Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žižkovská "Eiffelovka" slaví 30 let

Raketa, Vztyčený prostředník, Jakešův prst...i tak byl a je přezdívaný Žižkovský vysílač, stavba, která v těchto dnech slaví 30 leté výročí od zaklepání na základní kámen.

Asi jedna z nejkontroverznějších staveb minulého režimu hned vedle severojižní magistrály, nebo Nové scény Národního divadla vzbuzovala emoce nejen obyvatel Prahy.

Já se narodil až rok po otevření Žižkovské věže, která měla umožnit lepší přenos televizního a radiového signálu po hlavním městě a dnes tak pomáhá například záchraným složkám. Samosebou, že tehdá to byla snaha režimu se předvést v tom lepším světle, zvláště v zahraničí, protože takový zásah do panoramatu města mu jistě politické body u Pražanů nepřinesl. Projekt byl zadán Ministerstvem spojů, které hledalo řešení vysloužilosti a nedostatečné kapacity pokrytí radiovým signálem Prahy, které do roku 1992 obsluhovala převážně Petřínská rozhledna.

Naštěstí neprošel návrh postavit 160 metrový vysílač jen nedaleko rozhledny na Petříně, proti čemuž se důrazně postavili pamatkáři. V roce 1984 tak bylo rozhodnuto, že nový vysílač bude postaven v tehdy značně zpustlých Mahlerových sadech na pomezí Žižkova a Vinohrad. Jako hlavní architekt projektu byl vybrán Václav Aulický, který přišel s několika návrhy podoby vysílače. Byla také zkorigována výška budoucího "majáku", jehož pokrytí signálem mělo být úplné při nejméně 200 metrech výšky nad terénem. Zvítězil futuristický návrh tří tubusů se zavěšenými kabinkami po stranách. V říjnu 1985 byl postaven základní kámen a stavba podle Aulického návrhu mohla začít. Už od začátku ji provázely kontroverze a to hned při jejím umístění, kdy stavební jáma zela na místě bývalého židovského hřbitova.
Tento fakt si vysloužil pozornost České židovské obce, která své zemřelé stěhovala na Nový židovský hřbitov na Olšanech. Obyvatelé se také obávali emisní zátěže elektromagnetickým signálem, ale dle odborné komise, která to posuzovala se shodla, že stavba splní přísné emisní normy. 17. února 1992 byl vysílač zpřístupněn veřejnosti, ale pracovat začal už necelý rok předtím.

Stavba se svými 216 metry ční nad Vinohrady a Žižkovským vrchem a vyvolává negativní reakce dodnes. Mnohými časopisy o cestování byla dokonce prohlášena za nejošklivější stavbu světa. Dle mého zcela neoprávněně.

Můj názor na Žižkovský vysílač je dnes takový, že na svou dobu šlo o velice impozantní a designově originální stavbu, která by skutečnými odborníky na architekturu měla být naopak oceňována. Jde totiž o jakousi obdobu Eiffelovy věže, která v době své stavby také vzbuzovala odpor veřejnosti a dnes si bez ní město na Seině ani neumíme představit. A stejně jako Paříž, i Praha má svoji ikonickou věž - Žižkovský vysílač. Asi jedinou vadu na kráse, kterou budu na této stavbě kritizovat, jsou porevoluční zásahy a to především instalace Miminek, lezoucích plastik Davida Černého, vůči jehož "umění" se budu vymezovat vždy a všude. Navíc jeho Miminka považuji pouze za pomstychtivost obřího ega s velkým mindrákem, že narozdíl od jeho děl, si tato stavba zaslouží pozornost světa a předních architektů.

Ale prosím neobviňujte mne z toho, že bych měl nějak rád stavby vzniklé za dob hlubokého socialismu. To vůbec ne. Jen mám pocit, že určité stavby jsou kritizovány neprávem a že si takovou kritiku vážně nezaslouží, protože autoři těchto kritik nenávidí komunisty a celou dobu před rokem 89. Ale já si myslím, že tahle doba přinesla Praze i neobyčejné architektonické skvosty, jako například stanice metra na zelené trase A, Strahovský stadion, nebo právě Žižkovský vysílač, neboť tato věž, tato "Pražská Eiffelovka" je důkazem, že i v dobách normalizace se našel moderně myslící architekt, který dovedl oslovit zpátečnické soudruhy*.
Pro další informace doporučuji navštívit stránky towerpark.cz, nebo shlédnout dokument o Žižkovské věži v archivu iVysílání na webu České televize. Také na DVTV vyšel 15.srpna rozhovor s panem Václavem Aulickým (video.aktualne.cz/dvtv/).

*pozn. Sám Aulický poznamenal, že stavba vznikla: ,,...komunistům navzdory."

Edit: Článek byl napsaný už v koncem října, ale pak byl zapomenut a publikoval jsem jej až teď

Autor: Lukáš Tomášek | středa 2.12.2015 10:00 | karma článku: 8,48 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik