Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Překoná česká pravice staré trauma střetu Klaus vs. Zieleniec?

Rozbroje v ODS a poslední kroky Václava Klause opět otevřely debatu o budoucnosti české pravice. A vrací se staré téma její „integrace“. Mirek Topolánek vyhlásil, že se pokusí českou pravici sjednotit, a to díky otevření se ODS. Bohužel to začal říkat až když mu teče do bot...

ODS od počátku své existence řešila problém, jak se ze „svých“ zhruba 30% voličské podpory dostávat k vládní většině. Měla k dispozici tři scénáře: dlouhodobou koexistenci a spolupráci s menšími středopravicovými partnery; “rozkročení“ vedoucí k jejich postupné a přátelské integraci; nebo bez vlastní proměny ovládnout prostor zničením konkurence. Do roku 1996 se držela prvního scénáře. V roce 1997 Josef Zieleniec prohrál souboj o přechod na ten druhý. Následný konflikt v ODS vedl ke třetímu scénáři, což přineslo „opoziční smlouvu“ a dnešní stav.

Donedávna to vypadalo, že třetí scénář ODS vyjde díky neschopnosti nositelů pravo-středové alternativy a strategii ČSSD. Nejprve se znemožnila Unie svobody. Selhal i pokus Zelených naroubovat na „zelenou“ ideologii středopravicový politický projekt. Na druhé straně pak implicitní sázka Jiřího Paroubka na dohodu s KSČM a posun k agresivnímu stylu ztelesněnému Davidem Rathem a kampaní proti poplatkům u lékaře udělaly z ČSSD strašáka pro voliče, kteří nechtějí volit ODS, ale strach z tandemu Rath-Paroubek s komunisty v zádech je k tomu dožene.

ODS si však nemůže dlouhodobě udržovat voliče citovým vydíráním. Nemůže získávat přes 40% hlasů s programem, stylem a rétorikou pro 15%. Všechny velké evropské strany jsou vnitřně ideově pluralitní. O vliv uvnitř strany soutěží jasně strukturované názorové proudy, aniž by se vzájemně likvidovaly. Britská Konzervativní strana, německá CDU, španělská PP či francouzská UMP nejsou a nemohou být „názorovým monolitem“. Bohužel z ODS Václav Klaus takový monolit udělal a jeho nástupce to nezměnil.

Mirek Topolánek nedávno překvapil efektním, leč politicky nelogickým a zbytečným gestem vůči Václavu Havlovi. Českou pravici nedělí trauma ze střetu střet Klaus – Havel, nýbrž ze střetu Klaus – Zieleniec. Dokud ODS nepřipustí i jinou interpretaci událostí z roku 1997, než je teze o spiknutí a zradě, nebude integrace pravice možná. Jsi liberál, konzervativec či křesťanský demokrat? To jsou otázky, které strukturují evropskou pravicovou scénu. U nás se to již od počátku 90. let smrsklo na „jsi s Klausem nebo proti němu?“. Programem ODS se stalo opakování názorů Václava Klause, což bylo ad absurdum dotaženo v otázce evropské integrace. Topolánek neměl po nástupu do premiérského křesla odvahu jasně říci, že Klausova rétorika je zcela neslučitelná s vládní praxí členské země EU, a ODS otevřít ideové soutěži. Výsledkem je, že měl velký problém najít senátory za ODS, kteří by zvedli ruku pro Lisabonskou smlouvu.

Má-li se ODS stát volitelnou pro všechny voliče pravice a středu, nestačí přetahnout Kalouskovo křídlo z KDU-ČSL a chválit Václava Havla. Musí dojít na výrazné změny v ideové, programové, symbolické i organizační rovině. Znamenalo by to například odsunout na vedlejší kolej propagátory rozbíjení Evropské unie, přestat bojovat proti Lisabonské smlouvě, zůstat v klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. ODS by musela skutečně přesvědčit voliče o své ochotě a schopnosti se střetnout s korupcí a klientelismem, a to i u sebe. Musela by přinejmenším připustit debatu o své vlastní historii, přestat ve svých středopravicových oponentech vidět zrádce a nepřátele. A ve svém lůně vytvořit prostor pro názorovou pluralitu, férovou a nelikvidační soutěž mezi názorovými frakcemi.

Mirek Topolánek se alespoň o náznak některých těchto kroků v poslední době snaží. Avšak pozdě a nedůsledně. Kdyby býval v roce 2005 zabránil přijetí nesmyslného usnesení kongresu o zákazu posilování Evropské unie, měl by dnes menší problém s ratifikací Lisabonské smlouvy. Může tisíckrát říkat, jak je „proevropský“, ale v čele kandidátky pro eurovolby nechal politika, který je ztělesněním klausovské eurofobní ideologie. Bojem s klientelismem a korupcí se jeho vláda rozhodně nevyznamenala. A všichni, kdo se hlásí k „neodéesácké“ pravici, stále čekají na smířlivé gesto, které by vymazalo „sarajevské“ trauma.

Ukázalo se, že ODS se sama od sebe nezmění. Že ji nezmění příchod jednotlivců jako Saša Vondra; naopak ona změní je. Celá pravice i sama ODS doplácí na neexistenci výrazné konkurence na středopravicové scéně. Letošní dvoje volby mohou takovou konkurenci obnovit. A pak se ukáže, nakolik lze dnešní Topolánkova slova a gesta brát vážně. Bude ODS schopna a ochotna k novému konkurentovi přistupovat jako k potřebnému partnerovi a ne jako k nepříteli, kterého je třeba zničit?

Autor: Lukáš Macek | pátek 22.5.2009 9:11 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1607x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.