Skončí šikana řidičů za zimní pneumatiky?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, louky rozkvétají, na teploměru příjemných dvacet stupňů, saháte do peněženky a platíte pokutu. Je totiž 31. března a vy nemáte na autě zimní pneumatiky.

iDnes

Je tu jaro, policisté kontrolují zimní pneumatiky. To letos hlásaly nadpisy nejedněch českých novin. Policisté o tuto nesmyslnou možnost šikanování českých řidičů však po volbách možná přijdou. O úpravu zákona se chce postarat ODS. Ta má podle Petra Bendla v plánu převzít zahraniční model používání zimních pneumatik. Povinnost použít zimní pneumatiky by vznikla, když se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, anebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se během jízdy může na silnici vyskytovat, tedy nikoli povinně za všech okolností. Samozřejmě bude třeba tyto podmínky ještě jasně specifikovat tak, aby se nenašly cestičky pro vykličkování z těchto povinností. Ale určitě trochu více selského rozumu některým zákonům neuškodí. A toto je jeden z nich.

ODS si chce posvítit také na zneužívání institutu osoby blízké. Jde o přenesení veškeré odpovědnosti za vozidlo vždy na jeho majitele a motivace majitelů vozidel k odhalení řidiče při způsobení dopravního přestupku nebo nehody. Nechci tady kázat vodu a pít víno. Tohle mně úplně radost nedělá, protože jako (skoro) každý občas rychlost o nějaký ten kilometr překročím. Vymluvení se na osobu blízkou jsem zatím nikdy použít nemusel, ale kdyby na věc přišlo, asi bych ji využil rád. Na druhou stranu si uvědomuji, že díky vymluvení se na osobu blízkou můžou často vyklouznout i skuteční piráti silnic. Při cestování po Brně a okolí, ať už v autě či po svých, si při pohledu na chování některých řidičů celkem často říkám „Kamaráde, doufám, že brzo skončíš ve špitále a neodnese to nikdo jinej.“ Bezpečnost je bezpečnost a chtě nechtě si musím přiznat, že úprava institutu osoby blízké může některým pirátům zkomplikovat život. Pokud takovýchto řidičů díky změně v zákonu skutečně ubude, pak tuto možnost vykličkování z odpovědnosti rád oželím.

Někteří levicoví politici svého času kritizovali kampaň Nemyslíš-Zaplatíš. Nechci tady se stoprocentním přesvědčením hlásat, že nehod ubylo právě díky kampani. Stejně mi ale nikdo nerozmluví, že kampaň byla dobrou investicí. Myslím, že efekt měla, ale je mi jasné, že důkazem nemůže být pokles dopravních nehod. Může za ním stát kampaň, možná zavedení povinné dechové zkoušky, možná bodový systém, možná nový zákon, který si posvítil na neplatiče povinného ručení, možná něco jiného, možná vše dohromady. Nezpochybnitelné ale je, že za vlády vedené ODS dopravních nehod ubylo. Pokud po volbách prosadí úpravy v institutu osoby blízké, může tento příznivý trend dále pokračovat.

Autor: Lukáš Zapletal | středa 26.5.2010 9:15 | karma článku: 13,34 | přečteno: 1270x