Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni mluví o krizi. Tak proč zakázky pořád neklesají?

Bohu díky platí, že i když analytici všech možných odstínů a specializací mluví o krizi (někteří ji velmi usilovně předpovídají již osm let), ekonomika si dělá, co potřebuje. A věštci jsou jí povětšinou celkem ukradení.

Kdybychom doslova věřili předpovědím, měli jsme si už dávno importovat krizi z Německa. Z českých novin to totiž vypadá, že náš největší soused a náš největší obchodní partner se zmítá v neřešitelných problémech. A nás už měly zavalit. K tomu jsme měli trpět sníženou obchodní výměnou s Ruskem, poklesem růstu v Číně, krizí eurozóny a tak dále, a tak dále.

Klíčovým ukazatelem budoucnosti je v českém prostředí nenápadná zpráva statistického úřadu o nových průmyslových zakázkách. Skoro nikdo s ní neargumentuje, skoro nikdo ji nevnímá. Pokud se už česká média vůbec zabývají informacemi o průmyslové produkci, zakázky téměř nikdy nezmíní. Což je škoda, protože data o tržbách jsou sice podstatná, ale týkají se minulosti. Informace o zakázkách ale naznačují budoucnost. Proto jsou důležitější.

A proto je třeba se podívat, jak paradoxní, do minulosti. Do roku 2008, tedy do začátku poslední velké krize. Právě zakázky průmyslových producentů byl první opravdu jednoznačný signál příchodu krize. Do června 2008 se vyvíjely vcelku normálně, růst byl sice rozpačitý, ale stále byl zjevný. V červnu přišel meziroční pokles. V červenci ho ještě vystřídal lehký růst, ale od srpna už každému, kdo se na čísla podíval, muselo být jasné, že se NĚCO děje. A že to NĚCO je skutečně VELKÉ. Přišly poklesy o deset procent, pak o dvacet a na konci roku o 25 procent meziročně. A v lednu 2009 dokonce ve srovnání s lednem 2008 o třicet procent. Kdybychom se pečlivěji podívali na propad v automobilovém průmyslu, což je v našich podmínkách citlivý indikátor problémů, tak ten začal již ve druhém čtvrtletí a na konci roku dosahoval dokonce čtyřiceti procent meziročního poklesu závazných objednávek.

Tak ano, takhle si představuji krizi.

Ani při největší možné snaze neukazuje pohled na letošek (zatím máme data včetně srpna) fatální problém. V principu se dá říci, že v tuto chvíli pořád ještě přinejhorším kopírujeme v zakázkách podnikové sféry loňský trend.  A to zase nebyl tak špatný rok. Přičemž v oblasti automotiv je letošek dokonce spíše lepší. Analytici obvykle hovoří o tom, že si krizi „dovezeme“ (jak už bylo výše řečeno). Ani k tomu nám statistiky nedávají nějaká čísla, která by to naznačovala. Poptávka z ciziny je zatím stejná či dokonce lepší než loni, což znovu platí i o automobilovém průmyslu.

Když bych to měl shrnout do jedné pěkně zabalené věty: výsledky nejsou omračující, určitě se nemůžeme tvářit, že ekonomika šlape jako hodinky, ale nejhorší, co nás může potkat, je zhruba stejný ekonomický růst, jako v roce 2018. K čemuž dodám, že odmítám být takový detailista, abych u tak silně agregovaného ukazatele, jako je HDP, rozlišoval zásadním způsobem mezi 2,9 procenta a 2,5 procenta. Tvrdím, že to je v podstatě to stejné.

Jistě je třeba se připravit na velmi reálnou možnost, že zpomalování německé ekonomiky bude opravdu pokračovat a že se skutečně přenese k nám. Konec konců pro letošek jsou poslední odhady růstu 0,5 procenta, pro příští rok optimisté mluví o 1,1 procenta. Shrňme to jako „kladná nula“, protože nic lepšího to skutečně není.

Já samozřejmě vím, že věrozvěstům krizí žádný skutečný argument nevyvrátí, že už nejsme na kraji propasti, ale že padáme do ní, jen jsme si toho ještě nevšimli. Někteří z nich oplývají zvrácenou touhou prožít co největší počet jejich dnů se svíravým pocitem strachu, jiní zaujali takové investorské pozice, že by jim krize pomohla k penězům. A všimněte si, že obvykle tito lidé neuvedou nějaký údaj, který by ukazoval na krizi. Řeknou jen svoje pocity zahalené zdatně do ekonomické hantýrky.

Nicméně ať se rozhlížím sebepečlivěji, v tuhle chvíli pořád vidím jen příznaky sice zpomalení růstu, ale určitě ne toho, že by se mělo všechno zhroutit a my se vydat cestou X let propadu ekonomiky.

P.S. Kdo si chce nastudovat vývoj zakázek, najde ho zde: https://www.czso.cz/csu/czso/pru_cr

Autor: Luboš Smrčka | pátek 25.10.2019 7:48 | karma článku: 12,92 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

5.5.2023 v 10:37 | Karma: 12,63 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Dotace jsou špatně a dostávají je bohatí

Mnozí nadávají na dotace. Jakmile se ale objeví návrhy nějakou omezit nebo nedej bože i zrušit, hned je oheň na střeše. Zajímavé je, že největší pokřik zazní z levice. Přitom je notoricky známé, že dotace přinášejí nejvíc bohatým.

17.4.2023 v 8:32 | Karma: 23,83 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Hodinky nebo holínky, úředník nebo učitel

Ujasněme si to. Když někdo říká, že počet státních úředníků v roce 2022 vzrostl o zhruba deset tisíc, není to pravda. Ale věta, že se zvýšil počet zaměstnanců placených z veřejných rozpočtu o deset tisíc, ta pravdivá je.

11.4.2023 v 9:05 | Karma: 19,52 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

3.4.2023 v 10:34 | Karma: 17,08 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Máte rádi Aston Martin? Bez Čecha už by neexistoval…

Před sto lety, 23. února 1923, se narodil Harry (Jindřich) Pollak, český inženýr a ekonom, průkopník řady inovátorských postupů ozdravení podniků, autor několika knih, který (jak charakteristické) prožil většinu života v emigraci.

23.2.2023 v 12:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky