Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať žije další Superstar

Už se moc těším, až začnou vysílat další sérii Superstar, tentokrát společnou česko-slovenskou. Televizi téměř nesleduji, ale tento formát televizní zábavy si nenechám nikdy ujít. Nejen kvůli samotné muzice (kterou miluji), ale taktéž kvůli samotným soutěžícím. A co mě na nich baví? Skutečnost, že řada z nich nemá téměř žádnou soudnost... Kdyby ji měli (a stačila by špetka), tak se nikdy nemohou do této soutěže přihlásit.

Je to velice lákavá představa. Sladké a voňavé pozlátko, být několik týdnů v televizi v hlavním vysílacím čase, možnost zaujmout, stát se populárním a v neposlední řadě (při troše štěstí) natočit CD. Málo kdo si ze soutěžících uvědomuje, že ke splnění svého snu je nejdůležitější samotný zpěv.

Já hodnotím soutěžící z 99,9% podle zpěvu. Vem to čert, jak dotyčný vypadá. Zda je manekýn, modelka, smrtka, velryba nebo Pučmeloun. Vzhled se dá totiž za pomoci vizážistů, kadeřníků, plastických chirurgů, dietologů a dalších specialistů zamaskovat vždycky tak, aby pohled na dotyčnou osobu proběhl bez újmy na zraku a bez dalších obtíží. Ale postavička, která nedovede ovládat své hlasivky a spíše paroduje (ze spánku) vijícího psa nebo bručícího medvěda (kterého právě bolí zuby), působí dosti směšně. Je až s podivem, že se této pěvecké soutěži nevyhnou velkým obloukem. Stejně jako se rozumný neplavec nepokouší přeplavat rozlehlou a hlubokou přehradu. Stará a osvědčená pravda říká, že pokud člověk nejde za svým cílem a nebude zkoušet prosadit se znova a znova, tak si své sny nikdy nesplní. To určitě. Ovšem ti, co nepochopili a nepochopí, že přes rozlehlou přehradu nepřeplavou, ani kdyby trénovali každý den (nebylo jim prostě dáno...), tak těm se dostane většinou sladké odměny v podobě zařazení do Hvězdné pěchoty.

Ano, člověk by si měl umět ze sebe udělat i legraci. Neměl by se brát příliš vážně. Na druhou stranu je zcela zbytečné, nechat si ze sebe dělat srandu poměrně početnou skupinou lidí, zvlášť pokud nemám ke zpěvu vůbec žádný talent. Nebo i takovéto upoutání na sebe může dotyčného v pěvecké soutěži potěšit?

Je obzvlášť zajímavé pozorovat reakce podrážděných trosečníků (ať v Superstar, X factoru nebo podobných televizních pořadech), kteří si stěžují na vše, co si lze jen představit: "měla jsem trému, špatně jsem se vyspal, škrábe mě zrovna v krku, mám sennou rýmu, doma zpívám čistě a zrovna dnes, tady se mi to nepovedlo". A na řadu dalších objektivních důvodů..., které mnohdy vedou k trapným výkonům.

Nejlepší jsou ale hlášky, kdy se soutěžící cítí ukřivděný hodnocením poroty (která je nepustila do dalšího kola) a bez jakýchkoliv rozpaků si stěžují před televizními kamerami nebo následně do médií, že porotce tomu nerozumí. "Je nula, která ničeho pořádného v muzice nedosáhla". Obzvlášť úsměvně působí tyto hlášky v případech, kdy se jedná např. o českého porotce Petra Jandu (X factor) či slovenského kata (jak mu rádi v médiích říkají) Pavola Haberu (slovenská Superstar).

Tento pořad také musí výborně posloužit začínajícím studentům psychologie jako studijní materiál. Protože se tady pravidelně ukazují rozmanité skupiny lidí: poměrně suverénní, kapku ostýchaví, strašpytlové až po ty nejzajímavější pro televizní kamery. Tj. lidé určitým způsobem vyšinutí.

Když se oprostíme od nepodstatného a budeme se bavit jen o muzice, pak můžeme soutěžícím závidět kapelu opravdu skvělých muzikantů, kteří je doprovází při samotných finálových kolech. Protože kolika z nás se v životě poštěstí postavit se na pódium a zazpívat si s tak dobrým ansáblem? Navíc, když je vše doprovázeno výborným zvukem a neméně kvalitní světelnou technikou. 

Tak hurá na další sérii Superstar, na ten obrovský mediální kolos, kterým tato soutěž s prémií 100tis Euro zcela nepochybně je. Na objevení dalšího talentu, jako byl: Petr Cmorík a Petr Bende (slovenská a česká Superstar), Jiří Zonyga a Ondřej Ruml (X factor), z nichž jsou dnes skvělí zpěváci, co si vydobyli místo na hudebním poli.

Dobrých interpretů se zajímavým hlasem není nikdy dost...a za každého dalšího budu jenom rád.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukšíček | úterý 14.7.2009 11:23 | karma článku: 12,19 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

CHODIT PO ŠPIČKÁCH od Michaely Mikulové je kniha jak pro děti, tak jejich rodiče, nad kterou se můžete smát buď společně, nebo každý zvlášť :-)

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

Pokaždé, když se rozhoduji napsat další článek, dávám si jeden jediný zákaz. "Nebudeš psát o politice". A je to tady! Dnes poruším svůj slib, protože 25 – té výročí od Sametové revoluce je dost silný důvod. Zároveň tady mohu s určitostí potvrdit, že u mne se to stává max. jednou za 10 let ... :-)

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70 | Přečteno: 505x | Diskuse| Média

Petr Lukšíček

Češi ... národ handlířů ...?

V poslední době jsem zaznamenal v odborném tisku sílící hlasy ze strany prodejců, že lidská drzost při smlouvání o snížení prodejní ceny během nakupování už nezná mezí ... Jako příklad lze uvést rozhovor s Martinem J. Havlenou (šéf Universe Agency, která zastřešuje značku kol Author).

26.11.2013 v 8:06 | Karma: 10,32 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Teorie duše

"Proč jsem se narodil jako osoba, kterou jsem?", "Co se se mnou stane, až umřu?" Tyto otázky si klade britský psycholog Michael Heap ve své knize Universal Awareness – A Theory of the Soul (2011), jejíž překlad do češtiny vydalo nově založené české nakladatelství U Veverky pod titulem Teorie Duše – Věčné sebeuvědomování.

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Diana Krall v Praze, aneb postřehy od fotoaparátu

S každým novým focením se člověk dostává dál ... Získává novou zkušenost, která se může napříště hodit. Někdy je k nezaplacení. A po focení Diany Krall v Kongresovém centru to platí dvojnásob.

19.11.2012 v 7:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 673x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Rádio Impuls slaví 25. narozeniny maratonem rozhovorů z Národního muzea

15. května 2024

Rádio Impuls slaví čtvrtstoletí v éteru. Aktuální výsledky Radioprojektu za IV. čtvrtletí 2023 a I....

Ukrajina už nestíhá sestřelovat rakety. Rusům vychází nová taktika

15. května 2024

Premium Zpráva, která zní jako nostalgická vzpomínka na lepší časy: v noci na úterek podniklo Rusko nálet...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:57

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Slyšel jsem volání „Postřelili Fica!“ popsal z místa slovenský novinář

15. května 2024  16:53

Slovenský novinář Hospodárských novin Juraj Bury byl na výjezdním zasedání slovenské vlády v obci...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
Psaní & Fotografie