Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občanská válka v Rusku II.

Fáze druhá (březen 1918 - srpen 1918) - boj o potraviny, vznik DRRA, rozkol v "rudých" řadách, zapojení čs. sboru, aktivizace kozáků, spojenecká intervence a vytváření celistvých frontových linií 

Díl první ...

Po uzavření Brest-Litevského míru přichází Rusko o ukrajinskou produkci potravin a vlivem situace je ztížená doprava potravin z Kubáně a Donské oblasti, což se zásadně projeví hlavně v městských aglomeracích. Situace je tak tristní, že dělníci z velkých měst vytvářejí "rabovací skupiny", které vyrážejí zabavovat potraviny do venkovských oblastí a dále je Lidovým komisariátem pro potraviny zaveden povinný výkup za státem dané ceny, zákaz volného prodeje a postihování velkých a středních zemědělců skrývajících "nadměrné" přebytky. "Rudé" Rusko se potácí v potravinové krizi a hlavně mezi venkovským obyvatelstvem vzrůstá podpora Eserů, kteří byli proti odstoupení území Ústředním mocnostem a vystupují proti potravinové politice RLK.

Na přelomu února a března 1918 začíná transformace Rudých gard a masívní náborová kampaň do nově vzniklé DRRA (tab. stav 47 střeleckých divizí, 4 jezdecké divize a pomocné jednotky), která se však potýká s řadou problémů. Zrušení volnosti Rudých gard (volitelnost a odvolatelnost velitelů, vojenská demokracie) a zavedení klasických vojenských standardů vedlo k masivním dezercím bývalých příslušníků a  dalším problémem je nedostatek vojenského materiálu. Z 5,5 tis. závodů (plnících vojenské zakázky) jich 3,5 tis. zůstalo na odstoupených územích a s nimi i téměř 3 miliony pušek, přes 12 tis. děl a stovky tun munice, zanechaných v únoru ustupující armádou. V květnu byla situace taková, že za plně bojeschopné jednotky se dala považovat pouze desetipluká 1. lotyšská divize (vel. I.I. Vacetis, tkzv. Bodáky revoluce) a za částečně bojeschopné sedmipluké divize Gatčinská, Novorževská, Voroněžská a Lužská. Zásadní nedostatek velitelských kádrů a instruktorů Trockij pružně vyřešil (nehledě na ideologii a politické hledisko - byli to příslušníci vykořisťovatelských tříd) náborem a využitím důstojníků a poddůstojníků bývalé RIA, čímž si ale smrtelně znepřátelil řadu bolševiků na klíčových místech. Dalším problémem byli zásobování, logistická podpora a gramotnost vojáků. V květnu dosahuje počet příslušníků DRRA přes 300 tis. mužů ( z toho necelých 200 tis. ozbrojených).

Čepicový odznak DRRA (1918-1921)

Další problém pro "rudé" velení nastává po zatčení příslušníků Čs. národní rady v Moskvě (11.5.), čeljabinském (17.5.) a omském (19.5.) incidentu a Trockého rozkazu č.37 (25.5.), kdy čs. sbor na Rusi, který se na základě Penzenské dohody, po úspěšných bitvách s německými jednotkami u Doče a  u Bachmače, stahuje do Archangelska, Murmansku a Vladivostoku, v oblastech svých ešalonů obsadí vojenské sklady, ozbrojí se a zlikviduje "rudou" moc. Po několikaměsíčních tvrdých bojích s bolševickou přesilou se v červnů 1918 všech 5 oddělených skupin (Penzenská, Čeljabinská, Omská, Krasnojarská a Nižněudinská) spojuje, obsazuje střední Ural a Povolží a Transsibiřskou magistrálu od Penzy po Krasnojarsk, odřezává RLK od ovládání těchto oblastí a spojení se Sibiří a s východem země.

Obrněný vlak Orlík, čs. legie na Rusi, 1918

Aktivity čechoslováků dávají impulz "bílému" hnutí, která se začíná pomalu probouzet. V červnu 1918 vzniká v oblasti povolží a Kamského regionu Národní armáda Komuč, která je zastřešena tkzv. Výborem všeruského národního shromáždění (8.6. - jeden z nástupců Prozatímní vlády), který se 23.9. transformuje ve Všeruskou prozatímní vládu. Národní armáda (plk. V.O. Kappeľ) za podpory čechoslováků zahajuje úspěšný postup severním směrem, vytlačuje početně silnější 2. armádu DRRA s oblasti, obsazuje 22.7. Simbirsk a  7.8. Kazaň a Jekatěrinburg, kde ukořisťuje značné množství zbraní a munice, 650 mil. zlatých rublů a další aktiva  a zablokovává přístupy do zemědělských oblastí Povolží. Reakcí  bolševiků při postupu čechoslováků a "bílých" (ze strachu před osvobozením) je zavraždění ruské imperátorské rodiny (internované v Jekatěrinburgu).

Nejvyšší rada Dohodových mocností na základě úspěchů čs. jednotek schvaluje 2.7. vyslání intervenčních sborů do Ruska. Již 6.7. se pod velením gen. C. Manyarda vyloďuje 2,5 tis. mužů v Murmansku nad kterým je vyhlášen prozatímní protektorát. Stejná situace je ve Vladivostoku, kde se vyloďuje 14,5 tis. japonských a amerických vojáků (gen. Graves) a v Archangelsku (31 tis. mužů). Orenburští kozáci po několikaměsíčním váhání (čekání na návrat jednotek z fronty) povstávají a přebírají moc v oblasti.

Příslušníci Dobrovolnické armády

V jižní oblasti se situace nevyvíjí lépe. Na konci července Dobrovolnická armáda (Děnikin) obsazuje Tichoreck a Krasovova znovuprobuzená kozácká Donská armáda (45 tis. bodáků a šavlí) vytlačuje "rudé" jednotky na sever a obléhá Carycin. Pod vedením F.L. Bicherakova povstávají terští kozáci, obsazují Groznyj a Kyzliar. Povstávají železniční dělníci v Aškabadu a s pomocí místních turkmenských kmenů likvidují bolševickou moc v v Krasnovodsku, Mervu a Aškabadu. Ve vlastních "rudých" řadách propuká povstání levých Eserů, které je však rozdrceno.  

Situace z června a července působí v Moskvě a Petrohradu  jako výbuch a reakcí je mobilizace 550 tis. mužů a 20 tis. "specialistů" z bývalé RIA (např. Žukov, Vasilevskij) do DRRA. Začínají čistky ve vlastních řadách a tvrdá bolševizace, Eseři, anarchisté a leví komunisté jsou odstavování z důležitých postů a likvidováni.

 

Rudí ovládají již pouze čtvrtinu země a vypadá to, že jim zvoní umíráček a melou z posledního.

 

Pokračování příště ...

 

 

 

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 11.11.2017 23:08 | karma článku: 22,90 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik