Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Experiment

"Jednou, až přijde problém, zkus jej pozorovat. Nic nepodnikej, nic nedělej. Jen pozoruj problém, jak si vede. Neangažuj se do řešení problému. Stále jej jen pozoruj. Nereaguj na jeho volání a zůstaň na pozici pozorovatele. 

Cítíš, jak ztrácí postupně svou sílu? Cítíš, jak problém přestává být problémem? Přišel a odešel a TY jsi neustále zde. Jsi prostředí - vnímání toho všeho. Jsi neposkvrněný a nejsi problémem. Tvá role je za všemi problémy, emocemi a myšlenkami. Jednou, až přijde problém, zkus jej pozorovat. Nic nepodnikej, nic nedělej. Jen pozoruj problém, jak si vede." 
Matrix-Neo

Nedávno jsem zcela náhodou narazila na tuto myšlenku a její vnitřní síla se mi tuze zalíbila. Řekla jsem si tedy, že až přijde ta správná chvíle, tuto myšlenku vyzkouším v praxi. Dny ubíhaly ve svém stereotypu. Již několik dnů nevylezlo slunko, byla zima a růžovkám se rozjížděla rýma. Hodiny ukazovaly teprve půl desáté dopoledne a já už měla vypráno, uvařeno, pekla jsem chleba a přemýšlela jako knihu bych si měla přečíst.
Vařila jsem si zrovna druhé kafe, když se z dětského pokoje začínal ozývat křik. Nejdřív hádka o puzzle. Voda na kafe vřela a já hledala čistou lžičku. Chvíli na to řev, že jedna druhé vzala panenku. To už mají to puzzle doskládané? Zalévám kafe, kapku mlíka do něj a sedám ke stolu. Rána. Řev. Rána. Vzpomněla jsem si na onu silnou myšlenku a rozhodla se, že ji zkusím realizovat v praxi. Řev, rána, jemné cinkání vysypávajících se dřevěných korálků po celém pokoji. 
Držím se, abych tam nevlítla. Jen ať si to růžovky vyřeší mezi sebou, je to jejich problém. Jenže kdo bude uklízet ten bordel po bitvě? Minule jej uklízely dva dny a stejně jsem jim nakonec musela dost pomáhat. Ono takové to noční dupnutí na duplo je hodně bolestná záležitost. Mimochodem, už víte proč se lego duplo jmenuje právě duplo? V hlavě si stále opakuju myšlenku, že když problém nechám být, vyřeší se sám. Růžovky přiběhly do kuchyně. Vika nemá ponožku, Kája tričko. Hluboký nádech nosem, výdech pusou. Dělám, že mě to nezajímá. Děvčata se přišla dohadovat za mnou. Potřebují soudce a toho já jim dneska nezahraju. Piju kafe a otvírám časopis. Dělám, že jsem děsně free matka a upozorňuji je, že je to jejich problém, který si musí vyřešit samy. 
Starší růžovka si mě podivně měří, mladší kňourá, že chce další puzzle (rozházet po místnosti!). Začínám tušit problém. Ten pohled se mi moc nelíbí. 
Obě růžovky nakonec opravdu odkráčí do svého pokoje, kde je chvíli klid. Hrdě se plácám po ramenou jaká jsem skvělá matka a problém se vyřešil sám. Když už je tam ticho ale nějak podezřele dlouho a já mám kafe vypité, nedá mi to, jdu zjistit stav situace. Tiše nahlédnu a v první vteřině se o mě pokouší srdeční slabost. Jestli měla Popelka problém se smíchaným hrachem a kukuřicí, u nás by to do plesu nestihla ani s třemi hejny holubů. 
Růžovky vytahaly a rozházely po místnosti snad úplně všechno co mohly. Puzzle, malé, velké, korále, plyšáky, nádobíčko z minikuchyňky, všechny knížky i pastelky. Fixy, kterým nejdřív sundaly víčka a i ta rozházely všude kolem. Jak dokázaly rozmontovat ten dřevený domek pro panenky? Obě komody plné spodního prádla teď zely prázdnotou. Kalhotky s Hello Kitty visely dokonce na klice u dveří. Celá skříň vyházená, peřiny z postelí roztahané po zemi. Proč jen jsem už dávno nevyhodila tu krabici plnou minihraček z kindervajíček? A doprdele, co tady dělá můj fén? Dýchám, myslím na Matrix, konec světa a chuť někam zmizet. Pozoruju problém a koukám, že si vede fakt dobře. 
Problém : matka, 1 : 0.
Když jsem se vydýchala z prvotního šoku a tajně snědla půl tabulky čokolády, klekla jsem na kolena a za pomoci zcela nahých růžovek (nechápu, proč mají potřebu se pořád svlékat!) se pustila do úklidu. Kolem poledne byl dětský pokoj skoro uklizený, problém odplul a já si slíbila, že na svoje dvě růžový děti už raději žádné další životní rady a poučky zkoušet nebudu. Příště bych to nemusela rozdýchat tak snadno.. :)  Můj malý osobní dodatek: Neova myšlenka se mi líbí a má něco do sebe. Pohled na realizaci této idee spojený se svými dětmi jsem samozřejmě trochu odlehčila. Už na začátku jsem tušila, že to nějak takhle dopadne. Jednou ale zkusím praktikovat v jiné rovině a určitě ne na dětech. Ty jsou totiž natolik nevyzpytatelné, že i to největší životní moudro se u nich může v danou chvíli seknout ;)

Autor: Lucie Horská | sobota 8.4.2017 9:30 | karma článku: 17,02 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Lucie Horská

Dokonalé místo k seznámení? Existuje.

Tohle je článek pro vás, moji milí single, kteří už fakt nechcete být single, ale narážíte jen na nevhodné partnery, podivné existence a individua k životu naprosto nepotřebná, ač sexuálně třeba i velice šikovná.

20.9.2017 v 8:54 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ona

Lucie Horská

Lupa a všiváček

"Maminko, máme tu vši a stále se vracejí. Dokud dětem neprohlédnete hlavy, nesmím je pustit do třídy." Přesně takhle zněla věta učitelky ve školce, když jsem tam tento týden, už značně spěchající, odkládala růžovky.

6.4.2017 v 16:19 | Karma: 18,98 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ona

Lucie Horská

Krátké jarní povzdechnutí

Radši mi dej ruku, ať nešlápnu do hovna, pravila má něžná, čerstvě pětiletá růžovka při víkendové procházce brněnskými parky a ulicemi.

6.3.2017 v 16:13 | Karma: 13,03 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ona

Lucie Horská

Zákon schválnosti funguje dokonale

Zákon schválnosti číslo sedmsetdvacetdevěttisíc třistapadesátšet a půl. Konečně jsem si koupila ten krásný koberec, na který si myslím už několik let.

4.3.2017 v 17:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ona

Lucie Horská

Čuchni jak mi smedí pedelka

Tak přesně tahle věta se ozvala z vedlejší místnosti, kde si hrály moje dvě sladké růžové princezny. Jelikož ale vím, že jejich andělský vzhled se naprosto neslučuje s jejich někdy až ďábelskýma dušičkama...

1.2.2017 v 15:31 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:06

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 972x
Žena, máma, knihomolka, sranda, práce, shon a školka. Kavárny a muzika. Matka co často někam utíká. A pořád se něco děje :)

Seznam rubrik