Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slabý lesk a velká bída korunních princů ČSSD

Král Jiří „já za nic nemůžu“ Paroubek je mrtev, princové se už brzy utkají o uvolněný trůn. Kdo ho obsadí, na tom až tak nesejde. Ať to bude kdokoliv, asi to nebude takový hulvát. Na druhou stranu ČSSD by nového Paroubka potřebovala. Mám tím na mysli někoho, kým byl Paroubek před čtyřmi lety. Někoho s výraznými vůdčími schopnostmi a zároveň neposkvrněného kauzami a nespojovaného s předešlými neúspěchy strany. Ale ať koukám jak koukám, nikoho takového na obzoru nevidím.

iDnes

Hašek – člověk bez priorit

Michal Hašek neustále pendluje mezi Brnem a Prahou a neví, co je mu vlastně přednější. Kandidoval do sněmovny, musel počítat s tím, že ho do ní lidé možná vykroužkují, přesto se teď bude ještě asi měsíc rozmýšlet, zda do ní usedne, nebo zůstane hejtmanem. I lidé, kteří se dostali do sněmovny z ještě spodnějších pater kandidátek, do ní jdou. Někteří přiznávají, že s tím vůbec nepočítali a na kandidátce byli spíš jako podpora, ale přesto si kroužků od voličů váží. Kdyby se mandátu vzdali, brali by to jako podraz na lidi, kteří je kroužkovali. To pan hejtman Hašek ne. Ten si musí nejdřív spočítat, co se nejvíc vyplatí jemu. Volič je až na druhém místě. Možná nakonec bude hejtmanem i poslancem zároveň – i když ještě před dvěma lety hlásal, že jsou to funkce neslučitelné. Koneckonců nebyla by to jeho první změna názoru o 180 stupňů. Vždyť podobný názorový veletoč předvedl nedávno. Nejdřív si vydupal zveřejnění výsledků studentských voleb až po volbách a o pár dní později už zase skuhral, jak jsou média proti ČSSD, a ať Člověk v tísni kouká výsledky zveřejnit okamžitě. Na rozdíl od Paroubka je Hašek slušný politik, ale v uplakanosti si s Jiřím nezadá.

Sobotka – rady marketingových odborníků až na prvním místě

Sobotka se jako první místopředseda strany také podílel na volebním „neúspěšném vítězství“. Také mlčel jak trucující děcko, když se ho ptala „pravicová média“. Jako první místopředseda má svůj díl viny na skutečnosti, že ČSSD nyní kromě komunistů nemá nikoho, kdo by s ní chtěl vládnout. Jako stínový ministr financí nedokázal přesvědčit voliče, že i při rozhazovačném vládnutí dokáže ČSSD hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Lidé totiž na rozdíl od něj používají selský rozum a dokáží si spočítat jedna plus jedna. Navíc je to člověk, který v roce 2003 navrhoval privatizaci ruzyňského letiště a o tři roky později už stál v čele jejich odpůrců. A opravdu by měl politickou stranu řídit někdo, kdo ani jako první místopředseda neměl silnější slovo, než marketingoví poradci? Vždyť Sobotka lidem nechtěl slibovat 13. důchody, přesto poradcům ustoupil. Vskutku silná osobnost pro post předsedy.

A plejáda těch vzadu

Nikdo jiný se zatím k boji o uvolněný post nepřihlásil. Nabízí se další úspěšní zakroužkovaní. Pokud se do vedení strany dostane David Rath, popře ČSSD to, oč teď bojuje. Právě on ztělesňuje agresivní styl politiky, v němž nad argumenty vítězí osobní napadání. Stejně jako letos hodně lidí volilo proti Paroubkovi, volili by lidé proti Rathovi a na takovou sebevraždu si asi socani už podruhé netroufnou.

Pecina, který čekal v modré Praze historické vítězství a pak při sledování výsledků jen tiše polykal v krku knedlíky, asi také není tím pravým. I on byl v negativním smyslu slova výraznou postavou předvolební kampaně. Byl to přece jeho hlas, který otravoval voliče i na mobilu, přestože ČSSD dopředu avizovala, že bude volat jen na pevné linky.

Přestože se Lubomír Zaorálek hrdě hlásí k členství v NATO, české vojáky chce do zahraničních misí posílat podle toho, zda je zrovna ve vládní koalici či opozici. Upřednostňuje domácí politický boj před mezinárodními závazky. Ale z té plejády korunních princů asi nakonec vychází nejlépe.

Ať už se vedení ČSSD změní jakkoliv, budou v něm lidé, kteří si dovedou vytvořit pozitivnější mediální obraz, než Paroubek (snad s výjimkou Ratha). Lidé méně konfliktní, kteří svým stylem nerozpoutají tolik negativních emocí jako on (opět s výjimkou Ratha). Pravicové a středové strany tak do budoucna čeká pravděpodobně náročnější soupeř, než byla nynější socdem Jiřího Paroubka. Na druhou stranu takového lídra, jakého našla ODS v Petru Nečasovi, sociální demokracie nyní nemá. Nečase se pouze snažili pošpinit ubohou historkou o jeho asistentce, ale on si žádný škraloup z minulosti nenese. Což se o nastupující garnituře ČSSD rozhodně tvrdit nedá.

Autor: Lukáš Zapletal | čtvrtek 3.6.2010 12:08 | karma článku: 33,30 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Lukáš Zapletal

Hlas Johnovi není hlasem proti ČSSD

Ještě jednou a naposledy – Věci veřejné nejsou pravicovou stranou. Udivuje mě, že někteří lidé v mém okolí stále žijí v tomhle domnění. Politiku ČSSD odmítají, ale přitom s naprostou jistotou chtějí dát hlas Věcem veřejným.

28.5.2010 v 14:03 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Přímá volba prezidenta je hloupost. Nejsme v USA

Zajímalo by mě, kdo v této republice stojí o přímou volbu prezidenta a především proč. Proč měnit něco, co funguje a dělat další drahé volby? Při současných prezidentských pravomocech je to zbytečné. A že se pravomoci přerozdělí? Tomu snad při současném rozložení politických sil nemůže nikdo věřit.

27.5.2010 v 11:32 | Karma: 11,00 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Skončí šikana řidičů za zimní pneumatiky?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, louky rozkvétají, na teploměru příjemných dvacet stupňů, saháte do peněženky a platíte pokutu. Je totiž 31. března a vy nemáte na autě zimní pneumatiky.

26.5.2010 v 9:15 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Už to prasklo: Paroubek začal mluvit

„Víš, co říkal jeden jasnovidec z Krkonoš? Že to dneska praskne.“ „To už říkaj jedenáct dní.“ Tak by se dal parafrázovat dialog z filmu Kolja, kdyby se pánové Svěrák a Smoljak dnes ráno bavili o trucování ČSSD. Ovšem zatímco „prasknutí“ železné opony většina obyvatel Československa netrpělivě očekávala, o Paroubkově návratu do médií se to asi dá říct jen stěží.

17.5.2010 v 12:43 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Vrchol oranžových lží: Nikdy jsme Modrý tým k NSDAP nepřirovnali

Česká Strana Sklerotiků a Demagogů si na své pažbě trapnosti udělala další zářez. Vážení, jestli jste od socanů v poslední době slyšeli nějaké přirovnání Modrého týmu k NSDAP, vzbuďte se. Nic takového se nikdy nestalo.

14.5.2010 v 10:02 | Karma: 36,75 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem student z Brna, který o politice nejen rád diskutuje, ale i píše.

Seznam rubrik