Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Neúcta k uchazečům nebo nedostatek času?

Už se vám někdy stalo, že jste poslali svůj životopis a nikdo se vám nikdy neozval? Jednou, dvakrát, pětkrát? Můžou za to jednotliví zaměstnanci nebo jejich zaměstnavatel? Zamyšlení nad tím, proč si to nemáte brát osobně.

Zdroj: www.pixabay.com.

Znáte to, pošlete životopis na pozici, na které by se vám líbilo pracovat. Víte, že se vám neozvou okamžitě, ale stejně jste každý den netrpěliví, jaká asi přijde odpověď. Pozvou mě, nepozvou mě? Doufáte, věříte, čekáte. Jeden den, třetí den, týden, dva týdny. Odpoví vůbec?

Často se mě známí ptají, jak dlouho mají čekat, kolik dní je ještě „normálních“.

Tady je těžká odpověď, protože každý zaměstnavatel to má nastaveno jinak. Buď musí dodržet zákonnou lhůtu. Inzerát musí být vyvěšený určitý počet dní, čeká tedy do posledního dne, aby měl k dispozici všechny životopisy. Pak teprve začíná odpovídat. Někde naopak spěchají, nemusí žádnou dobu dodržovat, záleží jen na nich a je tedy možné, že se ozvou do pár dní. Z některých pracovních nabídek to můžete vyčíst, většinou ale netušíte, jak dlouho máte vyčkávat.

Ale co když už čekáte měsíc a odpověď nepřišla žádná. Asi tušíte (nebo spíš víte), že vás již zřejmě nepozvou, a tak posíláte další životopis. A možná už i na pozici, na které by se vám líbilo pracovat trošku méně. Zase čekáte a zase nic. A tak pošlete další životopisy a na stále „horší“ pozice. Protože si říkáte, že na víc asi nemáte, když jste těm předchozím nestáli ani za to, aby vám odpověděli, proč jste nevyhovovali.

V tuto chvíli už možná začínáte být trošku frustrovaní. Nechápete, co je špatně. Proč se odnikud neozvali. Je to životopisem nebo je to vámi, byla to jen uměle vypsaná pozice nebo to byl podvod? Neposlali jste CV na špatnou adresu, došlo jim vůbec? To jste vážně takové nemehlo? Na tyto otázky už pravděpodobně nikdy nedostanete odpovědi. Ale věřte mi, vaše chyba to nebyla. Právě naopak.

Za mě je to obyčejné hulvátství. Jen bych rozlišila, zda přímo určitého zaměstnance, náboráře, personalisty, zkrátka člověka, který má výběrko na starosti. Nebo je to chyba zaměstnavatele. A to ve smyslu, že své zaměstnance tak přetěžuje, že jednoduše nemají čas, i kdyby všem odpovídat chtěli.

Z mých vlastních zkušeností z několika různých (ale přibližně stejně velkých) firem sem hodím pár čísel. Na cca sedm tisíc zaměstnanců pracuje pět personalistů a jeden náborář. A jak to všichni známe, v plném počtu bývají lidé na svých místech málokdy. Takže běžně někdo někoho zastupuje, často i v činnosti, kterou jindy nevykonává a trvá mu to logicky všechno mnohem déle. Samozřejmě že pak nemá tolik prostoru na svou vlastní práci, a i přes snahu a plno přesčasů, všechno prostě nestíhá.

Anebo, když se vrátím o pár řádků výše, čas na odpovědi by měl, ale tzv. na to kašle, protože mu za to uchazeč nestojí. Nechce se tím zdržovat a tito lidé jsou mu jedno. A toto je za mě vrchol neslušného chování a nerespektování druhých.

Pozn. – dejte si pozor, někdy je přímo v inzerátu uvedeno, že odpoví pouze těm, které pozvou na pohovor. Za mě to není úplně v pořádku, ale aspoň víte, že s tím musíte počítat.

Bohužel závěrem musím konstatovat, že tato situace je čím dál tím častější a ať už je to z toho nebo onoho důvodu, nevrhá to obecně na HR vůbec dobré světlo. Lidé jsou znechucení, demotivovaní, zklamaní. Nejdříve ovšem sami ze sebe. Proto myslete na to, že to není vaše chyba. Neberte si to osobně a nevzdávejte se. Je to pouze vizitka člověka, který sedí na druhé straně.

Autor: Lucie Papadopulosová | čtvrtek 6.6.2024 10:28 | karma článku: 28,71 | přečteno: 2982x
  • Další články autora

Lucie Papadopulosová

Zažili jste šikanu?

Zažili jste už v zaměstnání na vlastní kůži bossing? Šikanoval vás někdy nadřízený? Jak to vypadá, když po vás „jede“ váš šéf a co s tím můžete udělat. Toto je příběh z mé vlastní zkušenosti (v článku používám obecně mužský rod).

17.7.2024 v 12:07 | Karma: 10,89 | Přečteno: 287x | Diskuse | Ostatní

Lucie Papadopulosová

Jsou dospělí horší než děti?

Jak těžké je učit a něco naučit dospělé? Je těžší upoutat jejich pozornost nebo je nejtěžší vůbec zvládnout jejich morálku? Jak to vypadá na takovém školení nebo kurzu pro dospělé? A setkali jste se už někdy s pojmem andragogika?

8.7.2024 v 13:15 | Karma: 6,07 | Přečteno: 238x | Diskuse | Ostatní

Lucie Papadopulosová

Bojíte se pracovního pohovoru?

Čeká vás brzy pracovní pohovor? Jste z něj nervózní od chvíle, kdy jste dostali pozvánku? Jak se uklidnit a co nejlépe se na pohovor připravit? Nečekejte žádné zázračné rady. Zachovejte klid a zkuste to celé obrátit.

13.6.2024 v 10:55 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1259x | Diskuse | Ostatní

Lucie Papadopulosová

Umíte napsat životopis?

Curriculum vitae, CV nebo životopis. Víte, jak jej napsat správně? Co by měl všechno obsahovat a co určitě ne? A jak by měl v dnešní době vypadat? Co vám pomůže a co vám naopak zaručí, že váš životopis skončí hned v koši?

31.5.2024 v 10:44 | Karma: 10,17 | Přečteno: 265x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 0x
Jsem autorka projektu HRavá personalistika. V oborech personalistiky a andragogiky se pohybuji již 15+ let. Prošla jsem mnoho oblastmi, přes psychologii práce, firemní vzdělávání, nábor zaměstnanců, personalistiku a mzdové účetnictví, to vše v praxi. Vystudovala jsem andragogiku a vzdělávání sebe i ostatních mě baví ze všeho nejvíce.