Paradox: Nejlepší diskutér Paroubek se diskuzím vyhýbá

Já dokážu přeskočit támhle tu zeď! Tak mi to ukaž… A proč bych ti to jako měl ukazovat? Takové dětské hádky asi známe skoro všichni. Podobně se nyní chová předseda oranžové partaje Jiří Paroubek. Prohlásil o sobě, že v diskuzních pořadech u nás nemá konkurenci, ale když už jeho fanklub sedí u televize a těší se, co jim ten jejich kůň ukáže a jak to všem okolo zase pěkně natře, najednou ve studiu sedí nějaký šéfův poskok. V lepším případě alespoň místopředseda strany Urban, v horším případě naprosto „nestranický a nezaujatý“ ministr vnitra Pecina. Je to jako když se člověk těší na derby pražských Bohemek a pak místo toho musí sledovat jen tréninkové utkání.

Paroubkovy rétorické eskapády si nyní užívají jen v Ústeckém kraji, zbytek republiky má smuluiDnes

Z Lidového domu vyletěly dva důvody vysvětlující nepřítomnost diskutérského boha Jiřího Paroubka v diskuzních pořadech České televize – Hyde parku a Událostech, komentářích. Jednak prý pan předseda neměl na televizní diváky čas, protože se musel věnovat své kampani mezi prostým lidem v Ústeckém kraji. Druhým důvodem pak má být ponechání prostoru méně známým oranžovorudým tvářím, které až doposud žily v mediálním stínu velkého náčelníka.

Pofidérní důvody Jiřího nepřítomnosti

K prvnímu důvodu asi tolik – Česká televize dala Paroubkovi na výběr několik termínů, kdy se může Hyde parku zúčastnit. Nepochybuji, že se opravdu snažila tuto topstar diskuzních pořadů do Hyde parku dostat i za cenu ústupků. Nicméně – nepodařilo se. Zatímco povrchní pravičáci a „střeďáci“ si udělají na voliče čas jen přes den, to Jirka Paroubek se se svými voliči v Ústí setkává ve dne v noci, každý den, nejraděj pak mezi osmou a jedenáctou hodinou večerní, kdy se Hyde park a Události, komentáře vysílají. Jestli je opravdu takhle pilný, klobouk dolů a hluboká poklona k tomu. Nejsem z Ústí, takže nevím. Každopádně po Brně a okolí se občas potuluji i ve večerních hodinách a místního vůdce oranžové kandidátky sice při těchto procházkách potkám v průměru asi 100x, bohužel (nebo možná bohudík) jen na plakátcích, plakátech a billboardech. Ani nikdo z mých známých mi neohlásil večerní výskyt živočicha druhu „za poslanecké náhrady v Praze luxusní dům“ mezi jihomoravskými voliči. Holt Sobotka je asi oproti Paroubkovi politický povaleč.

Důvod druhý: chceme nechat vyniknout i jiné tváře. No popravdě, být v pozici šéfa kampaně strany, které vládne postrach typu Paroubka, uvažoval bych o stejné strategii. Sedmi lidem z deseti při pohledu na Jiřího Paroubka stoupne tlak, zrudnou tváře, vyskočí pupínky a hladina adrenalinu se vyšplhá tak vysoko, že by je pomalu dohnala k volbám hodit do urny nějaký protiparoubkovský hlas. Dokonce i někteří inteligentnější voliči ČSSD si v takové chvíli říkají, jestli raděj nehodit volební lístek umírněnějším zastáncům levicových myšlenek, tedy Zemanovcům. Zatímco když ve studiu sedí Urban, Pecina či jiné „diskutérské béčko“, na pořad se s mírným či výraznějším kroucením hlavou vydrží dívat i odpůrci ČSSD a možná si ještě řeknou, že přestože názory socanů jsou fakt divné, není nutné proti nim nijak prudce bojovat, a že ony ty volby už nějak dopadnou i bez naší účasti.

Právě z těchto důvodů přicházíme před volbami o bezkonkurenční rétorické výkony božského Jiřího. Jó, Ústečáci, ti se maj.

Autor: Lukáš Zapletal | čtvrtek 6.5.2010 12:17 | karma článku: 36,49 | přečteno: 1697x