Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přímá volba prezidenta je hloupost. Nejsme v USA

Zajímalo by mě, kdo v této republice stojí o přímou volbu prezidenta a především proč. Proč měnit něco, co funguje a dělat další drahé volby? Při současných prezidentských pravomocech je to zbytečné. A že se pravomoci přerozdělí? Tomu snad při současném rozložení politických sil nemůže nikdo věřit.

nydailynews.com

Tři čtvrtiny lidu českého chtějí přímou volbu prezidenta. K socdemákům, kteří jsou u průzkumu agentury Sanep asi čistě náhodou zmíněni jako ti, kteří se „marně snaží přímou volbu prosadit už několik let,“ se připojují i všechny ostatní parlamentní strany s výjimkou ODS. Pokud by tyto strany měly o přímou volbu prezidenta skutečný zájem, jak tvrdí v dotazníku v MF Dnes, nehandrkovaly by se léta letoucí o detaily a na přímé volbě se dávno dohodly. Před volbami jsou zase všichni pro, protože na to lidé slyší. Po volbách budou stále všichni pro, ale na systému volby se nedohodnou, a tak z přímé volby prezidenta klasicky nic nebude. Jediná ODS otevřeně přiznává, že o přímou volbu prezidenta nestojí. Proč také? Současný systém funguje. Prezident má u nás především reprezentativní roli, ale když na věc přijde, může také přiměřeně zasahovat do politického dění. Konečné slovo má ale většinou stejně poslanecká sněmovna. Mně takový systém připadá adekvátní. Pokud by mělo dojít k přímé volbě prezidenta, bylo by třeba také udělat pořádnou rošádu s pravomocemi jak prezidentskými, tak parlamentními. Věří snad někdo tomu, že se na takových zásadních úpravách pravomocí strany dohodnou? Obzvlášť při současném stavu, kdy takzvaná pravice a levice nemají v poslanecké sněmovně výraznou většinu a v situaci, kdy přibývá malých ambiciózních stran, které si budou chtít také urvat svůj kus moci?  Pro přímou volbu jsou podle dotazníku Mladé fronty i nováčci, tedy Zemanovci a samozřejmě Věci veřejné. Pokud se jedni, druzí či obojí dostanou do poslanecké sněmovny, přibude akorát názorů, jakým způsobem by měla přímá volba probíhat.

Pokud by se strany dohodly na přerozdělení pravomocí tak, že by se podobalo například USA, pak by byla přímá volba na místě. Sledování amerických prezidentských voleb je v posledních letech dramatické a zábavné zároveň. Je to ta pravá show, jak se na USA sluší. K jejich kultuře to neodmyslitelně patří a i já se rád nechávám strhnout atmosférou. Čechům by se možná také líbilo mít svého Obamu, který bude před Pražským hradem plameně hovořit o změnách. Ale my nejsme USA. Mentalitou počínaje, rozdělením pravomocí konče. Každý může volbu budoucího prezidenta ovlivnit při parlamentních volbách. Je jasné, že když volíte ODS, nedáváte hlas prezidentu Jiřímu Paroubkovi, a když volíte ČSSD nedáváte hlas prezidentu Přemyslu Sobotkovi. Jestli by se mělo něco změnit, tak je to přístup samotných stran k současnému systému volby hlavy státu. Už při volbách do poslanecké sněmovny a potažmo do senátu by mohly mít jasno, koho budou na prezidenta navrhovat a podporovat. Je jasné, že v politice člověk neví, co bude za tři roky, ale strany by nemusely před volbami mít jen jednu osobu, ale třeba nějaký seznam. Samozřejmě stručný – ne deset osob, ale třeba tři. Z nich by pak podle aktuální situace vybraly jednu.

Pokud by svůj předvolební závazek nesplnily, voliči by jim to pak měli spočítat při dalších volbách. V rámci možností by se tak zamezilo kupčení ve stylu odstraňte Paroubka, pomůžeme vám vládnout a za tři roky z něj uděláme prezidenta. Stejně jsem přesvědčený, že pokud se něco takového stane, voliči to dané straně neodpustí a k moci už se nikdy nedostane. To by samozřejmě nic nezměnilo na Paroubkově prezidentování, ale to už je riziko povolání. Lepší takové riziko, než další drahé kampaně a další volby navíc, které budou stát akorát spoustu peněz ze státní kasy a zvolíme si v nich jen (s velkými uvozovkami) „maskota“. Navíc je přímá volba prezidenta v nadcházejících letech nereálná, je to jen špek, na který někteří voliči rádi skáčou. Jsem rád, že aspoň ODS jde s barvou ven a přiznává, že přímá volba je momentálně nereálná a navíc zbytečná.

Autor: Lukáš Zapletal | čtvrtek 27.5.2010 11:32 | karma článku: 11,00 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Lukáš Zapletal

Slabý lesk a velká bída korunních princů ČSSD

Král Jiří „já za nic nemůžu“ Paroubek je mrtev, princové se už brzy utkají o uvolněný trůn. Kdo ho obsadí, na tom až tak nesejde. Ať to bude kdokoliv, asi to nebude takový hulvát. Na druhou stranu ČSSD by nového Paroubka potřebovala. Mám tím na mysli někoho, kým byl Paroubek před čtyřmi lety. Někoho s výraznými vůdčími schopnostmi a zároveň neposkvrněného kauzami a nespojovaného s předešlými neúspěchy strany. Ale ať koukám jak koukám, nikoho takového na obzoru nevidím.

3.6.2010 v 12:08 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Hlas Johnovi není hlasem proti ČSSD

Ještě jednou a naposledy – Věci veřejné nejsou pravicovou stranou. Udivuje mě, že někteří lidé v mém okolí stále žijí v tomhle domnění. Politiku ČSSD odmítají, ale přitom s naprostou jistotou chtějí dát hlas Věcem veřejným.

28.5.2010 v 14:03 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Skončí šikana řidičů za zimní pneumatiky?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, louky rozkvétají, na teploměru příjemných dvacet stupňů, saháte do peněženky a platíte pokutu. Je totiž 31. března a vy nemáte na autě zimní pneumatiky.

26.5.2010 v 9:15 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Už to prasklo: Paroubek začal mluvit

„Víš, co říkal jeden jasnovidec z Krkonoš? Že to dneska praskne.“ „To už říkaj jedenáct dní.“ Tak by se dal parafrázovat dialog z filmu Kolja, kdyby se pánové Svěrák a Smoljak dnes ráno bavili o trucování ČSSD. Ovšem zatímco „prasknutí“ železné opony většina obyvatel Československa netrpělivě očekávala, o Paroubkově návratu do médií se to asi dá říct jen stěží.

17.5.2010 v 12:43 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Vrchol oranžových lží: Nikdy jsme Modrý tým k NSDAP nepřirovnali

Česká Strana Sklerotiků a Demagogů si na své pažbě trapnosti udělala další zářez. Vážení, jestli jste od socanů v poslední době slyšeli nějaké přirovnání Modrého týmu k NSDAP, vzbuďte se. Nic takového se nikdy nestalo.

14.5.2010 v 10:02 | Karma: 36,75 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem student z Brna, který o politice nejen rád diskutuje, ale i píše.

Seznam rubrik