Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se nachází hranice vkusu českého národa ... ?

Občas mne překvapí, jak diametrálně odlišné je vnímání lidí na jeden podnět. Položili jste si někdy otázku, proč tomu tak je? Jsme opravdu natolik rozdílní ... ?Naposledy mne "přepadla" tato otázka před několika dny. Surfuji, z dlouhé chvíle po internetu ... a narazil jsem na knihu fotografií Sáry Saudkové. Moje zvědavost, vidíc slova chvály, chce býti okamžitě ukojená.

 Proto hned druhý den obcházím velká knihkupectví. Přeji si na tuto knihu natrefit. Všude stejná odpověď: "Knížka je rozebraná a nelze ji doobjednat" Ani tři vydání nestačila ..., fňuk. Moje další cesty směřují do antikvariátů. A mám štěstí :-) Hned v prvním na mne kouká z regálu. Jupííí, srdíčko mi zaplesá. Beru jí opatrně do rukou, jako by to byl poklad a těším se z fotek, které v knize uvidím. Listuji stránku po stránce. Příliš nevěřím tomu, co vidím. Motivy fotek se mi nelíbí, dotyčné objekty většinou nejsou příliš koukatelné :-) Takové zrůdičky ... Říkám si ale, že ten "nelíbivý" oddíl fotografií už musí skončit a listuji se stejnou vervou dál ... Čekám na hezké fotky, ale ty pořád nikde. Jsem ve 2/3 -nách knihy, ... znejistím ... a pokládám si otázku. Proč je zrovna tato knížka na našem trhu rozebraná? V čem tkví to kouzlo? Líbí se lidem obézní, nebojím se říct, kypré dámy? Nebo je přitahují / rajcují jejich neholené klíny? ... s nebývalým bonusem ... dívate se na ně ze vzdálenosti několika centimetrů ... a ještě přímo zespodu! V tu chvíli se člověk notně cítí býti automechanikem, který kontroluje podvozek osobního automobilu :-) A nebo je třeba si položit další otázku? "Rozutekly" se knihy po naší zemi díky "věhlasu" autorčina jména?
Přikláním se k poslední větě a to na základě mojí zkušenosti, týkající se návštěvnosti koncertů a hudebních festivalů v naší republice. Český fanoušek je totiž docela pohodlný a navštěvuje raději hudební akce, kde vystupují zavedené hudební formace, než aby si dal tu "namáhavou" práci ... a našel si interpreta, který může být jeho srdci i bližší. Proto je návštěvnost mnoha koncertů a festivalů doslova tragická. Některý škarohlídek může namítnout, že opomíjím fakt, že lidé mají možnost vybrat si ze široké nabídky a v době ekonomické krize nemají na rozhazování. To je určitě z části pravda, ale např. návštěvnost letošní moravské Hradologie byla tristní. Na každé štaci se sešlo jen několik desítek lidí ... a to i přesto, že program byl bohatý napříč mnoha žánry. Bohužel, jména: Střihavka, Cmorík, Bende, Zonyga ani Luboš Pospíšil, návštěvníky na festival nepřilákala. Bylo jich asi málo ...
Ale vraťme se k paní Sáře Saudkové :-) Aby jste si mohli udělat vlastní úsudek na to, co popisuji, přikládám několik fotek volně přístupných na internetu (www.saudek.com/cz/sara/fotografie.html). 
Pro mne ta knížka nemá téměř žádnou uměleckou hodnotu, některé momentky jsou zachycené příliš lacině, téměř až nevkusně a nevím, zda bych v této knize našel vůbec aspekt, který bych mohl označit za photographic value added. Přátelé fotografie, chtěl bych vás touto cestou nalákat na podzimně - zdravotní procházku. Navštivte některé to knihkupectví / antikvariát ve vašem městě. Podívejte se na ty "největší skvosty", které tato kniha obsahuje. A posuďte sami ...
Hezkou podívanou ... Fotkám zdar :-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukšíček | úterý 9.10.2012 21:00 | karma článku: 22,70 | přečteno: 2542x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

CHODIT PO ŠPIČKÁCH od Michaely Mikulové je kniha jak pro děti, tak jejich rodiče, nad kterou se můžete smát buď společně, nebo každý zvlášť :-)

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

Pokaždé, když se rozhoduji napsat další článek, dávám si jeden jediný zákaz. "Nebudeš psát o politice". A je to tady! Dnes poruším svůj slib, protože 25 – té výročí od Sametové revoluce je dost silný důvod. Zároveň tady mohu s určitostí potvrdit, že u mne se to stává max. jednou za 10 let ... :-)

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70 | Přečteno: 505x | Diskuse| Média

Petr Lukšíček

Češi ... národ handlířů ...?

V poslední době jsem zaznamenal v odborném tisku sílící hlasy ze strany prodejců, že lidská drzost při smlouvání o snížení prodejní ceny během nakupování už nezná mezí ... Jako příklad lze uvést rozhovor s Martinem J. Havlenou (šéf Universe Agency, která zastřešuje značku kol Author).

26.11.2013 v 8:06 | Karma: 10,32 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Teorie duše

"Proč jsem se narodil jako osoba, kterou jsem?", "Co se se mnou stane, až umřu?" Tyto otázky si klade britský psycholog Michael Heap ve své knize Universal Awareness – A Theory of the Soul (2011), jejíž překlad do češtiny vydalo nově založené české nakladatelství U Veverky pod titulem Teorie Duše – Věčné sebeuvědomování.

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Diana Krall v Praze, aneb postřehy od fotoaparátu

S každým novým focením se člověk dostává dál ... Získává novou zkušenost, která se může napříště hodit. Někdy je k nezaplacení. A po focení Diany Krall v Kongresovém centru to platí dvojnásob.

19.11.2012 v 7:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 673x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Politici odsuzují útok na slovenského premiéra

15. května 2024  15:33

Aktualizujeme Český ministr vnitra Vít Rakušan důrazně odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica, který...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:31

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
Psaní & Fotografie