Včera měly maminky svátek, po volbách budou mít i větší svobodu

Ovšem jen za předpokladu, že se podaří prosadit řešení, které navrhuje ODS. Zatímco sociální demokracie hraje svoji oblíbenou kartu na zvyšování příspěvků, které si pak stejně vybere na vyšších daních, největší pravicová strana chce novopečeným matkám umožnit větší svobodu v rozhodování o životě svém i svého potomka.

iDnes

V době, kdy tisíce (možná desetitisíce) rodičů trápí naprostý nedostatek míst v mateřských školách, přichází ODS s návrhem na zřízení nestátních a firemních miniškolek a především pak na legalizaci placeného hlídání dětí v domácnostech. Všem socdemákům a komunistům, kteří okamžitě budou hlásat, že se jedná o privatizaci mateřského školství, je třeba opakovat a zdůrazňovat, že i v politice ODS zůstává na prvním místě systém státních mateřských škol. Placené hlídání v domácnosti, nestátní a firemní miniškolky, to vše bude jen doplňkovou službou, která jednak rozšíří v současnosti nedostačující počet míst, kam mohou rodiče své dítě svěřit a za druhé umožní rodičům větší svobodu v rozhodování. Zatímco nyní musí své dítě dát do školky, kde je zrovna místo a ještě mohou být rádi, v budoucnu by si mohli vybírat z více zařízení.

Co se mi líbí především, je možnost legálního placeného hlídání dětí v domácnosti, které navíc bude osvobozené od daní. Maminky, které budou chtít zůstat se svými ratolestmi déle, tak získají možnost velice příjemného přivýdělku a naopak ty, které se chtějí věnovat práci, nebudou muset dávat své dítě do jediné školky, v které je zrovna místo, ale raději je svěří své známé. Námitky levičáků jsou známé – matka v domácnosti není kvalifikovanou pracovnicí pro výchovu dětí, z čehož by mohly plynout nejrůznější problémy. S tímto zásadně nesouhlasím. Jestli je daná maminka v domácnosti dobrou volbou pro výchovu dítěte, si snad každá žena dokáže uvážit sama. Ukažte mi nějakou krkavčí matku, která své dítě svěří komukoliv, jen aby se dítěte zbavila a mohla jít pracovat. Navíc by se takto dala provizorně a vhodně řešit především situace, kdy na dítě nezbylo místo ve školce.

S ČSSD draze na bouřlivých vlnách nízké a vysoké porodnosti

S čím oproti tomu přicházejí Škromachové a jim podobní? V Oranžové knize stojí: „ČSSD bude především prosazovat zřizování veřejných zařízení péče o děti s ohledem na vysokou a odbornou kvalitu této péče, a to prostřednictvím účelově vázaných dotací od státu pro kraje a obce“. Asi si pod tím můžeme představit, že při každém babyboomu zřídí Škromach s Havlem nové školky, jak porodnost klesne, budou poloprázdné školky pár let táhnout z veřejné kasy a časem některé úplně prázdné školky zavřou. Pak přijde babyboom, otevřou nové školky… a tak pořád dokola a dokola. Ve srovnání s řešením Petra Nečase je tento přístup naprosto nekoncepční, drahý a nesmyslný. Ale ať se maminky samy rozhodnou, zda dají přednost jednorázovému porodnému, které bude stejně placené z více zdaněné výplaty tatínka, nebo zda uvítají více svobody a výběr z více možností péče o dítě.

Autor: Lukáš Zapletal | pondělí 10.5.2010 12:45 | karma článku: 19,87 | přečteno: 848x