Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpočívej v pokoji, Řecko

Jediným způsobem řešení „řeckého problému“ je, že ho vyřeší Řekové. Všechny zahraniční pomoci, složitě organizované půjčky, dokonce i odpuštění dluhů, to všechno jsou berličky.

Ale třebaže o berlích, tak jenom Řekové mohou dát dohromady svoji vlastní zemi. Pokud ne, tak my ostatní z okolí můžeme přes jakoukoliv dobrou nebo špatnou vůli říci jenom: Odpočívej v pokoji, Řecko.

Zábavné je, že o Řecku teď mudruje kdekdo. Jenom na iDnes se objevily za poslední měsíce stovky textů spáchaných jak naprostými neználky či naivními (o to nadšenějšími) studenty, tak i ekonomy populárních jmen (někteří a některé z nich si pletou významy slov default a bankrot). Povětšinou jsou to texty razantní, dynamické a velmi akční. Kdyby to dali autorovi tak na týden do ruky, problém by byl vyřešen. Za balastem slov je ale prázdno – jak v případě autorů amatérů, tak i profesionálů. Obzvlášť vtipné je, že ty texty jsou si strašně podobné. Začínají nějakou lidovou moudrostí, kterou říkal už blogerův nebo blogerčin strýček či dědeček, či nějakým příběhem z dětství, pak je tam omáčka a na konci si pachatel článku vzpomene na předka se slovy: „A tak si říkám, že už děda by jim řekl – jděte se vycpat“ nebo něco podobného. Čím absurdnější nápady jsou předloženy a čím víc se to hemží daňovými poplatníky a chudáky občany, tím vyšší čtenost a karma. Je jim přáno.

Jenže i když to někteří ekonomové a ekonomky odmítají akceptovat, tak Řecko je v Evropě. Což je problém. A z  bankrotu jedné nepříliš podstatné země to dělá potíž tak říkajíc kontinentálního rozsahu.

Kdyby bylo Řecko v Jižní Americe a psaly se sedmdesáté roky minulého století, mohli bychom doporučit léčbu Pinochetem. Privatizace, úsporné vládní finance, dobrá daňová politika a (bez náznaku hanlivosti) pořádek ve státní správě i na ulicích. Legendárnímu generálovi a jeho „vojenské juntě“ připisují historici asi 3600 obětí, desítky tisíc lidí emigrovaly. Existují výzkumy, podle kterých by jenom komunistická pozemková reforma a již započaté zhroucení finančního systému země, což byly výdobytky a výsledky vlády prokomunistického prezidenta Allendeho, přinesly desítky tisíc obětí – ale to je vedlejší. Jsme v Evropě a chilský model stejně nepřichází do úvahy.

Zvláštní je přesvědčení mnohých blogerů, že bankrot státu je něco běžného a skoro normálního. Jistě, v posledních třiceti letech zbankrotovala spousta zemí a některé to stihly i dvakrát či třikrát. Ostatně Chile byla asi tak měsíc před státním bankrotem, když do ulic vyrazily tankové divize. Ale pozor, ani v ostatních případech v podstatě nikdy nešlo o standardní demokracii nebo bankrotem procházely státy, kde hraje značnou roli armáda (i jenom to, že obyvatelstvo musí počítat s tanky v ulicích a podobnými radovánkami, chladí horké hlavy). Namátkou si řekněme pár adres tradičních bankrotářů: Argentina, Brazílie, Mexiko a další země střední i Jižní Ameriky, Jižní Korea, Rusko…  Všechno státy, kde umějí šípy létat proklatě nízko.

(Někdy má státní bankrot opačný výsledek a vede naopak k demokratickým změnám – to platí třeba o Argentině.)

Hnidopiši nyní připomenou Island a Irsko. To jsou ale jiné příběhy. Ani jeden z těchto bankrotů není podobný těm výše uvedeným, mají naprosto jiné hospodářské důvody. To nejsou srovnatelné situace a ekonomiky těchto zemí byly samy o sobě zdravé.

Ať si blogeři nebo ekonomové nebo politici v Čechách, V Německu nebo ve Francii říkají, co chtějí, nakonec stejně řešení řeckého problému musejí najít Řekové. Jestli to budou dva roky zmatků a stávek, vypalování domů, bitek v ulicích a totální rozpad moci, jestli to budou výbuchy anarchie blízké občanské válce (v tom má Řecko dlouholetou a nesmírně krvavou a brutální praxi) či naopak sice vzteklé, ale alespoň trochu disciplinované snažení a urputná práce, to může ovlivnit pouze kvalitu berlí, jaké budou Řecku poskytnuty.

Jestliže Řecko přes všechny sociální a jiné problémy splní podmínky pro poskytnutí pomoci a dá věřitelům výhled, že v nějaké budoucnosti nepříliš vzdálené bude schopno dosáhnout vyrovnaného rozpočtu (klíčový předpoklad nějakého budoucího vrácení dluhů), pak může dostat celkem kvalitní berle. Například odpuštění části dluhu, odklad splátek, nějaké rozložení v čase – lidově řečeno, když bude Řecko „držet hubu a krok“, je možné mu pomoci. Zdá se to ošklivě řečeno? Ale ono není nic hezkého na tom, že země dluží skoro 400 miliard eur a nemá ponětí, jak by je mohla splatit.

V Aténách létaly zápalné láhve, lůza vypalovala domy a anarchisté se bili s policií, parlament však přijal balík úsporných opatření. Nejsou ideální, nejsou určitě dostatečné, ale Řecko se pomalu, velmi pomalu přibližuje politice, jaká by mu mohla přinést v budoucnosti stabilitu a následně i růst.

Pokud ale anarchie a nerozum zvítězí a v Řecku vyhrají ve volbách síly, které nebudou ochotné spolupracovat s věřiteli, pak přijde opravdový bankrot. Což znamená odchod od eura a sociální otřesy takového rozsahu a intenzity, jakou Evropa nezažila od konce Balkánské války.

Autor: Luboš Smrčka | úterý 14.2.2012 8:08 | karma článku: 11,73 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Státní finance nezachrání zázrak, ekonomické zázraky totiž neexistují

Tisíce nových dětí díky prudce zvýšené porodnosti, znovu zavedená elektronická evidence tržeb, mimořádná daň z mimořádných výnosů, sektorová daň, lithium... Velmi dílčí seznam zázraků, které měly nebo mají zachránit státní finance.

24.5.2024 v 9:37 | Karma: 21,59 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,03 | Přečteno: 362x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 17,21 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,10 | Přečteno: 3317x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 363
  • Celková karma 17,81
  • Průměrná čtenost 1385x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky