Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruské zdravotnictví, aneb cestování časem se stává realitou

Když žijete v Rusku dýl než týden a máte děti, je velmi pravděpodobné, že prozkoumáte ruský zdravotní systém detailně zevnitř.

Čtyři základní slova seřazená podle důležitosti, kterou v systému zastávají jsou: bachyly, bumažka, medsestra a vrač - návleky, formulář, zdravotní sestra a doktor(ka).

Mám tři děti, dvě dcerky a jednoho synáčka. To, že jsou rozdílní, jsem si už všimla. Dcerky například nerady padají ze stromů a různých zídek, nerady si rozbíjejí hlavy a rozdírají kolena do krve. Na svá těla dávají pozor, a u doktora, když mají podstoupit očkování, ani nehlesnou, vyhrnou rukáv a s drobným syknutím obdrží injekci.

Avšak můj synáček, který je za normálních okolností pravý hrdina, spiderman, ninja, superman a  jánevímcoještě…,přes den vyleze úplně na všechno a taky z toho spadne, odpoledne je olepený náplastmi s autíčky od hlavy k patě (a zálibně se prohlíží v zrcadle) a večer usíná s mečem v objetí, tak při očkování se projevuje jako čistokrevný zbabělec. Tři zřízenci z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem by na něj nestačili, kope, kouše, řve…a kdyby uměl číst a psát, jistě by napsal stížnost ombudsmanovi.

Seznámení s ruským zdravotnictvím bylo vskutku úžasné-v ruském smyslu slova. Normálně nepatřím mezi lidi, kteří rádi chodí po doktorech, notabene jen z nějakých „bumážkových důvodů“. Avšak pokud chcete dát děti v Rusku do státní školky (protože ve vašem městě žádná soukromá není), musíte vyplnit bumážky, čím víc, tím líp.

„No tak přece známe českou byrokracii, taky jsme si s ní už něco užili, ne? Tady v Rusku to bude podobné a nebude to takový problém, což?“ Začala jsem optimisticky rozpravu s mužem na téma přihlášky dětí do školky.

„Na! To vyplň!“ Hodil na mě dvě tuny papíru, pod kterými jsem na chvíli přišla o dech.

„Neumím pořádně rusky a něco mi říká, že to budeš muset vyplnit ty!“ Hodila jsem ty dvě tuny zpět na manžela.

Chvíli jsme si házeli.

Pak přišly děti a začaly se radovat, že si mají na čem kreslit.

„Tyhle doktory musíš s dětmi obejít, ukázal mi manžel kilomerový seznam.

„ORL, kožní, oční, ortoped, gynekolog, psychiatr…“ četla jsem se stále hysteričtěji zabarveným hlasem…

„Rovnou si k tomu psychiatrovi zajdi taky.“ Smál se chvíli manžel, než jsem ho stopla hnusným pohledem, který jasně říkal: „ještě jedno slovo a balím děti a kufry, a psa ti tu nechám…“

Naštěstí Rusové nemají rádi skandály na veřejnosti, a když viděli, že „TA cizinka s TĚMI třemi dětmi mluví stále rychleji, hlasitěji a přerýravěji“, tak poslali jednu hodnou medsestru, která razítka oblítala za nás…

Systém rychlého, hlasitého a přerývavého mluvení lámanou ruštinou, v kombinaci s lehkým omdléváním, v ruském zdravotnictví funguje celkem dobře.

Pak jsme ale ruské doktrory fakt potřebovali a jednou dokonce i sanitku.

 „Hele, dívej.“ Šťouchla jsem do manžela, když jsme se kodrcali městem v sanitce asi o dvacet let zpět do minulosti.

„Co?“

„Ten řidič se dívá za jízdy na film.“

„No a co, zná to tady.“

Manžela už máloco překvapí.

Pak jsme dojeli na příjem do nemocnice.

Pak jsme čekali.

Ještě jsme čekali.

Dlouho jsme čekali.

Pak jsme dostali mastičku a instrukce jak ji aplikovat, na bumažce z roku 1981.

Pak jsme jeli taxíkem domů.

Taxíkem jsme taky jednoho pátečního odpoledne jezdili po městě a hledali pediatra, který by se dcerce podíval do ucha. Vlastně jsme hledali pediatra, který by se podíval, vlastně jsme hledali pediatra, vlastně jsme hledali… Nakonec jsme našli soukromého doktora, který naší dcerce nenabídl čaj s citrónem a hospitalizaci, ale normální léčbu.

Pak se jednoho dne syn rozhodl, že změří pružnost a pevnost různých povrchů a jako měrnou jednotku si zvolil svou hlavu. Potřeboval tři štychy a tak se jelo na pohotovost.

„Adivajtě bachyly! Promluvila na mě koutkem úst medsestra, která hbitě ťukala prstíčkem do počítače. „Imja, atčestvo, familija.“  Zeptala se mě pak již smířlivějším tónem, leč stále velmi lhostejně.

Po pár týdnech, kdy se vytahovaly synovi stehy, na mě  skoupě promluvil i doktor: „imja, atčestvo, familija“ chtěl vědět, kdovíproč znova.

Sestra, spokojená, že jsem si bez vyzvání a bez řečí navlíkla návleky, na nás koukla z vedlejší místnosti, jestli pan vrač nepotřebuje její pomoc a když usoudila, že to zvládne sám, vrátila se k usilovnému ťukání do klávesnice.

Doktor vytáhl z kapsy od pláště švýcarský nožík Victorinox, otevřel skříňku s různými lahvičkami a vydezinfikoval na tom nožíku nůžtičky. Pak těmi nůžtičkami přestřihl mému synovi stehy na čele. Hbitě dokázal obstarat několik věcí najednou, zatímco jeho medsestra stále ťukala. Takový multitasking jsem u muže ještě nikdy neviděla! Skutečně si tento vrač získal mou úctu.  A po dvou letech musím říct, že jizva žádná. Čistá, skvělá práce! Kombinace šikovných ruských rukou a švýcarského nástroje zřejmě funguje dobře.

Když vás v Rusku rozbolí zuby, nezoufejte. Například zrovna v našem městě bylo odhadem pět stomatologických ordinací na pět kilometrů čtverečních, zhruba pět občanů na jednoho zubaře, čekací lhůta pět hodin, maximálně pět dní. Ráj pro slabozubé. Připravte si děngy a pohodlně ulehněte do křesýlka. V případě zubaře bych však raději nešetřila, a cestu do minulosti v podobě návštěvy státního zařízení bych si skutečně odpustila. Manžel mi vyprávěl, jak jako dítě zažil šlapací zubní vrtačky...

A Pokud vám v Rusku dojdou životně důležité léky na cukrovku, vysoký tlak, nízký tlak, dnu, epilepisi, chřipku, rýmu, koronavirus, antibiotika, antikoncepce... tak žádný problém, vše koupíte bez předpisu, stačí se podívat na internet, co zrovna potřebujete a zajít do nejbližší lékárny, kterých je na pět kilometrů čtverečních zhruba padesát. Zřejmě to nebude vůbec špatný byznys.

Suma sumárum...

V případě nutné potřeby doporučuji vždy upřednostnit lékařské zařízení v Moskvě, kde je zdravotnictví na špičkové úrovni, ale, stejně jako všude jinde na světě, si připravte děngy. Pokud byste však toužili poznat i to ostatní Rusko (které je krásné, zajímavé, svérázné a intenzivní), a něco se (chraňbůh) přihodilo, tak si nachystejte bachyly, bumažky, kartičku pojišťovny, děngy a švýcarský nožík.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Jančíková | pondělí 1.2.2021 17:47 | karma článku: 37,42 | přečteno: 2200x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13986x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

Ruský transgenderový politik se vrátil k původnímu pohlaví. Omluvil se národu

16. května 2024  18:13

Ruský transgenderový politik Roman Aljošin se po několika letech se ženskou identitou rozhodl...

Policisté pátrali v lese po dívce se sebevražednými sklony, našli ji v pořádku

16. května 2024  17:59,  aktualizováno  18:05

V pražském Kunratickém lese policisté ve čtvrtek odpoledne pátrali po třináctileté dívce, která se...

Prodej rodinného domu 4+1
Prodej rodinného domu 4+1

Hošťálkovy - Staré Purkartice, okres Bruntál
3 950 000 Kč

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik