Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když dva dělají totéž, není to totéž… Recenze na Horáčkův Kudykam

Média mají velkou moc. V případě propagace Horáčkova Kudykam se na nás už dlouho před premiérou valily zprávy o vyjímečnosti tohoto představení. Když tedy proběhla ve středu 21.10.2009 premiéra "očekávaného" lyrikálu, tak jsem se třásl nedočkavostí na první hodnocení.

Namátkou jsem si vybral IDNES (autorkou je vedoucí redakce Kultury Jana Záhorková) a přílohu pátečních LN (autorka: vedoucí rubriky Kultura Jana Machalická). Po přečtení mě nejdříve polilo horko, začaliymi cukat koutky a v zápětí mi bleskla hlavou otázka. "Proč se vlastně píší recenze"? Vždyť je to jen jakésy "vlastní vidění" události, které by mělo splňovat základní kritéria tohoto literárního útvaru, tj. hodnotit, kritizovat, chválit bez jakýchkoliv osobních sympatií či antipatií.
Mnou položená otázka byla na místě, protože recenze představení se velmi výrazně lišily jak v samotném vidění představení, tak i hodnocení. Jako bychom porovnávali slunný, letní den a naproti tomu sychravý podzimní večer. Z myšlenkového hlediska divné, přestože jsme každý jiný a můžeme vidět stejnou událost pod různým úhlem.

Částečně se recenze shodly snad jen v samotném úvodu, kde obě popsaly představení jako příliš dlouhé...

LN: Tři a půl hodiny pseudofilosofování, hudby zčásti složené ze starých kousků a jediná divadelní situace hodná tohoto označení - Lucie Bílá zpívající S cizím mužem v cizím pokoji, to je Horáčkův a Hapkův "lyrikál" Kudykam.

IDNES: Budou-li se kritici při psaní recenzí nového díla skladatele Petra Hapky a textaře Michala Horáčka ptát kudy kam, patrně se potkají u rozcestníku, na němž bude napsáno krátit. Tři hodiny ve verších jsou velké sousto.

Tímhle jakákoliv podobnost končí. Jako by člověk navštívil dvě zcela odlišná představení. Co bylo tedy možné se dál dozvědět?

O hlavní postavě Martina v podání Vojtěcha Dyka

LN: Ódy na Vojtěcha Dyka v hlavní roli Martina jsou nepochopitelné, vždyť ani nelze postřehnout co hraje, natož jak. Jeho výkon se skládá vesměs z popocházení po jevišti, zaujímání různých postojů a recitace bez obsahu.

IDNES: S verši Kudykam se dokonale umí poprat jedna osoba. Vojta Dyk, první premiérová alternace, je snem každého tvůrce. Na scéně se pohybuje s přirozeností největších hvězd. S melodiemi si ledabyle pohrává tak, že jeho kolegům z branže závistí pukají sklíčka od hodinek, které jim odměřují čas v showbyznysu. Recituje, aniž by okatě vystavoval verše na obdiv, krásu Horáčkova textu povyšuje na vyšší úroveň. Je to kůň, na kterého není možné si nevsadit.

O složené hudbě

LN: Hudba je dílem poskládaná ze starých skladeb a nové šansony jsou zaměnitelné, v melodice nezřídka jedna vykrádá druhou.

IDNES: Autoři hudby - písňové i scénické válí. Kromě techna, gospelu a alikvótních tónů nabídli snad vše. V průběhu inscenace zazní klasické šansony, melodie od cimbálu, cikánské rytmy, koloraturní kudrlinky, rap, groteskový ragtime i prachsprostá, ovšem skvěle  naservírovaná popina či náladovka dotvářející tajuplnou atmosféru chodeb Světa.

O scéně

LN: Scéna nevzhledná a nezajímavá a především nefunkční. Stavby zbytečně zabírají prostor, jejich využití je téměř statické: nejprve scénu tvoří jakýsi mansion rozčleněný do kukaní, v nichž se posléze objeví obrovité pračky, ze strany přijede tělocvičný kůň, nahoře vypadnou bradla... Pak se zase po jevišti přeskupují částečně deformované domy, hojně se využívá zadní projekce a vše ještě komplikuje stálé příšeří.

IDNES: Originální scénografie zavede nejen do půdorysu penziónu, ale i do ulic s tramvajemi, věštírny, kde světélkují sny a touhy, obchůdku, kam pes z kanálu přitáhl"králičí fousky, rybí šupiny, meteority z Hercegoviny, ostatky svatých,  prádlo nesvatých či pytlíček, který vyluzuje smích" i do Martinovy hlavy. Kulisy, projekce snímků vyfocených přímo na jevišti i virtuální rozbité zrcadlo mají své místo.

Několik perliček z textu LN


  • Michal Horáček je starý kýčař, který našlehanými obraty marně zastírá myšlenkové vakuum

  • Režie Doda Gombára se prakticky nekonala, na režisérovu obranu budiž řečeno, že stakovým materiálem toho mnoho pořídit nelze. Pak je na místě po přečtení scénáře říct děkuji a nepouštět se do předem prohraných podniků

  • Fakt, že Kudykam si pronajal Státní operu, na kterou by neměl ani pomyslet a pomyslel - li, měl být odmrštěn. To si nikdo z vedení divadla opravdu nepoložil otázku, jak se nová inscenace například bude vyjímat vedle geniální Brittenovy Smrti vBenátkách? Zřejmě nikoho, protože do konce roku bude mít Kudykam přes pětatřicet repríz a část souboru SOP bude kvůli jeho uvádění stát

Poznámka k autorce těchto perliček, která je mimo jiné vedoucí rubriky LN, paní Machalické. Je pro mě nepříjemným překvapením, že vedoucí rubriky jednoho z největších periodik v ČR napíše článek, ze kterého čpí kopec zášti vůči autorům Kudykam. A co víc. Její článek podle mého názoru nelze ani považovat za recenzi premiéry představení, ale tvrdou kritiku. Mezi řádky nám také naznačuje, že jí chybí alespoň špetka nadhledu, o konzervatizmu nemluvě.

Můj pohled na KUDYKAM
Určitě představení, které stojí za vzhlédnutí. Má to jedno ale. Je dobré si před návštěvou Kudykam přečíst samotnou knihu veršů, kterou vydalo nakladatelství LN. Jinak budete jen těžko nacházet všechny souvislosti. Jen těžko pochopíte, kam se vlastně představení ubírá, co vám chtějí účinkující předat za poselství.Jedná se o"těžké" téma. Vše je umocněno na druhou tím, že celé představení je ve verších. Zároveň je potřeba říct, že napsat představení o 2009 verších si zaslouží uznání a poklonu. Verše nejsou laciné, ani kýčovité. Představení prospívá i fakt přítomnosti hudebního orchestru, který hraje živě. Není tedy použito playbacku. Vše umocňuje skutečnost, že představení se odehrává v tak překrásné budově, jakou Státní Opera je.
Takže na Kudykam určitě ano, ale za domácí úkol si nejprve přečtěte knihu Michal Horáček – KUDYKAM. Potom by jste mohli být spokojení! Závěrem Recenze obou zmíněných dam, ani můj názor však nejsou vůbec důležité. Rozhodující je pohled samotných návštěvníků představení, kteří budou šířit svoje pocity dál mezi své příbuzné, kamarády a kolegy. A ti se pak sami rozhodnou, zda si udělají čas na návštěvu KUDYKAM, čímž částečně nasměrují tomuto představení další cestu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukšíček | čtvrtek 3.12.2009 10:08 | karma článku: 13,52 | přečteno: 2510x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

CHODIT PO ŠPIČKÁCH od Michaely Mikulové je kniha jak pro děti, tak jejich rodiče, nad kterou se můžete smát buď společně, nebo každý zvlášť :-)

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

Pokaždé, když se rozhoduji napsat další článek, dávám si jeden jediný zákaz. "Nebudeš psát o politice". A je to tady! Dnes poruším svůj slib, protože 25 – té výročí od Sametové revoluce je dost silný důvod. Zároveň tady mohu s určitostí potvrdit, že u mne se to stává max. jednou za 10 let ... :-)

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70 | Přečteno: 505x | Diskuse| Média

Petr Lukšíček

Češi ... národ handlířů ...?

V poslední době jsem zaznamenal v odborném tisku sílící hlasy ze strany prodejců, že lidská drzost při smlouvání o snížení prodejní ceny během nakupování už nezná mezí ... Jako příklad lze uvést rozhovor s Martinem J. Havlenou (šéf Universe Agency, která zastřešuje značku kol Author).

26.11.2013 v 8:06 | Karma: 10,32 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Teorie duše

"Proč jsem se narodil jako osoba, kterou jsem?", "Co se se mnou stane, až umřu?" Tyto otázky si klade britský psycholog Michael Heap ve své knize Universal Awareness – A Theory of the Soul (2011), jejíž překlad do češtiny vydalo nově založené české nakladatelství U Veverky pod titulem Teorie Duše – Věčné sebeuvědomování.

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Diana Krall v Praze, aneb postřehy od fotoaparátu

S každým novým focením se člověk dostává dál ... Získává novou zkušenost, která se může napříště hodit. Někdy je k nezaplacení. A po focení Diany Krall v Kongresovém centru to platí dvojnásob.

19.11.2012 v 7:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 673x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
Psaní & Fotografie