mýta, vozidla do 3,5 tuny platí časový poplatek prostřednictvím dálničního kuponu. Resp., podle zákona platili, do 31. 12. 2010. V roce 2011 již platná legislativa pojem „dálniční kupón“ nezná. Jak se to stalo?

V roce 2008 přišel tehdejší ministr dopravy Řebíček s návrhem, aby užívání dálnic již nadále nebylo zpoplatněno prostřednictvím dálničních kupónů, nýbrž tzv. elektronickou vinetou, která je přenositelná a může sloužit i k monitorování dopravy. Téma bylo obecně diskutováno. Do návrhu zákona, který novelizoval i jiné části zákona o pozemních komunikacích, se však dostalo relativně nestandardním způsobem. Formou tzv. přílepku ve 3. čtení ve Sněmovně, jako poslanecký pozměňovací návrh poslance Oldřicha Vojíře. Pozměňovací návrhy mají jednu neoddiskutovatelnou vadu, nedoprovází je důvodová zpráva, z které lze vyčíst záměr navrhovatele a většinou „nabourají“ koncepci návrhu původního. V tomto případě se navíc nejednalo o klasický pozměňovací návrh, nýbrž o tzv. „přílepek“, tedy úprava zcela odlišného institutu, než který je upravován v návrhu původním. Sněmovna návrh nakonec přijala v roce 2009 i proti nesouhlasu Senátu a účinnost nové úpravy tzv. elektronických vinet“ byla stanovena k 1. 1. 2011. V té době již byl ministrem dopravy Gustav Slamečka.

Novela v § 21 upravuje časový poplatek, což je forma zpoplatnění pro vozidla do 3,5 tuny, tedy roční, měsíční či 10 denní. Stanoví, že zpoplatněnou komunikaci lze užít až po zaplacení časového poplatku. Nový § 21a – Elektronický kupón podrobně upravuje tento institut elektronického kupónu, který nahrazuje klasický dálniční kupón (ten od 1. 1. 2011 již v zákoně není). Elektronický kupón je tedy od 1. 1. 2011 jediným způsobem, jak uhradit časový poplatek za užití zpoplatněné komunikace, pro přehlednost přikládám úplné znění § 21a:

§ 21a

Elektronický kupón

(1) Časový poplatek se platí před užitím zpoplatněné pozemní komunikace. Úhrada časového poplatku se prokazuje pomocí elektronického zařízení schváleného podle zvláštního zákonakteré musí být umístěno ve vozidle nebo na vozidle v systému časového zpoplatnění (dále jen „elektronický kupón“).

(2) Elektronický kupón je přenositelný a není vázán na konkrétní osobu nebo na konkrétní vozidlo v systému časového zpoplatnění.

(3) Elektronický kupón je na viditelném místě označen identifikačním číslem, které současně uchovává v elektronické podobě způsobem umožňujícím jeho dálkovou kontrolu. Identifikační číslo přiřazené elektronickému kupónu je jedinečné pro každý elektronický kupón a slouží pro evidenci období, na které byl uhrazen časový poplatek ve vztahu k danému elektronickému kupónu. Ke každému elektronickému kupónu je přidělen bezpečnostní kód.

(4) Vozidlo v systému časového zpoplatnění s výjimkou vozidla osvobozeného od zpoplatnění podle § 20a musí být vybaveno elektronickým kupónem.

(5) Prováděcí právní předpis stanoví bližší podrobnosti o umístění elektronického kupónu ve vozidle nebo na vozidle v systému časového zpoplatnění, o nakládání s elektronickým kupónem, o výdeji, výměně a o vracení elektronických kupónů

Institut elektronického kupónu se dále upravuje v paragrafech § 21b, § 21c a § 21d, tedy doba platnosti elektronického kupónu, výdej elektronických kupónů, způsob placení časového poplatku a bonus. § 21e pak stanovuje povinnosti řidiče vozidla v systému časového zpoplatnění. Mezi povinnosti patří mj. umístit elektronický kupón ve vozidle nebo na vozidle na místo určené prováděcím předpisem, sledovat technickou funkčnost elektronického kupónu a na požádání umožnit kontrolu úhrady časového poplatku příslušníkem Policie České republiky (dále jen „policista“) nebo celníkem (…).

Uhradit časový poplatek klasickým dálničním kupónem již tak podle zákona není možné a užíváním zpoplatněných dálnic a silnic se tak řidiči patrně dopouštějí protiprávního jednání, stejně tak, jako se ho patrně dopouští Státní fond dopravní infrastruktury, který emituje nové dálniční kupóny a uvádí je na trh.

Podezření, které jsem v tomto článku vznesl, by v případě jeho pravdivosti mělo nepředvídatelné dopady. Takové opomenutí stále nemůžu považovat za reálné a budu velice vděčen za argumentaci, která mě z mého podezření založeného na platné právní úpravě vyvede.

Autor: Jan Lupoměský | pondělí 21.2.2011 17:00 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik