Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa nenese odpovědnost

 

Africké země si vynutily svobodu a skončila kolonizace Afriky. To bylo v 19.století. Dnes máme 21.století a ukazuje se, že tamější obyvatelé šli se svobodou sice mnohde nahoru, ale s životní úrovní šli většinou rapidně dolů. Školy, nemocnice a infrastruktura vybudované bělochy se rozpadají a jsou mnohde nefunkční, protože bohatství těchto zemí si nechali obyvatelé rozkrást svými lidmi.  Mnohde však ani svoboda nezvítězila - kolonizátory vyměnili Afričané za diktátory, kteří jejich země hospodářsky vyplenili.

Nesmírné bohatství surovin, které Afrika má, je drancováno zahraničními společnostmi, kterým to za odměnu umožňují tito diktátoři. Na druhou stranu si musíme přiznat, že si za vzniklou situaci mohou sami, protože si tyto diktátory zvolili, nebo dopustili jejich nástup k moci. Mnozí obyvatelé Afriky tak před chudobou a nemocemi utíkají zpět do náručí bývalých kolonizátorů, kterým tyto země dříve patřily. 

Jenže tito lidé si jen stěží dokážou představit, že Evropa má svých problémů dost a sázejí jednodušše na Evropský masochismus, který se opírá o humanitu a pocit sounáležitosti, a který má v Evropanech vyvolat pocit viny za kolonizaci, který by mohl být oprávněný, ale pokud nás tito lidé (a mnozí evropští politici) budou chtít vinit i za současnou situaci v Africe, tak musí tvrdě narazit. Za ony diktátory, které si Afričané buď sami zvolili, nebo dopustili jejich chopení se moci, Evropa žádnou odpovědnost nenese.

Obyvatelé afrických zemí velmi často a rádi zdůrazňují svoji soběstačnost (když mají to štěstí a soběstační jsou) a to, že si dnes mohou svobodně zvolit své vedoucí představitelé z jejich rasové skupiny. Co na tom, že od pádu apartheidu se jejich životní situace z ekonomického hlediska zhoršila. Lidskoprávně se sice dostali na úroveň bělochů, zachází se s nimi jako s rovnými (a je to tak samozřejmě dobře), ale bohužel se ukazuje, že je za léta apartheidu nikdo nenaučil ekonomického uvažování a nějakého odpovědného chování. Je to jistě dáno především tím, že si bílý muž myslel, že apartheid je na věky a že k této situaci, kdy by si Afričané o sobě rozhodovali sami, nikdy nedojde. A tak je nebylo třeba učit ekonomii a další sociální vědy, které jsou pro chod vyspělé společnosti tak
důležité. Jistě, že mnohé africké země mají dnes kvalifikované odborníky - soudce, lékaře, vědce. Ale smutným faktem je, že většina populace afrických zemí hluboce zaostává. Že bez pomoci vyspělých zemí a jejich humanitárních organizací, by se tam úroveň školství propadla někam na úroveň nástupu kolonizace. Tyto státy jsou vysávány svými diktátory a dalšími společnostmi tak, že tam ekonomicky strádá i zdravotnictví a další sociální služby. Znovu se objevují nemoci, které kolonizace vymýtila. Za kolonizace byla zbudována infrastruktura. Dnes mnohé země prostě nemají prostředky na budování silnic, železnice apod. A vybudování této infrastruktury stojí nemalé peníze, které ale Evropě a vyspělým zemím jednou dojdou.

Ovšem Afrika nejsou jen zbídačení obyvatelé, ale i nádherná příroda, která je druhou stranou mince. Když si představíme, kam by asi indistrializace Afriky vedla, kdyby tam vládli běloši ještě dnes, možná bychom přišli o skvosty jako národní parky Okawango, Masai Mara, Kilimandžáro apod. Zde je celkem dobře, že se odpovědnosti ve svých zemích chopili tamní obyvatelé, protože si více než my uvědomují, jaké nádhery přírody jejich kontinent skrývá. Umím si předastavit, že korporace kolonizátorů by tyto ráje dost poškodily - ať už infrastrukturou (čti zabetonováním všeho co připomíná přírodu), nebo přílišným turismem. Nejspíše by dnes Afrika měla mnoho megaměst, vybudovaných na zelených loukách, vypálených uprostřed pralesů. Je docela možné, že by se tak Afrika ekonomicky přiblížila Evropě, nebo aspoň Jižní Americe. Dalším problémem, který jde ruku v ruce se zaostalostí, je čím dál víc rostoucí natalita. Mám pocit, že čím je země chudší, tím se v ní rodí více dětí. Ale to je jen můj pocit, není to pravda. Balkánské země, stejně jako jihoamerické státy, jsou na evropské poměry chudé, ale přesto tam
nehrozí populační exploze. Na druhou stranu africké země (Sahel, rovníkové státy), Indie a její okolí jsou státy, které trpí populačním růstem tak velikým, že v těchto zemích v budoucnosti hrozí masivní expanze, nebo umírání těchto lidí. Ovšem vysělé země si musí uvědomit zásadní věc. Má-li být zachován jejich kolorit a situace v těchto zemích stabilní, musíme do budoucna odmítnout odpovědnost za ekonomické migranty z Afriky a dalších končin, s výjimkou lidí, pronásledovaných pro své vyznání, rasový původ atd. Asi jediným humánním řešením v této situaci, je obracet lodě směrem k jejich domovským končinám a migranty vracet zpátky domů, pokud neprokáží užitečnost pro Evropu (vysokoškolské vzdělání, nebo aspoń nějaké vzdělání atp.). Jelikož Evropa není nafukovací a státy Evropy prostě nemají fnanční prostředky, které by dokázaly uspokojit jak migranty, tak domácí obyvatele, když už dnes nejsou tyto země sto dát práci všem svým obyvatelům.

 

Autor: Lukáš Tomášek | úterý 21.4.2015 20:00 | karma článku: 28,75 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik