Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lingvistické okénko, aneb když píšete, tak hlavně u toho nečůrejte

Když jednoho dne přišel manžel s tím, že jedeme na několik let do Ruska, že tam dostal práci, tak jsem si řekla: „Ale já přece neumím rusky!“

A malinko jsem znejistěla, ale jelikož jsem byla mladá, nezkušená a trapně sebevědomá, tak jsem si myslela, že si vystačím s angličtinou,

S touto představou jsem v Rusku vydržela dvě hodiny, asi tak zhruba do chvíle, než jsme se vymotali z mezinárodního letiště Šeremetěvo.

Pak byla Moskva a pak to další Rusko.

To, že se musím naučit rusky, jsem pochopila docela rychle. „Jsem jazykářka, ne úplně blbá, to se naučím.“ M A T K O, šlo ještě snadno, to ostatní začal být dost velký problém, zvláště, když začaly klomplikace měkkými a tvrdými znaky. Záhy jsem pochopila, že sice nejsem ještě stará škatula, ale s tím učením to už nebude velká sláva.

 Pokud si naši předci-obrozenci v 19. století mysleli, že je ruština naší češtině bratrským jazykem, pak asi netušili, že než stihnou z Ruska přivézt do Čech (bo v té době ještě nelítaly stíhačky) všechna ta slova, která posbírali spolu s bylinami, tak výrazně změní význam a budou znamenat něco úplně jiného!

Takže kvůli těmto jazykovým významovým posunům jsem dost často na ulici vzbuzovala pozornost, když jsem najednou zařvala na děti: „Hanba vám!“ ve snaze je upozornit na jedoucí auto: Pozor totiž v ruštině znamená hanba.

Dlouho jsem přemýšlela, co se mi snaží naznačit cedulka na chodbě v paneláku, kde píšou, že máme uklízet po svých pitomcích. Více jsem po slově pitomec začala pátrat ve chvíli, kdy ze školky přišlo oznámení, že máme poslat fotky dětí s pitomcem. No vida, pitomec je domácí mazlíček. V případě našeho psa je tento významový posun naprosto přesný!

Když jsem byla na józe a měli jsme „udělat něco se svým životem“, hluboce jsem se nad sebou zamyslela, než jsem si všimla, že ostatním se nadouvá a splaskává břicho.

Když dobrý ruský chlop mluví o děvkách, ještě to neznamená nic sprostého, jen prostě vypráví, co zažil s děvčaty na vesnici.

Když jsme u toho chlopa, tak vězte, že chlópok je bavlna a chlopók je tlesknutí dlaněmi.

A když si Čech chce koupit v supermarketu čerstvý chleba, který by třeba i voněl, tak nechci vidět, co za starou tvrdou, plesnivou hrudku by dostal: (čerstvyj=tvrdý, vonjeť=zapáchat).

A pokud v Rusku někomu něco pochválíte a nadšeně zvoláte, že je to úžasné, třeba, pánové, nové slibné známosti: „Ty máš nový účes, ten je úžasný!“ , tak se nedivte, že s vámi dotyčná přeruší kontakty. Užasny znamená totiž strašný!

A takto se nakonec z této česko-ruské jazykové podobnosti stávají mazané léčky.

Má nejstarší dcera se naučila rusky snadno a rychle a tak jsem s ní, v rámci mé těžkopádné výuky,  občas hovořila rusky. Jednoho dne se vrátila ze školy, práskla aktovkou někam přes chodbičku k záchodu (čímž zřejmě chtěla vyjádřit svůj vřelý vztah k ruské škole) a sebe pevně zafixovala na gauči.

„Mami, já mám hlad!“

„A domašněje zadanie u tjebje jesť?“

„Da, da, jesť… Jesť chaču!“

„Nu, i tjebje možna napísať jevo na dívaně?“

V dcerce to začalo bublat.

„Da, mámočka, vazmóžna, no ja etovo nedělaju boljeje šesťi ljet!“ A rozesmála se na celé kolo.

Hned jsem si uvědomila, že jsem zase popletla přízvuk ve slově psát -pisať, který má být na druhé slabice, jinak totiž nepíšete, ale čůrate. Takže mi moje dcerka sice správně, ale drze odpověděla, že je samozřejmě schopna na gauči čůrat, ale zhruba od dvou let už to nedělá.

Jindy jsem se hrdinně odhodlala procvičit si ruštinu s prodavačem sušených plodů a ořechů, což byl takový malý, sympatický mužík z Tádžikistánu, který se vždycky usmíval a chtěl si pohovořit. Začala jsem sebevědomě:

 „U nas balšaja sjómga, panimajetě?“ Něpanimal a  ze slušnosti se upřeně zadíval na vlašské ořechy.

Ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že místo toho, abych se pochlubila, že jsme velká rodina, jsem hrdě prohlásila, že máme doma velkého lososa, jsem se také raději zadívala někam za piniové oříšky, rychle zaplatila a odkráčela za lososem. Sjemja a sjómga, nezní to stejně?

Když se chcete za něco pomstít svému muži, tak ho pošlete v Rusku do obchodu pro smetanu, protože nutně potřebujete dvě zakysané a dvě sladké. Můj choť se třikrát vrátil z obchodu jen se zakysanými smetanami (a snažil se mě přesvědčit, že to na ten dort určitě stačí) než se, tento hrdý muž a amatérský kuchař,  podíval do slovníku, jak se řekne sladká smetana.

„Vždyť přesně tak jsem to té prodavačce říkal, přece!“ zaťukal významně na slovník.

 „Asi se špatným přízvukem“, rýpla jsem si, „zřejmě to nebude dávajtě slivký, ale davajťé slívky a bystro.“

Každopádně teď už víme, že pokud vás prodavačka v Rusku nemůže poslat do háje rovnou, alespoň se škodolibě baví, když něco nemůžete najít a záměrně vás posílá k nesprávným regálům, nebo alespoň minimálně jen vágně mávne rukou nějakým směrem s všeobjímajícím popisem: sjudá…

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Jančíková | středa 27.1.2021 17:26 | karma článku: 41,33 | přečteno: 7441x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 589x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13986x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik