Razie na Úřadu vlády aneb co to znamená

Včerejší den mediální téma, týkající nenarozených paterčat a následně povodní zastínila nová kauza a to policejní razie na mnoha místech České republiky, včetně Úřadu vlády. V současné době se dozvídáme a ještě budeme dozvídat, co vedlo orgány činné v trestním řízení k tak razantnímu zásadu v nejvyšších patrech české veřejné správy, potažmo politiky, avšak opozice již halasně deklaruje, že je třeba, aby ministerský předseda podal demisi,  byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a vypsány nové volby.

Co se tedy vlastně stalo? O skutečnosti, že existuje úzká provázanost veřejné správy a některých podnikatelských či jiných kruhů, že veřejné zakázky na některých úřadech, ministerstvech a státních podnicích, jsou často zadávány mírně řečeno nestandardně, že často funguje „klientelistický systém“ a o dalších věcech, ze kterých jsou lidé zcela oprávněně znechuceni, se ví už dávno. Ono se upřímně nejedná o nic nového, co by se tu zčistajasna zjevilo po roce 1989. Stačí se podívat k našim západním sousedům nebo do naší minulosti před rok 1989, ale i 1939. Tímto samozřejmě neříkám, že se jedná o normální situaci, i když je pravda, že vzhledem k rozsahu těchto nešvarů jsme si na ně už bohužel téměř zvykli.

Korupce není primárně o té či oné politické straně, je především o konkrétních lidech, kteří se na ní podílejí a na systému, zda toto chování více či méně umožňuje. V této souvislosti můžeme nahlédnout i do jiných politických strany, například do nejsilnější opoziční strany, když pomineme kauzu „Rath“, vzpomeňme na Grossovi „křišťálově čisté“ miliony. Podívejme se rovněž na „oranžové“ kraje a jistě vše nebude až tak křišťálově čisté, jak bývá deklarováno.

Korupční (klientelistické) prostředí je průvodním znakem přerozdělování veřejných prostředků či při rozhodování o právech či povinnostech jednotlivých občanů. Cestou k eliminaci těchto jevů tedy nejsou primárně různé „akce čisté ruce“, které jsou mimochodem spíše mediální bublinou, aby občané měli pocit, že se proti korupci něco konkrétního dělá. Podle mého názoru je cestou zeštíhlení státu a veřejné správy jako celku v kombinaci s efektivních a nezávislou prací orgánů činných v trestním řízení.

Za současným konáním policie a státního zastupitelství lze spatřovat rozplétání trestné činnosti, která se měla páchat v nejvyšších patrech české politické scény. Pevně věřím, že Policie ví, co činí a veškerá obvinění jsou řádně podložena. V opačném případě by se jednalo o obrovskou blamáž, kterou bych považoval za horší variantu, než pokud se obvinění osob napojených na premiéra potvrdí.

Podle mého názoru současná situace zcela jednoznačně vypovídá o jedné věci, byť jsem měl a stále mám k této vládě mnoho zásadních výhrad, jedno se jí nedá upřít. Fakt, že police zadržela osoby z těsné blízkosti premiéra, znamená, že vláda neovlivňuje konkrétní činnost orgánů činných v trestním řízení a vyšetřování jednotlivých kauz, byť zasahují do vedení této vlády. Zatýkání jistě není dobrou vizitkou konkrétních politiků či úředníků, ale ukazuje, že by se konečně mohlo alespoň pomalu naplňovat ono známé „padni komu padni“. Boj s korupcí není o heslech, ale o umožnění nezávislé práce policii. Zatím se zdá, že toto vláda splnila, což velmi oceňuji. Je dobře, že policie zasahuje, pokud to je třeba, bez ohledu na politické zájmy vládnoucích stran.

Variant, jak vše nakonec dopadne je jistě více. Nejsem si zcela jist, zda je udržitelná pozice předsedy vlády, ale předčasné volby nejsou jediným a jsem přesvědčen, že ani rozumným řešením. Dle mého soukromého názoru nikoli, ale ODS má jistě přijatelné osobnosti, které by mohly případně nastoupit na premiérské křeslo. Tato země nepotřebuje předčasné volby, tato země potřebuje vládu, která bude vládnout a řešit problémy, a to nejen ty povodňové.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Korych | pátek 14.6.2013 18:35 | karma článku: 12,74 | přečteno: 648x